Do wody po grzybach dodaję mąkę i serwuję na wigilię. Bliscy byli zaskoczeni, ale zjedli ze smakiem

Grzybowa maczka to zapomniany przepis wigilijny, zgodny z popularnym nurtem "zero waste". Kiedy podałam ją po raz pierwszy, moi bliscy nie wierzyli własnym oczom. Po spróbowaniu tej potrawy od razu ją pokochali.

Wigilijna zupa - PysznościWigilijna zupa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nicolamargaret
Ewa Malinowska

Przypomina nieco grzybową, jest jednak znacznie gęstsza. Maczka to nic innego jak woda po gotowaniu grzybów, którą zagęszcza się mąką. Moja babcia robiła ją kiedyś bardzo często, jednak po latach przepis popadł nieco w niepamięć. Kiedy przygotowałam to danie po raz pierwszy na poprzednią wigilię, moi bliscy byli zaskoczeni - w końcu co dobrego może być w wodzie po grzybach i mące? Po pierwszej łyżce od razu zakochali się w tej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Wigilijna maczka

Maczka to tradycyjna polska zupa wigilijna. Przygotowywana na wodzie po gotowaniu grzybów, dzięki czemu ma w sobie mnóstwo smaku i aromatu. Dodatek mąki sprawia, że robi się gęsta i przypomina nieco grzybowy sos.

Jaką wodą zalać suszone grzyby?
Jaką wodą zalać suszone grzyby? © Pixabay

Jak moczyć grzyby?

Wyjmuję z pojemnika lub opakowania suszone grzyby i płuczę je w letniej wodzie. Usuwam wszelkie zanieczyszczenia, które mogłyby się na nich znajdować. Wlewam do naczynia przegotowaną ciepłą wodę, tak aby przykryła ona grzyby. Woda nie powinna być zbyt zimna, ponieważ może to spowodować, że grzyby będą twarde i niesmaczne. Nie powinna być też zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować, że grzyby stracą swój naturalny aromat.

Składniki:

  • 250 g suszonych grzybów,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1 mała główka czosnku,
  • bulion warzywny.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj i zalej ciepłą wodą. Odstaw do namoczenia na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły.
  3. Gotuj grzyby do miękkości, około 30 minut.
  4. Odcedź grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
  5. Do wywaru z grzybów dodaj przyprawy wedle uznania, pokrojony czosnek i kostkę warzywną. Gotuj jeszcze chwilę.
  6. W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę z małą ilością wody, aby powstała zawiesina.
  7. Dodaj zawiesinę z mąki do wywaru z grzybami i gotuj chwilę, aż zupa zgęstnieje.
  8. Podawaj zupę na ciepło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯