PrzepisKurczak z piekarnika będzie cudownie soczysty. Wystarczy tak go zamarynować

Kurczak z piekarnika będzie cudownie soczysty. Wystarczy tak go zamarynować

Kurczak to król polskiej kuchni. Jego mięso wykorzystujemy najczęściej i tworzymy z niego najróżniejsze dania. Niestety, nie zawsze wychodzą dobrze. Największy problem jest z kurczakiem pieczonym w piekarniku, który staje się suchy i twardy. Jak więc zrobić idealną pieczeń?

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

19.06.2023 | aktual.: 11.10.2023 08:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak marynowany w jogurcie to coś, w czym wasze podniebienia się zakochają. Mięso za każdym razem wychodzi wręcz perfekcyjnie. Dlaczego tak jest? W jogurcie są naturalne bakterie, które rozkładają tkankę i ścinają białko. Dzięki temu mięso staje się miękkie i soczyste. Wiedzieli o tym mieszkańcy Indii, którzy od lat wykorzystują jogurt w przepisach.

Soczysty kurczak z piekarnika. Ta marynata to kulinarne cudo

Na początku wybierzmy odpowiednie składniki. Najbardziej nada się jogurt grecki lub naturalny gęsty. Musimy też pamiętać o dodatku z tłuszczu (oliwa z oliwek bez dodatków) oraz kwasu (sok z cytryny). Nie musimy go żałować, bo dzięki niemu mięso będzie miękkie. Jest jednak pewien minus. Kurczak przeniknie smakiem cytryny i niektórym osobom może to przeszkadzać. Nie możemy też obejść się bez czosnku.

Jak zrobić idealnego pieczonego kurczaka?

Składniki:

         
  • kurczak (udka, pierś, skrzydełka — to naprawdę obojętne jest),
  • 300-400 gramów gęstego jogurtu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 5 ząbków czosnków,
  • cztery łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • wybrane przyprawy, na przykład curry, papryka słodka lub ostra, imbir.
Kurczak (pxfuel)
Kurczak (pxfuel)

Sposób wykonania

        
  1. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym.
  2. Wymieszaj jogurt z cytryną, oliwą i przyprawami.
  3. Do marynaty włóż kurczaka. Naczynie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Mięso wyciągnij jakiś czas przed pieczeniem, by zyskało temperaturę pokojową. Przed następnym krokiem pozbądź się nadmiaru marynaty.
  5. Kurczaka połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Drób piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjmij kurczaka z piekarnika.

Taki kurczak nie będzie suchy i wiórowaty. Zyska także idealnie soczysty smak. Jogurtowe marynaty nadają się także do kotletów schabowych.