PrzepisZupyBabcia nie daje do pomidorówki ani makaronu, ani ryżu. Zastępuje je pyszniejszym dodatkiem

Babcia nie daje do pomidorówki ani makaronu, ani ryżu. Zastępuje je pyszniejszym dodatkiem

Zupa pomidorowa bez makaronu i bez ryżu
Zupa pomidorowa bez makaronu i bez ryżu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.10.2023 13:25, aktual.: 04.10.2023 22:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomidorówka to jedna z tych zup, którą można jeść codziennie. Jednak dodawanie do niej dużej ilości makaronu bądź ryżu, nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego też przygotowuje ją jak moja babcia. Zupa jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej sycąca.

Każdy ma swój własny, pilnie strzeżony przepis na pomidorówkę. Część z nas przygotowuje ją, dodając do rosołu koncentratu pomidorowego, a inni wykorzystują do tego świeże pomidory.

Mimo to najwięcej kontrowersji wywołuje tzw. wkładka. W przypadku pomidorówki jest to najczęściej ryż lub makaron. Niezależnie od tego, do którego obozu należysz, wypróbuj wersję mojej babci. W ten sposób przygotujesz pożywną, rozgrzewającą zupę. To jeden z tych przepisów, który powtarzam najczęściej, niezależnie od pory roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycąca pomidorówka mojej babci — przepis

Składniki:

  • 2 opakowania białej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • oliwa lub olej,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łodyga selera naciowego,
  • 1 mała marchewka,
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • duże opakowanie passaty pomidorowej,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: parmezan, grzanki.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej trzy łyżki oleju. Usmaż na niej posiekaną cebulę, seler i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smaż do momentu, aż stanie się rumiana.
  2. W dużym garnku zagotuj bulion i dodaj do niego koncentrat, passatę, usmażone wcześniej warzywa oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  3. Do gotującej się zupy dodaj jedną puszkę fasoli. Całość zblenduj na gładki krem.
  4. Pod koniec gotowania wsyp resztę fasoli. Przelej zupę do misek i posyp ją niewielką ilością parmezanu i grzankami.

Porady:

  1. Biała fasola "zagra" tutaj znacznie lepiej niż intensywniejsza, czerwona odmiana. Jeśli nie masz białej fasoli, możesz użyć też ciecierzycy.
  2. Zupa wyszła nieco zbyt kwaśna? Dodaj do niej cukru. Cukier zneutralizuje kwasowość i jednocześnie, nie będzie wyczuwalny.
  3. Chcesz podkręcić smak pomidorówki? W trakcie smażenia cebuli, marchewki i selera posyp warzywa 1/3 łyżeczki cynamonu. Dodatek przyprawy uwydatni smak pomidorów.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także