Ciocia uświadomiła mi, jakie grzyby są najlepsze na zupę. To wcale nie jest takie łatwe
Często robisz zupę grzybową w swoim domu? Jednak czy wiesz, na co zwrócić uwagę przy wyborze grzybów? Okazuje się, że nie może być to kwestia przypadku.
10.10.2023 13:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiam sezon jesienno-zimowy, ponieważ wtedy w kuchni pojawia się cała masa gęstych i rozgrzewających zup. A mam do nich prawdziwą słabość. Przeróżne kremy na bazie sezonowych warzyw, czy aksamitna zupa grzybowa to przysmaki, którym nie sposób odmówić.
Oczywiście, aby osiągnąć takie efekty, należy przestrzegać pewnych zasad. A, że jesteśmy właśnie w trakcie sezonu grzybowego, to właśnie na zupie z ich udziałem się dzisiaj skupimy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciocia Kazia radzi
Podczas ostatniej wizyty u mojej cioci, zostałam poczęstowana domową zupą grzybową. I już po jednej łyżce stwierdziłam, że tak dobrej zupy na bazie grzybów jeszcze nie jadłam. Choć sama często robię taką w swojej kuchni, danie cioci Kazi było idealne pod każdym względem. Aromatu i smaku, jaki udało się jej uzyskać, nawet nie sposób wyrazić słowami. Była to po prostu czysta poezja.
Oczywiście od razu zapytałam krewnej, w czym tkwi sekret jej zupy. I jak się okazuje, kluczem do sukcesu w tym przypadku jest wybór odpowiednich grzybów. O żadnym przypadku nie ma tutaj mowy. Wręcz przeciwnie, aby zupa wyszła perfekcyjna, trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych cech leśnych skarbów.
Jakie grzyby wybierać do zupy?
Przy wyborze grzybów do zupy należy zwracać uwagę przede wszystkim na ich aromat oraz smak. To właśnie dzięki tym cechom, domowy posiłek stanie się niesamowitym doznaniem kulinarnym. Już po pierwszej łyżce będzie wiadomo, że to iście grzybowa uczta. Dlatego też do zupy grzybowej najlepiej sprawdzą się m.in. kurki, podgrzybki oraz borowiki.
Kolejna ważna rzecz, na jaką warto zwrócić uwagę przy wyborze grzybów, to sama struktura grzyba. Do zupy najlepiej wybierać soczyste i mięsiste okazy. I tu po raz kolejny warto wymienić borowiki. Przy tym punkcie należy wspomnieć też, że na samym starcie trzeba odrzucić grzyby, które są zbyt miękkie, albo mają jakiekolwiek uszkodzenia. Ciocia Kazia uważa również, że najlepsza zupa grzybowa wychodzi na bazie świeżych grzybów, dlatego teraz jest najlepszy moment, aby przygotować taki posiłek w naszych kuchniach.
Oczywiście jeśli szukasz sprawdzonej receptury na zupę grzybową, koniecznie sprawdź naszą bogatą bazę z przepisami. Czeka tam na ciebie kilka sprawdzonych perełek. Z nimi sukces masz już gwarantowany na samym starcie.