Babcia nie daje do pomidorówki ani makaronu, ani ryżu. Zastępuje je pyszniejszym dodatkiem
Pomidorówka to jedna z tych zup, którą można jeść codziennie. Jednak dodawanie do niej dużej ilości makaronu bądź ryżu, nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego też przygotowuje ją jak moja babcia. Zupa jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej sycąca.
04.10.2023 | aktual.: 04.10.2023 22:22
Każdy ma swój własny, pilnie strzeżony przepis na pomidorówkę. Część z nas przygotowuje ją, dodając do rosołu koncentratu pomidorowego, a inni wykorzystują do tego świeże pomidory.
Mimo to najwięcej kontrowersji wywołuje tzw. wkładka. W przypadku pomidorówki jest to najczęściej ryż lub makaron. Niezależnie od tego, do którego obozu należysz, wypróbuj wersję mojej babci. W ten sposób przygotujesz pożywną, rozgrzewającą zupę. To jeden z tych przepisów, który powtarzam najczęściej, niezależnie od pory roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sycąca pomidorówka mojej babci — przepis
Składniki:
- 2 opakowania białej fasoli z puszki,
- 1 cebula,
- oliwa lub olej,
- dwa ząbki czosnku,
- łodyga selera naciowego,
- 1 mała marchewka,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- duże opakowanie passaty pomidorowej,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: parmezan, grzanki.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej trzy łyżki oleju. Usmaż na niej posiekaną cebulę, seler i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smaż do momentu, aż stanie się rumiana.
- W dużym garnku zagotuj bulion i dodaj do niego koncentrat, passatę, usmażone wcześniej warzywa oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Do gotującej się zupy dodaj jedną puszkę fasoli. Całość zblenduj na gładki krem.
- Pod koniec gotowania wsyp resztę fasoli. Przelej zupę do misek i posyp ją niewielką ilością parmezanu i grzankami.
Porady:
- Biała fasola "zagra" tutaj znacznie lepiej niż intensywniejsza, czerwona odmiana. Jeśli nie masz białej fasoli, możesz użyć też ciecierzycy.
- Zupa wyszła nieco zbyt kwaśna? Dodaj do niej cukru. Cukier zneutralizuje kwasowość i jednocześnie, nie będzie wyczuwalny.
- Chcesz podkręcić smak pomidorówki? W trakcie smażenia cebuli, marchewki i selera posyp warzywa 1/3 łyżeczki cynamonu. Dodatek przyprawy uwydatni smak pomidorów.