Grillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem

Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.

Sakiewki z piersi kurczaka- PysznościSakiewki z piersi kurczaka- Pyszności
Ewa

Prosty przepis na sakiewki z piersi kurczaka z farszem szparagowo-groszkowym. Zaskakujący przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.

Uwielbiam odkrywać nowe przepisy na grilla, którymi mogę zaskoczyć swoich bliskich. W sezonie często przygotowujemy na ruszcie nie tylko kiełbaski i karkówkę, ale również pyszne obiady dla całej rodziny. Proste piersi z kurczaka faszerowane chrupiącymi, zielonymi szparagami, szalotką i słodkim groszkiem w towarzystwie pysznego boczku i wyrazistego sera brie pokochasz od pierwszego kęsa. To idealny przepis na pyszny obiad z grilla, który przypadnie do gustu wszystkim fanom delikatnego mięsa z dodatkami. Całość przygotowałam z produktów dostępnych w sklepach sieci Netto.

Przepis krok po kroku znajdziesz na poniższym wideo:

Grillowane sakiewki z piersi kurczaka

Składniki

Farsz:

        
  • 4 łyżki ekologicznej oliwy z oliwek GO EKO,
  • 3 szalotki,
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 100 g zielonego groszku,
  • sól,
  • pieprz.

Reszta składników:

     
  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 90 g sera brie,
  • 6 plastrów boczku.

Sposób przygotowania:

1. Z zielonych szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki.

2. Szalotkę kroję w cienkie pióra i podsmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dorzucam mrożony groszek oraz pokrojone szparagi i przesmażam całość.

Sakiewki z piersi kurczaka- Pyszności
Sakiewki z piersi kurczaka- Pyszności

3. Z piersi kurczaka usuwam chrząstki i błonki, przekrajam na pół i układam na desce do krojenia. Przykrywam folią spożywczą i rozbijam przy pomocy tłuczka.

Rozbijanie mięsa- Pyszności
Rozbijanie mięsa- Pyszności

4. Na środku rozbitej piersi układam porcję podsmażonego groszku ze szparagami i dodaję plasterek sera brie. Zawijam w sakiewkę i owijam mięso boczkiem, dzięki któremu kurczak z pewnością nie będzie wysuszony. Zamiast sera brie możesz sięgnąć również po camembert lub zastąpić go mozzarellą i serem żółtym, jeśli nie jesteś fanem serów pleśniowych.

Zawijanie sakiewki- Pyszności
Zawijanie sakiewki- Pyszności

5. Mięso układam na rozgrzanym ruszcie i grilluję z obu stron. Zajmie to mniej więcej 15 minut, ale pamiętaj o przewracaniu kawałków mięsa, by równomiernie się upiekły.

6. Gotowe sakiewki serwuję na ciepło. Możesz podać je w towarzystwie świeżej, lekkiej sałatki lub ziemniaków z grilla.Smacznego!

Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy