Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek

Dziecinnie prosty sernik, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję, również na nadchodzące wielkimi krokami święta. Chrupiący spód oraz puszysta, czekoladowa masa tworzą obłędny deser, który znika z talerzy w oka mgnieniu.

Szybki sernik, idealny na świętaSzybki sernik, idealny na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | olyina

To proste ciasto, inspirowane ptasim mleczkiem, jest idealne na każdą okazję. Nie wymaga pieczenia ani długiego czasu spędzonego w kuchni, a równocześnie jest pyszne i idealnie kremowe. To świetny wybór, gdy zależy ci na szybkim, efektownym deserze, który zawsze się udaje i pięknie prezentuje na świątecznym stole.

Piernikowy sernik. Sekret udanych świąt Bożego Narodzenia w słodkim wydaniu

Puszyste ptasie mleczko

Ciasto składa się z dwóch warstw: herbatnikowego spodu oraz czekoladowej, puszystej pianki. Delikatna pianka przypomina swoją strukturą i aksamitnym wnętrzem ptasie mleczko, wzbogacone o smak czekolady. Dla przełamania idealnie sprawdza się spód ze zblendowanych herbatników połączonych z olejem kokosowym, które po schłodzeniu w stają się idealnie chrupkie.

Ciasto po przygotowaniu nie trafia do piekarnika, a zamiast tego spędza noc w lodówce, aby pianka mogła idealnie stężeć, a smaki połączyć się ze sobą. Tuż przed podaniem warto udekorować sernik startą czekoladą i opcjonalnie bitą śmietaną, by prezentował się jeszcze bardziej efektownie.

Przepis na puszysty sernik

Składniki na masę:

  • 500 g serka z wiaderka,
  • 300 ml śmietanki 36 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 250 g mlecznej czekolady,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 1 czubata łyżka żelatyny,
  • wiórki czekoladowe (do dekoracji).

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych,
  • 80-100 g oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Zblenduj herbatniki na bardzo drobny proszek.
  2. Dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  3. Następnie przesyp masę do tortownicy, równomiernie rozprowadź i mocno dociśnij dnem szklanki.
  4. Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.
  5. Przejdź do przygotowania masy. Posiekaj mleczną i gorzką czekoladę na małe kawałki i przełóż do miski.
  6. Na małym ogniu podgrzej śmietankę i po chwili dodaj do niej posiekaną czekoladę.
  7. Mieszaj spokojnie, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolity krem.
  8. Przygotuj 100 ml wrzącej wody i wsyp do niej żelatynę.
  9. Energicznie wymieszaj aż do pełnego rozpuszczenia
  10. Następnie powoli wlej ją do czekoladowej masy, cały czas delikatnie mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
  11. W osobnej dużej misce zmiksuj krótko serek z wiaderka i mascarpone, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  12. Do twarogu i mascarpone zacznij dodawać czekoladę ze śmietaną, miksując na niskich obrotach.
  13. Wylej gotową masę na schłodzony spód.
  14. Wyrównaj powierzchnię szpatułką i wstaw ciasto do lodówki na minimum 4-6 godzin, najlepiej na całą noc, aby całość dobrze stężała.
  15. Po schłodzeniu udekoruj wierzch wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯