Wiesz, jak właściwie zamrozić świątecznego karpia? Kup wcześniej, a unikniesz kolejek

Karp, czyli numer jeden na wigilijnej liście przebojów, rokrocznie przyciąga rzesze konsumentów do sklepów i na targi. Nie każdemu jednak w smak stanie w długich kolejkach. Co zrobić z tym fantem? Wystarczy rybę kupić wcześniej i zamrozić. Zobacz, jak się za to zabrać, by karp nie stracił swoich walorów.

Jak zamrozić karpia?Jak zamrozić karpia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli nie chcesz stać w długich kolejkach i wzdychać na widok cen karpia, kup rybę wcześniej (w szerokiej sprzedaży dostępne są już na początku grudnia). Co potem z nim zrobić? Zamrozić. Mrożenie karpia jest naprawdę dobrym pomysłem. Pytanie tylko, jak to zrobić, żeby zachować świeżość i smak ryby?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Jakie karpie wybierać w sklepie lub na targu?

Kupując świeżego karpia, zawsze zwracaj uwagę na jakość i pochodzenie ryby. Najlepiej, jeśli pochodzi z pewnego źródła, od zaufanego sprzedawcy na targu lub w sklepie rybnym. Unikaj ryb z niepewnej hodowli lub z zagranicy. Sprawdzaj też datę uboju i pakowania ryby, jeśli kupujesz już sprawioną.

Jak wygląda dobry karp? Ma jasną i wilgotną skórę oraz błyszczące i przejrzyste oczy. Wnętrze takiej ryby powinno być czerwone i wilgotne, ważny jest również zapach -najlepiej, by był świeży, nie zalatywał mułem. Unikaj ryb o matowej i wysuszonej skórze, zapadniętych i mętnych oczach, szarym i suchym wnętrzu oraz nieprzyjemnym zapachu.

Jak zamrozić karpia przed świętami?

Przed mrożeniem karpia trzeba go odpowiednio przygotować. Najpierw należy oskrobać go z łusek i wypatroszyć. Ważne jest również, by dokładnie oczyścić rybę z zewnątrz, co pozwoli pozbyć się bakterii, które mogą negatywnie wpłynąć na jej smak i zapach. Pamiętaj, żeby umyć rybę, jeśli samodzielnie sprawiasz ją w domu.

Następnie podziel rybę na porcje, np. na dzwonka lub filety (to zależy od tego, jak planujesz ją przyrządzić na Wigilię). Porcje karpia przełóż pergaminem, by nie zbiły się w całość podczas mrożenia. Tak przygotowane zawiń folią spożywczą i umieść w torebkach do mrożenia. Nie wyrzucaj głów, ogonów i szkieletów, ponieważ przydadzą się do zrobienia wywaru lub zupy rybnej.

Najlepszy jest karp prosto z połowu. Mrożenie jednak nie odbiera rybie cennych walorów
Najlepszy jest karp prosto z połowu. Mrożenie jednak nie odbiera rybie cennych walorów © Pixabay

Jak długo można mrozić karpia? Jak rozmrozić rybę?

Mrożenie karpia przedłuży jego zdatność do spożycia na maksymalnie sześć miesięcy, chociaż wiele zależy od tego, ile ma w sobie tłuszczu. Karp należy do ryb średniotłustych, więc nie jest tak podatny na utlenianie się i psucie się jak ryby tłuste, np. łosoś czy makrela. Jednak im dłużej ryba leży w zamrażarce, tym większe jest ryzyko, że straci na jakości i smaku. Dlatego najlepiej jest zamrozić karpia na około miesiąc przed Wigilią i przechowywać go w temperaturze około (-18) st. C.

Chcąc rozmrozić karpia, należy go wyjąć z zamrażarki i przenieść do lodówki - tam powinien spędzić ok. 24 godziny. To jest najlepszy sposób na rozmrożenie karpia. Unikaj rozmrażania ryby w temperaturze pokojowej - może to spowodować rozwój bakterii i finalnie sprawić, że karp zepsuje się, zanim zostanie przyrządzony. Nie należy też rozmrażać ryby w gorącej wodzie lub w mikrofalówce, ponieważ może to zniszczyć jej strukturę i smak.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej