Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę pierogi z kapustą i grzybami. Tych dodatków lepiej unikać

Nie ma to jak domowe świeże lepiaki. Nie każdy jednak będzie mógł pozwolić sobie na takie rarytasy. Zabiegani sięgną po gotowce - i nie ma w tym nic złego. Warto jednak, w ogromnie tego typu produktów, znaleźć perełki pozbawione sztucznych wzmacniaczy smaków i konserwantów. W tym od lat pomaga Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka sprawdziła składy gotowych pierogówKatarzyna Bosacka sprawdziła składy gotowych pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, tym razem bliżej przyjrzała się kupnym pierogom dostępnym w dużych sieciach handlowych. Produkt ten, co prawda, na sklepowych półkach nie pojawia się sezonowo, a sprzedawany jest cały rok, niemniej właśnie teraz trwa wyścig między producentami o uwagę konsumentów. Jak zatem nie dać się zwariować i wybrać to, co najlepsze dla siebie i bliskich?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Katarzyna Bosacka o gotowych pierogach. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Katarzyna Bosacka sprawdziła składy 15 produktów. W poście opublikowanym w mediach społecznościowych zaznaczyła, których substancji w gotowych produktach należy unikać. Na liście składników "na cenzurowanym" znalazło się aż kilkanaście pozycji. Oto one:

  • konserwanty - m.in. E202 (sorbinian potasu, który hamuje wzrost grzybów i pleśni i pozwala na przedłużenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych);
  • wzmacniacze smaku, m.in. glutaminian monosodowy;
  • ekstrakt drożdżowy i sztuczne aromaty, które w nienaturalny sposób poprawiają smak produktu;
  • syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryny i inne cukry w czołowych miejscach w składzie;
  • margaryna (lepiej, żeby to było mało);
  • masa jajowa zamiast prawdziwych jajek.

Ekspertka dodaje, że bolączką gotowych pierogów z kapustą i grzybami jest znikoma ilość grzybów. W większości tego typu produktów znajdziemy pieczarki, a jeśli pojawią się grzyby leśne, to stanowią jedynie 3 proc., 1 proc., a nawet 0,2 proc. składu. Na rynku znajdziemy też i takie, zawierające aż 18 proc. grzybów leśnych, jednak trzeba uważnie wczytywać w składy.

Ranking gotowych pierogów ze sklepu Katarzyny Bosackiej

Bosacka przewertowała składy popularnych wyrobów dostępnych na sklepowych półkach. Pogrubioną czcionką zaznaczyła, których dodatków należy unikać. Ekspertka podkreśla również, by zwracać uwagę na stosunek farszu do ciasta.

"Dobry producent przede wszystkim zaznaczy, ile jest w środku farszu, a ile ciasta. Na przykład 50 procent farszu i 50 procent ciasta. Im więcej farszu, tym pierogi będą i smaczniejsze, i będą miały mniej kalorii" - tłumaczy Katarzyna Bosacka w wideo opublikowanym w mediach społecznościowych.
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska