Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Dziecinnie prosty sernik, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję, również na nadchodzące wielkimi krokami święta. Chrupiący spód oraz puszysta, czekoladowa masa tworzą obłędny deser, który znika z talerzy w oka mgnieniu.
To proste ciasto, inspirowane ptasim mleczkiem, jest idealne na każdą okazję. Nie wymaga pieczenia ani długiego czasu spędzonego w kuchni, a równocześnie jest pyszne i idealnie kremowe. To świetny wybór, gdy zależy ci na szybkim, efektownym deserze, który zawsze się udaje i pięknie prezentuje na świątecznym stole.
Piernikowy sernik. Sekret udanych świąt Bożego Narodzenia w słodkim wydaniu
Puszyste ptasie mleczko
Ciasto składa się z dwóch warstw: herbatnikowego spodu oraz czekoladowej, puszystej pianki. Delikatna pianka przypomina swoją strukturą i aksamitnym wnętrzem ptasie mleczko, wzbogacone o smak czekolady. Dla przełamania idealnie sprawdza się spód ze zblendowanych herbatników połączonych z olejem kokosowym, które po schłodzeniu w stają się idealnie chrupkie.
Ciasto po przygotowaniu nie trafia do piekarnika, a zamiast tego spędza noc w lodówce, aby pianka mogła idealnie stężeć, a smaki połączyć się ze sobą. Tuż przed podaniem warto udekorować sernik startą czekoladą i opcjonalnie bitą śmietaną, by prezentował się jeszcze bardziej efektownie.
Przepis na puszysty sernik
Składniki na masę:
- 500 g serka z wiaderka,
- 300 ml śmietanki 36 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 250 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml gorącej wody,
- 1 czubata łyżka żelatyny,
- wiórki czekoladowe (do dekoracji).
Składniki na spód:
- 250 g herbatników kakaowych,
- 80-100 g oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania spodu. Zblenduj herbatniki na bardzo drobny proszek.
- Dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Następnie przesyp masę do tortownicy, równomiernie rozprowadź i mocno dociśnij dnem szklanki.
- Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.
- Przejdź do przygotowania masy. Posiekaj mleczną i gorzką czekoladę na małe kawałki i przełóż do miski.
- Na małym ogniu podgrzej śmietankę i po chwili dodaj do niej posiekaną czekoladę.
- Mieszaj spokojnie, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolity krem.
- Przygotuj 100 ml wrzącej wody i wsyp do niej żelatynę.
- Energicznie wymieszaj aż do pełnego rozpuszczenia
- Następnie powoli wlej ją do czekoladowej masy, cały czas delikatnie mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
- W osobnej dużej misce zmiksuj krótko serek z wiaderka i mascarpone, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Do twarogu i mascarpone zacznij dodawać czekoladę ze śmietaną, miksując na niskich obrotach.
- Wylej gotową masę na schłodzony spód.
- Wyrównaj powierzchnię szpatułką i wstaw ciasto do lodówki na minimum 4-6 godzin, najlepiej na całą noc, aby całość dobrze stężała.
- Po schłodzeniu udekoruj wierzch wiórkami czekoladowymi. Smacznego!