Zamiast do piekarnika, włóż do lodówki. Rewolucyjny patent na suszenie grzybów
Wróciłeś do domu ze spaceru po lesie z koszykiem pełnym grzybów? Warto je teraz wysuszyć, ale jak to zrobić w najlepszy sposób? Okazuje się, że do tego celu nie nadaje się jedynie piekarnik lub specjalna suszarka. O jaki sprzęt więc chodzi?
12.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:35
Chyba zgodzisz się ze mną, że kiedy już w naszym domu znajdą się skarby lasu, robimy wszystko, aby wykorzystać ich potencjał w 100 proc. I oczywiście nie ma nic w tym dziwnego, bo grzyby to naprawdę ciekawy i smaczny dodatek do wielu dań. Dlatego też bardzo często chcemy zachować część grzybów na później i użyć ich np. do wigilijnych potraw, w których grają pierwsze skrzypce. W moim rodzinnym domu nie może zabraknąć ich między innymi w kwasku, który robi moja mama.
Tylko jak to zrobić w prosty i szybki sposób? Okazuje się, że istnieje pewna ciekawa metoda. Co więcej, decydując się właśnie na nią, nie potrzebujesz nawet piekarnika, nici do powieszenia grzybów, czy specjalnej suszarki. Grzyby wysuszysz w zupełnie inny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz wysuszyć grzyby? Włóż je do lodówki
Wiem, początkowo ten pomysł może wydawać się czystą abstrakcją. W końcu suszenie grzybów kojarzy się nam przede wszystkim z ciepłym środowiskiem, jakie zapewnia, chociażby piekarnik. Daj mi jednak kilka minut, a wszystko stanie się jasne.
Też początkowo byłam w szoku, ale kiedy zobaczyłam, jak prezentują się grzyby po takim suszeniu, zaniemówiłam na chwilę z wrażenia. Moim zdaniem jest to najprostsza i zarazem najtańsza opcja suszenia grzybów. Dlaczego? Bo nie musisz uruchamiać specjalnie piekarnika lub suszarki do grzybów. Lodówka i tak pracuje przez cały czas.
Co więcej, możesz jednocześnie zrezygnować z nawlekania grzybów na nitkę i wieszania ich blisko kaloryfera lub piecyka. Patent z lodówką jest znacznie szybszy. Jak sam więc widzisz, argumentów za użyciem lodówki jest naprawdę sporo. Tylko jak to zrobić?
Suszenie grzybów w lodówce krok po kroku
Instrukcja suszenia grzybów w lodówce jest bardzo prosta. Jednocześnie należy pamiętać o kilku niezbędnych kwestiach, które są tak naprawdę kluczem do sukcesu w tym przypadku. Zabieramy się do pracy!
Zacznij od odpowiedniego przygotowania lodówki. W tym celu schowaj do szczelnych pojemników wszystkie produkty z lodówki, które mogłyby wpłynąć na zapach i smak grzybów. Zrób też miejsce na jednej półce lodówki. Kiedy będzie już czysta, rozłóż na niej najpierw małe tacki lub papier do pieczenia, a potem oczyszczone oraz pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Pamiętaj, grzyby nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu ze sobą, dlatego zachowaj pomiędzy nimi małe odstępy.
Jeśli chcesz suszyć grzyby w lodówce, musisz pamiętać jeszcze o jednej bardzo ważnej kwestii. Cały proces pójdzie na marne, jeśli w lodówce zabraknie dobrego pochłaniacza wilgoci. Tylko w takich warunkach uzyskasz zadowalające efekty. Grzyby będą gotowe do wyjęcia już po kilku dniach.
Oczywiście pamiętaj, aby cały czas trzymać rękę na pulsie i od czasu do czasu zaglądać do grzybów, aby sprawdzić, w jakim są stanie. I to wszystko!