Grillowany łosoś w cukinii. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Pyszny grillowany łosoś w sakiewkach z chrupiącej cukinii to świetny przepis na grilla. Domowa marynata i wędzony ser podkręcają całe danie.

ObrazekPyszności - Fot. Pyszności
Ewa

Nie tylko kiełbaski, kaszanka i karkówki- ryb z grilla zdecydowanie nie może zabraknąć podczas rodzinnego obiadu. Na moim ruszcie najczęściej ląduje łosoś. Jest dość tłusty, dzięki czemu nie ryzykuję, że zbyt szybko się wysuszy. W formie koperek z cukinii, w domowej marynacie smakuje po prostu wybornie. Całość podkręca wędzony ser. Nie dość, że apetycznie się roztapia, to jeszcze dodaje więcej dymnego aromatu naszemu daniu. Uwielbiam obserwować, jak sakiewki z łososiem znikają z talerza - dodatkowa porcja warzyw na talerzu w takim wydaniu przyciągnie nawet niejadki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz naw naszym filmie:

Grillowany łosoś w cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • sól
  • 400 g łososia
  • 350 g sera wędzonego

Marynata:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy go grilla

Sposób przygotowania:

1. Cukinię kroję w długie, cienkie plastry na mandolinie. Posypuję je solą i odkładam na 15-20 minut. Dzięki temu pozbywam się nadmiaru wody i warzywo po upieczeniu zostanie chrupiące.

2. Przygotowuję marynatę. Do garnka wsypuję cukier, dodaję ocet, ketchup i przyprawy do grilla. Dokładnie mieszam i zagotowuję.

Gotująca się marynata do łososia
Marynata do łososia- Pyszności

3. Łososia dzielę na mniejsze kawałki. Każdy z nich smaruję przygotowaną marynatą i odstawiam na pół godziny do lodówki. Rybę możesz zamarynować dzień wcześniej, chociaż w wersji ekspresowej wystarczy 10 minut.

Łosoś w marynacie- Pyszności
Łosoś w marynacie- Pyszności

4. Na blacie układam dwa plasterki cukinii na krzyż. Na środku układam kawałek łososia, plaster sera wędzonego i zawijam.

Obrazek
Grillowany łosoś w cukinii- Pyszności

5. Gotowe sakiewki układam na grillu i piekę przez 20 minut. Jeśli robię je na ruszcie, to przewracam je co jakiś czas.

6. Łososia w cukinii przekładam na talerz i podaję na ciepło. Proste, pyszne i zdrowe danie jest już gotowe.Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy