Kurczak z piekarnika będzie cudownie soczysty. Wystarczy tak go zamarynować
Kurczak to król polskiej kuchni. Jego mięso wykorzystujemy najczęściej i tworzymy z niego najróżniejsze dania. Niestety, nie zawsze wychodzą dobrze. Największy problem jest z kurczakiem pieczonym w piekarniku, który staje się suchy i twardy. Jak więc zrobić idealną pieczeń?
19.06.2023 | aktual.: 11.10.2023 08:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak marynowany w jogurcie to coś, w czym wasze podniebienia się zakochają. Mięso za każdym razem wychodzi wręcz perfekcyjnie. Dlaczego tak jest? W jogurcie są naturalne bakterie, które rozkładają tkankę i ścinają białko. Dzięki temu mięso staje się miękkie i soczyste. Wiedzieli o tym mieszkańcy Indii, którzy od lat wykorzystują jogurt w przepisach.
Zobacz także
Soczysty kurczak z piekarnika. Ta marynata to kulinarne cudo
Na początku wybierzmy odpowiednie składniki. Najbardziej nada się jogurt grecki lub naturalny gęsty. Musimy też pamiętać o dodatku z tłuszczu (oliwa z oliwek bez dodatków) oraz kwasu (sok z cytryny). Nie musimy go żałować, bo dzięki niemu mięso będzie miękkie. Jest jednak pewien minus. Kurczak przeniknie smakiem cytryny i niektórym osobom może to przeszkadzać. Nie możemy też obejść się bez czosnku.
Jak zrobić idealnego pieczonego kurczaka?
Składniki:
- kurczak (udka, pierś, skrzydełka — to naprawdę obojętne jest),
- 300-400 gramów gęstego jogurtu,
- sok z połowy cytryny,
- 5 ząbków czosnków,
- cztery łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- wybrane przyprawy, na przykład curry, papryka słodka lub ostra, imbir.
Sposób wykonania
- Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym.
- Wymieszaj jogurt z cytryną, oliwą i przyprawami.
- Do marynaty włóż kurczaka. Naczynie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
- Mięso wyciągnij jakiś czas przed pieczeniem, by zyskało temperaturę pokojową. Przed następnym krokiem pozbądź się nadmiaru marynaty.
- Kurczaka połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
- Drób piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjmij kurczaka z piekarnika.
Taki kurczak nie będzie suchy i wiórowaty. Zyska także idealnie soczysty smak. Jogurtowe marynaty nadają się także do kotletów schabowych.