Kurczak z piekarnika będzie cudownie soczysty. Wystarczy tak go zamarynować

Kurczak to król polskiej kuchni. Jego mięso wykorzystujemy najczęściej i tworzymy z niego najróżniejsze dania. Niestety, nie zawsze wychodzą dobrze. Największy problem jest z kurczakiem pieczonym w piekarniku, który staje się suchy i twardy. Jak więc zrobić idealną pieczeń?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Kurczak marynowany w jogurcie to coś, w czym wasze podniebienia się zakochają. Mięso za każdym razem wychodzi wręcz perfekcyjnie. Dlaczego tak jest? W jogurcie są naturalne bakterie, które rozkładają tkankę i ścinają białko. Dzięki temu mięso staje się miękkie i soczyste. Wiedzieli o tym mieszkańcy Indii, którzy od lat wykorzystują jogurt w przepisach.

Soczysty kurczak z piekarnika. Ta marynata to kulinarne cudo

Na początku wybierzmy odpowiednie składniki. Najbardziej nada się jogurt grecki lub naturalny gęsty. Musimy też pamiętać o dodatku z tłuszczu (oliwa z oliwek bez dodatków) oraz kwasu (sok z cytryny). Nie musimy go żałować, bo dzięki niemu mięso będzie miękkie. Jest jednak pewien minus. Kurczak przeniknie smakiem cytryny i niektórym osobom może to przeszkadzać. Nie możemy też obejść się bez czosnku.

Jak zrobić idealnego pieczonego kurczaka?

Składniki:

         
  • kurczak (udka, pierś, skrzydełka — to naprawdę obojętne jest),
  • 300-400 gramów gęstego jogurtu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 5 ząbków czosnków,
  • cztery łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • wybrane przyprawy, na przykład curry, papryka słodka lub ostra, imbir.
Obrazek
Kurczak (pxfuel)

Sposób wykonania

        
  1. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym.
  2. Wymieszaj jogurt z cytryną, oliwą i przyprawami.
  3. Do marynaty włóż kurczaka. Naczynie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Mięso wyciągnij jakiś czas przed pieczeniem, by zyskało temperaturę pokojową. Przed następnym krokiem pozbądź się nadmiaru marynaty.
  5. Kurczaka połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Drób piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjmij kurczaka z piekarnika.

Taki kurczak nie będzie suchy i wiórowaty. Zyska także idealnie soczysty smak. Jogurtowe marynaty nadają się także do kotletów schabowych.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy