Grillowany kurczak w sosie teriyaki z lekką sałatką na bazie arbuza i fety

Latem z przyjemnością sięgamy po grillowanego kurczaka. Współgra on fantastycznie z dodatkiem świeżej, lekkiej sałatki. Najlepiej jeśli w skład wchodzą sezonowe warzywa i owoce. Jeśli macie ochotę na taką wyjątkową potrawę - z chęcią podzielimy się z wami fantastycznym przepisem. Grillowany kurczak z sałatką z arbuza to rewelacyjne połączenie!

ObrazekGrillowany kurczak z sałatką na bazie arbuza - Pyszności
Agnieszka

Idealna potrawa na lato

W ciepłe, słoneczne dni często robimy grilla. Z przyjemnością przygotowujemy jedzenie na świeżym powietrzu wraz z rodziną, czy znajomymi. Oprócz głównego dania, warto zadbać również o lekkie dodatki, które wzbogacą jego smak.

Grillowane mięso fantastycznie smakuje w towarzystwie świeżej sałatki. W związku z tym dzisiaj podajemy wspaniały przepis na grillowanego kurczaka z sałatką. Mięso szybko przygotujesz przy pomocy rewelacyjnego grilla Weber.

Grillowany kurczak z sałatką - przepis

Obrazek
Grillowany kurczak z sałatką - Pyszności

Składniki na sałatkę:

            
  • opakowanie mieszanki sałat
  • około 200 g arbuza
  • 100 g oliwek
  • 100 g sera feta
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju dyniowego tłoczonego na zimno
  • sok z 1 limonki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka sezamu
  • pół papryczki chili

Składniki na grillowanego kurczaka:

     
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu teriyki marki Lee kum kee
  • 3 łyżki chińskiego sosu sojowego marki Lee kum kee

Sposób wykonania:

Przygotuj marynatę do mięsa - zmieszaj sos teriyki z sosem sojowym. Następnie posmaruj marynatą mięso i odstaw je na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Pokrój arbuza w niewielkie kostki. Natomiast cebulę pokrój w piórka. Na talerz wyłóż mieszankę sałat. Następnie rozłóż na niej pokrojonego arbuza, oliwki, cebulę oraz rozkruszony ser feta. W oddzielnym naczyniu połącz olej dyniowy, sok z limonki, miód, sezam oraz papryczkę chili. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. 

Obrazek
Sałatka - Pyszności

Po upłynięciu 30 minut, zabierz się za przygotowywanie kurczaka. Grilluj go po 4 minuty z każdej strony. Po tym czasie odsuń mięso z dala od żaru i grilluj jeszcze przez około 10 minut. Dzięki temu kurczak wyjdzie idealnie. Na końcu pokrój mięso w plastry i podawaj na sałatce z arbuza.

Obrazek
Grillowany kurczak z sałatka - Pyszności

Jeśli masz ochotę na kurczaka w nieco innej odsłonie, to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka w całości z kolorowymi warzywami krok po kroku. Danie idealnie sprawdzi się na obiad.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej