Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę pierogi z kapustą i grzybami. Tych dodatków lepiej unikać

Nie ma to jak domowe świeże lepiaki. Nie każdy jednak będzie mógł pozwolić sobie na takie rarytasy. Zabiegani sięgną po gotowce - i nie ma w tym nic złego. Warto jednak, w ogromnie tego typu produktów, znaleźć perełki pozbawione sztucznych wzmacniaczy smaków i konserwantów. W tym od lat pomaga Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka sprawdziła składy gotowych pierogówKatarzyna Bosacka sprawdziła składy gotowych pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, tym razem bliżej przyjrzała się kupnym pierogom dostępnym w dużych sieciach handlowych. Produkt ten, co prawda, na sklepowych półkach nie pojawia się sezonowo, a sprzedawany jest cały rok, niemniej właśnie teraz trwa wyścig między producentami o uwagę konsumentów. Jak zatem nie dać się zwariować i wybrać to, co najlepsze dla siebie i bliskich?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Katarzyna Bosacka o gotowych pierogach. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Katarzyna Bosacka sprawdziła składy 15 produktów. W poście opublikowanym w mediach społecznościowych zaznaczyła, których substancji w gotowych produktach należy unikać. Na liście składników "na cenzurowanym" znalazło się aż kilkanaście pozycji. Oto one:

  • konserwanty - m.in. E202 (sorbinian potasu, który hamuje wzrost grzybów i pleśni i pozwala na przedłużenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych);
  • wzmacniacze smaku, m.in. glutaminian monosodowy;
  • ekstrakt drożdżowy i sztuczne aromaty, które w nienaturalny sposób poprawiają smak produktu;
  • syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryny i inne cukry w czołowych miejscach w składzie;
  • margaryna (lepiej, żeby to było mało);
  • masa jajowa zamiast prawdziwych jajek.

Ekspertka dodaje, że bolączką gotowych pierogów z kapustą i grzybami jest znikoma ilość grzybów. W większości tego typu produktów znajdziemy pieczarki, a jeśli pojawią się grzyby leśne, to stanowią jedynie 3 proc., 1 proc., a nawet 0,2 proc. składu. Na rynku znajdziemy też i takie, zawierające aż 18 proc. grzybów leśnych, jednak trzeba uważnie wczytywać w składy.

Ranking gotowych pierogów ze sklepu Katarzyny Bosackiej

Bosacka przewertowała składy popularnych wyrobów dostępnych na sklepowych półkach. Pogrubioną czcionką zaznaczyła, których dodatków należy unikać. Ekspertka podkreśla również, by zwracać uwagę na stosunek farszu do ciasta.

"Dobry producent przede wszystkim zaznaczy, ile jest w środku farszu, a ile ciasta. Na przykład 50 procent farszu i 50 procent ciasta. Im więcej farszu, tym pierogi będą i smaczniejsze, i będą miały mniej kalorii" - tłumaczy Katarzyna Bosacka w wideo opublikowanym w mediach społecznościowych.
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów
Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Facebooku zestawienie składów popularnych gotowych pierogów

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości