Do wody po grzybach dodaję mąkę i serwuję na wigilię. Bliscy byli zaskoczeni, ale zjedli ze smakiem
Grzybowa maczka to zapomniany przepis wigilijny, zgodny z popularnym nurtem "zero waste". Kiedy podałam ją po raz pierwszy, moi bliscy nie wierzyli własnym oczom. Po spróbowaniu tej potrawy od razu ją pokochali.
11.12.2023 | aktual.: 11.12.2023 12:02
Przypomina nieco grzybową, jest jednak znacznie gęstsza. Maczka to nic innego jak woda po gotowaniu grzybów, którą zagęszcza się mąką. Moja babcia robiła ją kiedyś bardzo często, jednak po latach przepis popadł nieco w niepamięć. Kiedy przygotowałam to danie po raz pierwszy na poprzednią wigilię, moi bliscy byli zaskoczeni - w końcu co dobrego może być w wodzie po grzybach i mące? Po pierwszej łyżce od razu zakochali się w tej zupie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijna maczka
Maczka to tradycyjna polska zupa wigilijna. Przygotowywana na wodzie po gotowaniu grzybów, dzięki czemu ma w sobie mnóstwo smaku i aromatu. Dodatek mąki sprawia, że robi się gęsta i przypomina nieco grzybowy sos.
Jak moczyć grzyby?
Wyjmuję z pojemnika lub opakowania suszone grzyby i płuczę je w letniej wodzie. Usuwam wszelkie zanieczyszczenia, które mogłyby się na nich znajdować. Wlewam do naczynia przegotowaną ciepłą wodę, tak aby przykryła ona grzyby. Woda nie powinna być zbyt zimna, ponieważ może to spowodować, że grzyby będą twarde i niesmaczne. Nie powinna być też zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować, że grzyby stracą swój naturalny aromat.
Składniki:
- 250 g suszonych grzybów,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
- 1 mała główka czosnku,
- bulion warzywny.
Sposób przygotowania:
- Grzyby umyj i zalej ciepłą wodą. Odstaw do namoczenia na noc.
- Następnego dnia ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły.
- Gotuj grzyby do miękkości, około 30 minut.
- Odcedź grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do wywaru z grzybów dodaj przyprawy wedle uznania, pokrojony czosnek i kostkę warzywną. Gotuj jeszcze chwilę.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę z małą ilością wody, aby powstała zawiesina.
- Dodaj zawiesinę z mąki do wywaru z grzybami i gotuj chwilę, aż zupa zgęstnieje.
- Podawaj zupę na ciepło.