Dodaję do sernika z rosą. Wychodzi idealnie kremowy i nie wysycha
Sernik z rosą to klasyk, który na polskich stołach gości od pokoleń. Warto wzbogacić go jednak o niecodzienny dodatek, który sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej kremowy i delikatny.
Kruchy spód, serowa masa i lekka pianka to kwintesencja rodzinnych spotkań. Sernik z rosą obowiązkowo pojawia się także na Boże Narodzenie, umilając popołudniową kawę i spotkania z bliskimi.
W tym przepisie do ciasta i masy sernikowej trafia jednak niecodzienny dodatek — porcja majonezu. Użyty zamiast tradycyjnego tłuszczu, gwarantuje absolutnie doskonałą strukturę sernika i kremowość, jaka będzie się śniła później po nocach.
Sernik majonezowy z rosą. Wychodzi delikatny i bardzo kremowy
Dodanie majonezu do ciasta kruchego to sekret cukierników. Najlepiej sprawdzi się tutaj Majonez Kielecki. Jego skład, czyli połączenie oleju, żółtek i octu, działa znacznie lepiej niż samo masło. W cieście majonez zapobiega nadmiernemu rozwojowi glutenu, dzięki czemu spód jest delikatny, kruchy i dosłownie rozpływa się w ustach, zachowując jednocześnie stabilność pod ciężarem masy serowej.
Majonez Kielecki trafia również do masy serowej. Dodany do tradycyjnych składników, tj. twaróg, jajka, cukier i budyń, pełni rolę emulgatora oraz stabilizatora. Dzięki niemu masa serowa zyskuje niebywałą kremowość i staje się bardziej wilgotna.
Sernik rosa z majonezem
Gotowe ciasto wyróżnia się błyszczącą pianą z białek, krótko pieczoną wraz z sernikiem. Prawdziwa magia dzieje się po wyjęciu z piekarnika. Powolne studzenie, a następnie schłodzenie go w lodówce przez całą noc, sprawia, że na powierzchni bezy pojawiają się charakterystyczne, bursztynowe krople, imitujące poranną rosę.
Jeśli serniki do tej pory nie były twoją mocną stroną, ten przepis szybko odczaruje ich pieczenie.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g cukru pudru,
- 180 ml Majonezu Kieleckiego.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 jajka,
- 6 żółtek,
- 200 g cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 500 ml mleka,
- 100 ml Majonezu Kieleckiego.
Beza:
- 6 białek,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder oraz majonez. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylep dno powstałą masą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
- Przejdź do przygotowania masy. Do miski wsyp budynie śmietankowe, wlej mleko i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
- W osobnym naczyniu zmiksuj jajka i żółtka wraz z cukrem, aż powstanie puszysta i jasna masa.
- Pozostałe białka ubij na sztywną pianę.
- Do masy z żółtek dodawaj po łyżce twaróg sernikowy, delikatnie miksując do połączenia składników.
- Dodaj majonez oraz rozpuszczony budyń i zmiksuj.
- Wylej do tortownicy z podpieczonym spodem.
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
- Przygotuj bezę. Białka zmiksuj wraz z cukrem na puszystą, sztywną pianę.
- Wyłóż ją na upieczony sernik i rozprowadź na powierzchni. Piecz jeszcze przez 10 minut.
- Po ostygnięciu wstaw do lodówki na całą noc.