PoradyNie zapomnij, nim zamrozisz grzyby. Inaczej możesz się zatruć

Nie zapomnij, nim zamrozisz grzyby. Inaczej możesz się zatruć

Sezon grzybowy to idealny moment, aby zrobić zapas grzybów na zimę. Wielu z nas decyduje się na mrożenie grzybów, aby móc cieszyć się nimi podczas świąt lub w innym, późniejszym terminie. Niestety nie wszyscy wiedzą, jak to robić prawidłowo. Podpowiadamy, jak przygotować grzyby do mrożenia. Czy powinniśmy mrozić surowe grzyby, czy może lepiej jest poddać je obróbce termicznej?

Jak mrozić grzyby?
Jak mrozić grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.11.2023 | aktual.: 30.11.2023 07:46

Mrożenie produktów to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Jednak nie każdy jest świadomy, jak prawidłowo mrozić grzyby, aby zachować ich unikalny smak i aromat. Ponadto należy pamiętać o jednej ważnej czynności. Jej nieznajomość może skutkować rewolucjami żołądkowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można mrozić surowe grzyby?

Mrożenie grzybów nie wpływa na ich wartości odżywcze ani walory smakowe. Dzięki przechowywaniu ich w zamrażarce możemy przedłużyć ich trwałość i mieć możliwość przygotowania potraw z ich dodatkiem także poza sezonem. Ale czy można mrozić surowe grzyby? Czy wszystkie grzyby nadają się do mrożenia?

Mrozić można takie grzyby jak: borowiki, gąski, kanie, kurki, rydze, podgrzybki i maślaki. Istnieje jednak pewna zasada, której należy przestrzegać. Tylko grzyby bez blaszek nadają się do mrożenia na surowo. Po ich oczyszczeniu i osuszeniu można od razu wrzucić je do zamrażarki. Natomiast grzyby z blaszkami powinny być najpierw obgotowane lub zblanszowane.

Kurki powinny zostać obgotowane przed zamrożeniem
Kurki powinny zostać obgotowane przed zamrożeniem © Pixabay

Jak mrozić grzyby?

Istnieją dwa sposoby. Grzyby bez blaszek nie potrzebują specjalnego przygotowania przed mrożeniem. Natomiast grzyby z blaszkami wymagają nieco więcej pracy. Zanim wylądują w zamrażarce, należy je obgotować przez 5 do 10 minut. Grzyby można też zblanszować: wystarczy wrzucić je do zagotowanej i osolonej wody na 3 minuty, a następnie odcedzić i polewać zimną wodą. Po osuszeniu grzyby są gotowe do włożenia do zamrażarki.

Obgotowanie czy też zblanszowanie grzybów przed mrożeniem pozwoli zachować ich smak i strukturę. Grzyby z blaszkami mają bowiem tendencję do nabierania gorzkiego smaku po zamrożeniu. Mrożone grzyby z blaszkami tracą również swoją sprężystość, gdyż między blaszkami mogą tworzyć się kryształki lodu, niszcząc strukturę grzyba.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mrożeniemrożenie jedzeniagrzyby
Wybrane dla Ciebie