Grillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem
13.06.2023 12:48, aktual.: 11.10.2023 07:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.
Prosty przepis na sakiewki z piersi kurczaka z farszem szparagowo-groszkowym. Zaskakujący przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Uwielbiam odkrywać nowe przepisy na grilla, którymi mogę zaskoczyć swoich bliskich. W sezonie często przygotowujemy na ruszcie nie tylko kiełbaski i karkówkę, ale również pyszne obiady dla całej rodziny. Proste piersi z kurczaka faszerowane chrupiącymi, zielonymi szparagami, szalotką i słodkim groszkiem w towarzystwie pysznego boczku i wyrazistego sera brie pokochasz od pierwszego kęsa. To idealny przepis na pyszny obiad z grilla, który przypadnie do gustu wszystkim fanom delikatnego mięsa z dodatkami. Całość przygotowałam z produktów dostępnych w sklepach sieci Netto.
Przepis krok po kroku znajdziesz na poniższym wideo:
Grillowane sakiewki z piersi kurczaka
Składniki
Farsz:
- 4 łyżki ekologicznej oliwy z oliwek GO EKO,
- 3 szalotki,
- 200 g zielonych szparagów,
- 100 g zielonego groszku,
- sól,
- pieprz.
Reszta składników:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 90 g sera brie,
- 6 plastrów boczku.
Sposób przygotowania:
1. Z zielonych szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki.
2. Szalotkę kroję w cienkie pióra i podsmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dorzucam mrożony groszek oraz pokrojone szparagi i przesmażam całość.
3. Z piersi kurczaka usuwam chrząstki i błonki, przekrajam na pół i układam na desce do krojenia. Przykrywam folią spożywczą i rozbijam przy pomocy tłuczka.
4. Na środku rozbitej piersi układam porcję podsmażonego groszku ze szparagami i dodaję plasterek sera brie. Zawijam w sakiewkę i owijam mięso boczkiem, dzięki któremu kurczak z pewnością nie będzie wysuszony. Zamiast sera brie możesz sięgnąć również po camembert lub zastąpić go mozzarellą i serem żółtym, jeśli nie jesteś fanem serów pleśniowych.
5. Mięso układam na rozgrzanym ruszcie i grilluję z obu stron. Zajmie to mniej więcej 15 minut, ale pamiętaj o przewracaniu kawałków mięsa, by równomiernie się upiekły.
6. Gotowe sakiewki serwuję na ciepło. Możesz podać je w towarzystwie świeżej, lekkiej sałatki lub ziemniaków z grilla.Smacznego!
Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.