Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka

Uszka to symbol wigilijnej kolacji i nieodzowny dodatek do barszczu. Najczęściej skrywają farsz z kapusty i grzybów. Ja stawiam jednak na inny, równie smaczny dodatek.

Uszka z nietypowym farszemUszka z nietypowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Soczewica, chociaż w polskiej kuchni używana od wieków, rzadko trafiała do farszu pierogowego czy uszek, ustępując miejsca kapuście. Tymczasem drobna, zielona lub brązowa soczewica, odpowiednio doprawiona, doskonale imituje mięsistą konsystencję grzybów, a jednocześnie jest znacznie delikatniejsza w smaku i zdrowsza. Schowana pod delikatnym ciastem świetnie urozmaici świąteczną kolację.

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Uszka z soczewicą

Kiedy podałam je po raz pierwszy, moja babcia myślała, że oszalałam. Zerwanie z tradycją bywa czasem trudne, ale warto postawić na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zdobyć się na odwagę, by przełamać schemat. Dziś nawet seniorka rodu sięga po dokładki.

Farsz z soczewicy to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, ale i dla tych, którzy chcą nieco odciążyć świąteczne menu. Soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika, co sprawia, że uszka są bardzo sycące, a jednocześnie nie obciążają żołądka tak, jak dość ciężki farsz grzybowo-kapuściany. Sekretem jest intensywne doprawienie – obowiązkowo podsmażona cebula, majeranek i duża ilość świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowany farsz sprawia, że uszka, mimo braku grzybów, zachowują charakterystyczny, głęboki smak.

Składniki

Farsz:

  • 1 szklanka suchej soczewicy,
  • 1-2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki bulionu,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości przez ok. 20-25 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
  2. Odcedź dokładnie.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  4. Odcedzoną soczewicę zblenduj na gładką masę lub rozgnieć widelcem.
  5. Połącz soczewicę z usmażoną cebulą. Dodaj majeranek, bulion, sól i dużą ilość pieprzu.
  6. Duś całość przez 5 minut, aby smaki się połączyły. Odstaw do ostygnięcia.
  7. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól oraz olej.
  8. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, zagniatając elastyczne, gładkie ciasto.
  9. Ciasto przykryj i odstaw na 15 minut.
  10. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij kółka.
  11. Wyłóż porcję farszu i zalep.
  12. Połącz dwa końce, tworząc uszka.
  13. Wrzucaj uszka partiami do wrzącej, osolonej wody.
  14. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj tradycyjnie z barszczem lub z okrasą z cebulki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇