Do wody po grzybach dodaję mąkę i serwuję na wigilię. Bliscy byli zaskoczeni, ale zjedli ze smakiem

Grzybowa maczka to zapomniany przepis wigilijny, zgodny z popularnym nurtem "zero waste". Kiedy podałam ją po raz pierwszy, moi bliscy nie wierzyli własnym oczom. Po spróbowaniu tej potrawy od razu ją pokochali.

Wigilijna zupa - PysznościWigilijna zupa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nicolamargaret
Ewa Malinowska

Przypomina nieco grzybową, jest jednak znacznie gęstsza. Maczka to nic innego jak woda po gotowaniu grzybów, którą zagęszcza się mąką. Moja babcia robiła ją kiedyś bardzo często, jednak po latach przepis popadł nieco w niepamięć. Kiedy przygotowałam to danie po raz pierwszy na poprzednią wigilię, moi bliscy byli zaskoczeni - w końcu co dobrego może być w wodzie po grzybach i mące? Po pierwszej łyżce od razu zakochali się w tej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Wigilijna maczka

Maczka to tradycyjna polska zupa wigilijna. Przygotowywana na wodzie po gotowaniu grzybów, dzięki czemu ma w sobie mnóstwo smaku i aromatu. Dodatek mąki sprawia, że robi się gęsta i przypomina nieco grzybowy sos.

Jaką wodą zalać suszone grzyby?
Jaką wodą zalać suszone grzyby? © Pixabay

Jak moczyć grzyby?

Wyjmuję z pojemnika lub opakowania suszone grzyby i płuczę je w letniej wodzie. Usuwam wszelkie zanieczyszczenia, które mogłyby się na nich znajdować. Wlewam do naczynia przegotowaną ciepłą wodę, tak aby przykryła ona grzyby. Woda nie powinna być zbyt zimna, ponieważ może to spowodować, że grzyby będą twarde i niesmaczne. Nie powinna być też zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować, że grzyby stracą swój naturalny aromat.

Składniki:

  • 250 g suszonych grzybów,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1 mała główka czosnku,
  • bulion warzywny.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj i zalej ciepłą wodą. Odstaw do namoczenia na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły.
  3. Gotuj grzyby do miękkości, około 30 minut.
  4. Odcedź grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
  5. Do wywaru z grzybów dodaj przyprawy wedle uznania, pokrojony czosnek i kostkę warzywną. Gotuj jeszcze chwilę.
  6. W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę z małą ilością wody, aby powstała zawiesina.
  7. Dodaj zawiesinę z mąki do wywaru z grzybami i gotuj chwilę, aż zupa zgęstnieje.
  8. Podawaj zupę na ciepło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione