Grillowany łosoś w cukinii. W takim wydaniu smakuje najlepiej
Pyszny grillowany łosoś w sakiewkach z chrupiącej cukinii to świetny przepis na grilla. Domowa marynata i wędzony ser podkręcają całe danie.
07.05.2023 16:30
Nie tylko kiełbaski, kaszanka i karkówki- ryb z grilla zdecydowanie nie może zabraknąć podczas rodzinnego obiadu. Na moim ruszcie najczęściej ląduje łosoś. Jest dość tłusty, dzięki czemu nie ryzykuję, że zbyt szybko się wysuszy. W formie koperek z cukinii, w domowej marynacie smakuje po prostu wybornie. Całość podkręca wędzony ser. Nie dość, że apetycznie się roztapia, to jeszcze dodaje więcej dymnego aromatu naszemu daniu. Uwielbiam obserwować, jak sakiewki z łososiem znikają z talerza - dodatkowa porcja warzyw na talerzu w takim wydaniu przyciągnie nawet niejadki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz naw naszym filmie:
Grillowany łosoś w cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- sól
- 400 g łososia
- 350 g sera wędzonego
Marynata:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka przyprawy go grilla
Sposób przygotowania:
1. Cukinię kroję w długie, cienkie plastry na mandolinie. Posypuję je solą i odkładam na 15-20 minut. Dzięki temu pozbywam się nadmiaru wody i warzywo po upieczeniu zostanie chrupiące.
2. Przygotowuję marynatę. Do garnka wsypuję cukier, dodaję ocet, ketchup i przyprawy do grilla. Dokładnie mieszam i zagotowuję.
3. Łososia dzielę na mniejsze kawałki. Każdy z nich smaruję przygotowaną marynatą i odstawiam na pół godziny do lodówki. Rybę możesz zamarynować dzień wcześniej, chociaż w wersji ekspresowej wystarczy 10 minut.
4. Na blacie układam dwa plasterki cukinii na krzyż. Na środku układam kawałek łososia, plaster sera wędzonego i zawijam.
5. Gotowe sakiewki układam na grillu i piekę przez 20 minut. Jeśli robię je na ruszcie, to przewracam je co jakiś czas.
6. Łososia w cukinii przekładam na talerz i podaję na ciepło. Proste, pyszne i zdrowe danie jest już gotowe.Smacznego!