Te grzyby są najlepsze do uszek. Rodzina nie będzie mogła się nachwalić

Przygotowanie uszek z grzybowym farszem wymaga czasu i cierpliwości. Nie warto iść na skróty. Najwięcej jednak zależy od tego, jakie grzyby wybierzemy do przyrządzenia farszu. Zobacz, jakie okazy wybrać i jak je przygotować, by wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu.

Uszka z grzybamiUszka z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uszka z grzybowym farszem pojawią się na wielu wigilijnych stołach. Charakteryzuje je intensywny, głęboki smak. Odpowiada za to farsz, a konkretniej grzyby, jakie wylądowały wewnątrz. Jakie będą najlepsze? Podpowiadamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Z jakich grzybów zrobić uszka?

Zdecydowanie najlepszym wyborem są suszone grzyby leśne. Można, ewentualnie, poratować się pieczarkami i zrobić farsz mieszany, jednak aromat i smak suszonych podgrzybków czy borowików jest niepodrabialny. To właśnie szlachetny borowik i nie mniej godny uwagi podgrzybek sprawdzą się najlepiej.

Borowik podczas suszenia traci niewiele ze swoich walorów, natomiast jego smak i aromat są zintensyfikowane. Ten szlachetny grzyb nada uszkom delikatnych orzechowych nut. Podobnie podgrzybek. Oczywiście najlepiej sięgać po grzyby własnoręcznie zebrane. Jeśli jednak musisz posiłkować się tymi ze sklepu, kupuj tylko produkty z atestem.

Jakie grzyby wybrać do farszu do uszek wigilijnych?
Jakie grzyby wybrać do farszu do uszek wigilijnych? © Pixabay

Jak przygotować grzyby na uszka?

Wielu kucharzy i kulinarnych ekspertów zaleca moczenie suszonych grzybów w zimnej wodzie przed dalszą obróbką przez co najmniej 12 godzin. Ten proces, nazywany też maceracją, pomaga wydobyć z grzybów więcej smaku. Czy jednak moczenie grzybów jest koniecznością, kiedy i tak w następnym kroku będą gotowane? Grzyby, które nie były wcześniej moczone, muszą być dłużej gotowane, a dłuższy czas gotowania może pozbawić je części ich aromatu. Lotne związki aromatyczne, które są kluczowe dla zapachu i smaku grzybów, mogą ulotnić się podczas intensywnej obróbki cieplnej.

Jak zatem przygotować farsz do uszek? Zaczynamy od namoczenia grzybów, które następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której były moczone przez ok. 15 minut (od momentu aż wody zawrze) na małym ogniu. Następnie przykrywamy rondel pokrywką i zdejmujemy go z ognia, pozostawiając grzyby do całkowitego ostygnięcia. Powstały wywar może posłużyć jako baza do zup czy sosów, natomiast uszka kroimy lub drobno mielimy i tak przygotowane lądują w farszu, obok podsmażonej cebuli i przypraw.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki