Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę pierogi z kapustą i grzybami. Tych dodatków lepiej unikać
Nie ma to jak domowe świeże lepiaki. Nie każdy jednak będzie mógł pozwolić sobie na takie rarytasy. Zabiegani sięgną po gotowce - i nie ma w tym nic złego. Warto jednak, w ogromnie tego typu produktów, znaleźć perełki pozbawione sztucznych wzmacniaczy smaków i konserwantów. W tym od lat pomaga Katarzyna Bosacka.
13.12.2023 | aktual.: 13.12.2023 08:35
Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, tym razem bliżej przyjrzała się kupnym pierogom dostępnym w dużych sieciach handlowych. Produkt ten, co prawda, na sklepowych półkach nie pojawia się sezonowo, a sprzedawany jest cały rok, niemniej właśnie teraz trwa wyścig między producentami o uwagę konsumentów. Jak zatem nie dać się zwariować i wybrać to, co najlepsze dla siebie i bliskich?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Katarzyna Bosacka o gotowych pierogach. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Katarzyna Bosacka sprawdziła składy 15 produktów. W poście opublikowanym w mediach społecznościowych zaznaczyła, których substancji w gotowych produktach należy unikać. Na liście składników "na cenzurowanym" znalazło się aż kilkanaście pozycji. Oto one:
- konserwanty - m.in. E202 (sorbinian potasu, który hamuje wzrost grzybów i pleśni i pozwala na przedłużenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych);
- wzmacniacze smaku, m.in. glutaminian monosodowy;
- ekstrakt drożdżowy i sztuczne aromaty, które w nienaturalny sposób poprawiają smak produktu;
- syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryny i inne cukry w czołowych miejscach w składzie;
- margaryna (lepiej, żeby to było mało);
- masa jajowa zamiast prawdziwych jajek.
Ekspertka dodaje, że bolączką gotowych pierogów z kapustą i grzybami jest znikoma ilość grzybów. W większości tego typu produktów znajdziemy pieczarki, a jeśli pojawią się grzyby leśne, to stanowią jedynie 3 proc., 1 proc., a nawet 0,2 proc. składu. Na rynku znajdziemy też i takie, zawierające aż 18 proc. grzybów leśnych, jednak trzeba uważnie wczytywać w składy.
Ranking gotowych pierogów ze sklepu Katarzyny Bosackiej
Bosacka przewertowała składy popularnych wyrobów dostępnych na sklepowych półkach. Pogrubioną czcionką zaznaczyła, których dodatków należy unikać. Ekspertka podkreśla również, by zwracać uwagę na stosunek farszu do ciasta.
"Dobry producent przede wszystkim zaznaczy, ile jest w środku farszu, a ile ciasta. Na przykład 50 procent farszu i 50 procent ciasta. Im więcej farszu, tym pierogi będą i smaczniejsze, i będą miały mniej kalorii" - tłumaczy Katarzyna Bosacka w wideo opublikowanym w mediach społecznościowych.