Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Sałatka jarzynowa jest czymś, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zawsze znika z misek w oka mgnieniu i stanowi doskonałe dopełnienie większości wytrawnych potraw. Nie każdy wie, że jeden z pozoru obowiązkowy składnik sprawia, że sałatka o wiele szybciej się psuje.
Przepis na sałatkę jarzynową jest dziecinnie prosty i niemal każdy umiałby go wyrecytować z pamięci. Jajka, kremowy sos z majonezu, szczypta soli i pieprzu oraz kilka warzyw, a wśród nich niemal zawsze pojawia się cebula. Bardzo drobno pokrojona nadaje sałatce ostrości i wyrazistości, a dla wielu osób jest niemal obowiązkowym składnikiem. Niestety, jej obecność jest znacznie mniej wskazana niż mogłoby się wydawać.
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Sałatka jarzynowa bez cebuli
Cebula w sałatce jarzynowej wydaje się oczywista, ale w rzeczywistości to jeden ze składników, który warto pominąć. Jej obecność wpływa negatywnie na konsystencję sałatki, szczególnie jeśli nie planujesz zjeść jej całej w ciągu jednego lub dwóch dni. Surowa cebula przyspiesza proces fermentacji, przez co sałatka szybciej traci świeżość i może stać się gorzka. Tym samym sałatka w znacznie krótszym czasie skiśnie i trafi do kosza.
Dodatkowo cebula może być ciężkostrawna dla osób wrażliwych. Dzięki jej eliminacji sałatka pozostaje łagodniejsza w smaku i odpowiednia dla wszystkich domowników, w tym dzieci i seniorów.
Przepis na sałatkę jarzynową
Składniki:
- 200 g majonezu,
- 7 jajek,
- 5 średnich ogórków kiszonych,
- 5 ziemniaków,
- ćwierć korzenia selera,
- 3 marchewki,
- 1 puszka groszku konserwowego (ok. 200 g odsączonego),
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewki i seler dokładnie umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu.
- Gotuj około 25 minut aż będą półtwarde.
- Odstaw do ostudzenia.
- Obierz ziemniaki, marchewki i seler i pokrój w równą i bardzo drobną kostkę.
- Jajka włóż do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj na twardo około 10 minut.
- Ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
- Odsącz groszek z zalewy.
- W dużej misce połącz wszystkie warzywa i jajka, dodaj majonez i sok z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem według smaku.
- Przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Sałatka jest gotowa. Smacznego!