Chrupiące skrzydełka z boczniaków - przekąska, która oszuka mięsożerców

Chrupiące skrzydełka z boczniaków to ostatnio hit każdej imprezy w naszym domu. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a smak zaskoczy nawet mięsożerców. Ta wegetariańska przekąska udowadnia, że kuchnia roślinna to nie tylko nudne sałatki i znajdą w niej coś dla siebie również fani fast foodów.

Obrazek
Ewa

Boczniaki to hodowlane grzyby, które od dłuższego czasu cieszą się coraz większą popularnością. Jest ciekawym zamiennikiem mięsa: powstają z niego nuggetsy, flaczki, kotlety czy właśnie skrzydełka. Występuje pospolicie, kupić go można w większości sklepów, a wiele osób decyduje się nawet hodować go samodzielnie w domu. W naszym wydaniu do przygotowania skrzydełek pominęliśmy jajko, więc są one wegańskie. Jeśli jeszcze nie jadłeś boczniaków, to ten przepis jest świetną okazją do zaproszenia ich do swojej kuchni.

Przepis na obłędnie pyszne, wegańskie skrzydełka znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Składniki:

             
  • 400 g boczniaków
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przepis na chrupiące skrzydełka z boczniaków

Boczniaki umyj i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Zalej sosem sojowym- ma dużo smaku umami i jest dobrym zamiennikiem soli w niektórych przepisach.

Obrazek

Płatki kukurydziane przełóż do woreczka strunowego i przy pomocy wałka lub tłuczka pokrusz na mniejsze kawałki. Przesyp je do miski. Do osobnego naczynia wsyp mąkę. Dodaj do niej słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj całość i dodaj wodę. W powstałym cieście maczaj kawałki boczniaków.

Obrazek

Następnie przełóż boczniaki do panierki z płatków kukurydzianych. Obtocz je dokładnie, żeby panierka znalazła się na każdym kawałku. Tak przygotowane boczniaku umieść w Ovi. Polej je olejem roślinnym i piecz przez 8-10 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Skrzydełka z boczniaków

Po tym czasie nasze chrupiące skrzydełka z kurczaków są już gotowe. Dzięki pieczeniu w Ovi nie są zbyt tłuste i nie ma konieczności ich odsączania.

Obrazek

Podaj je na ciepło z ulubionym dipem: ketchupem, majonezem, sosem czosnkowym, BBQ... Wybierz taki dodatek, jaki lubisz najbardziej.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"