Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje

Sałatka jarzynowa jest czymś, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zawsze znika z misek w oka mgnieniu i stanowi doskonałe dopełnienie większości wytrawnych potraw. Nie każdy wie, że jeden z pozoru obowiązkowy składnik sprawia, że sałatka o wiele szybciej się psuje.

Do sałatki jarzynowej nie dorzucaj jednego popularnego dodatkuDo sałatki jarzynowej nie dorzucaj jednego popularnego dodatku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na sałatkę jarzynową jest dziecinnie prosty i niemal każdy umiałby go wyrecytować z pamięci. Jajka, kremowy sos z majonezu, szczypta soli i pieprzu oraz kilka warzyw, a wśród nich niemal zawsze pojawia się cebula. Bardzo drobno pokrojona nadaje sałatce ostrości i wyrazistości, a dla wielu osób jest niemal obowiązkowym składnikiem. Niestety, jej obecność jest znacznie mniej wskazana niż mogłoby się wydawać.

Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier

Sałatka jarzynowa bez cebuli

Cebula w sałatce jarzynowej wydaje się oczywista, ale w rzeczywistości to jeden ze składników, który warto pominąć. Jej obecność wpływa negatywnie na konsystencję sałatki, szczególnie jeśli nie planujesz zjeść jej całej w ciągu jednego lub dwóch dni. Surowa cebula przyspiesza proces fermentacji, przez co sałatka szybciej traci świeżość i może stać się gorzka. Tym samym sałatka w znacznie krótszym czasie skiśnie i trafi do kosza.

Dodatkowo cebula może być ciężkostrawna dla osób wrażliwych. Dzięki jej eliminacji sałatka pozostaje łagodniejsza w smaku i odpowiednia dla wszystkich domowników, w tym dzieci i seniorów.

Przepis na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 200 g majonezu,
  • 7 jajek,
  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • 5 ziemniaków,
  • ćwierć korzenia selera,
  • 3 marchewki,
  • 1 puszka groszku konserwowego (ok. 200 g odsączonego),
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewki i seler dokładnie umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu.
  2. Gotuj około 25 minut aż będą półtwarde.
  3. Odstaw do ostudzenia.
  4. Obierz ziemniaki, marchewki i seler i pokrój w równą i bardzo drobną kostkę.
  5. Jajka włóż do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj na twardo około 10 minut.
  6. Ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w kostkę.
  7. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
  8. Odsącz groszek z zalewy.
  9. W dużej misce połącz wszystkie warzywa i jajka, dodaj majonez i sok z cytryny.
  10. Całość dokładnie wymieszaj.
  11. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
  12. Przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  13. Sałatka jest gotowa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟