PrzepisGrillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem

Grillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem

Sakiewki z piersi kurczaka- Pyszności
Sakiewki z piersi kurczaka- Pyszności
Ewa

13.06.2023 12:48, aktual.: 11.10.2023 07:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.

Prosty przepis na sakiewki z piersi kurczaka z farszem szparagowo-groszkowym. Zaskakujący przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.

Uwielbiam odkrywać nowe przepisy na grilla, którymi mogę zaskoczyć swoich bliskich. W sezonie często przygotowujemy na ruszcie nie tylko kiełbaski i karkówkę, ale również pyszne obiady dla całej rodziny. Proste piersi z kurczaka faszerowane chrupiącymi, zielonymi szparagami, szalotką i słodkim groszkiem w towarzystwie pysznego boczku i wyrazistego sera brie pokochasz od pierwszego kęsa. To idealny przepis na pyszny obiad z grilla, który przypadnie do gustu wszystkim fanom delikatnego mięsa z dodatkami. Całość przygotowałam z produktów dostępnych w sklepach sieci Netto.

Przepis krok po kroku znajdziesz na poniższym wideo:

Grillowane sakiewki z piersi kurczaka

Składniki

Farsz:

        
  • 4 łyżki ekologicznej oliwy z oliwek GO EKO,
  • 3 szalotki,
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 100 g zielonego groszku,
  • sól,
  • pieprz.

Reszta składników:

     
  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 90 g sera brie,
  • 6 plastrów boczku.

Sposób przygotowania:

1. Z zielonych szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki.

2. Szalotkę kroję w cienkie pióra i podsmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dorzucam mrożony groszek oraz pokrojone szparagi i przesmażam całość.

Sakiewki z piersi kurczaka- Pyszności
Sakiewki z piersi kurczaka- Pyszności

3. Z piersi kurczaka usuwam chrząstki i błonki, przekrajam na pół i układam na desce do krojenia. Przykrywam folią spożywczą i rozbijam przy pomocy tłuczka.

Rozbijanie mięsa- Pyszności
Rozbijanie mięsa- Pyszności

4. Na środku rozbitej piersi układam porcję podsmażonego groszku ze szparagami i dodaję plasterek sera brie. Zawijam w sakiewkę i owijam mięso boczkiem, dzięki któremu kurczak z pewnością nie będzie wysuszony. Zamiast sera brie możesz sięgnąć również po camembert lub zastąpić go mozzarellą i serem żółtym, jeśli nie jesteś fanem serów pleśniowych.

Zawijanie sakiewki- Pyszności
Zawijanie sakiewki- Pyszności

5. Mięso układam na rozgrzanym ruszcie i grilluję z obu stron. Zajmie to mniej więcej 15 minut, ale pamiętaj o przewracaniu kawałków mięsa, by równomiernie się upiekły.

6. Gotowe sakiewki serwuję na ciepło. Możesz podać je w towarzystwie świeżej, lekkiej sałatki lub ziemniaków z grilla.Smacznego!

Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.