Wymiata złogi z organizmu. Jak wprowadzić do diety więcej błonnika?

Błonnik pokarmowy, nazywany włóknem pokarmowym, to złożona grupa substancji, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga oczyścić przewód pokarmowy z zalegających nieczystości. Mimo że łatwo uzupełnić odpowiednią ilość błonnika w diecie, wiele osób cierpi na jego niedobór.

Produkty bogate w błonnikProdukty bogate w błonnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie, jednak dokładna ilość różni się w zależności od indywidualnych potrzeb. W naszej diecie brakuje błonnika, a do jego deficytu w jadłospisach przyczynia się m.in. powszechnie panujący strach przed węglowodanami oraz modne diety eliminujące zboża. Zobacz więc, jak wdrożyć błonnik do diety, lekko i bezproblemowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Na co pomaga błonnik?

Błonnik pokarmowy ma wiele korzyści dla zdrowia, w tym:

  • stymuluje jelita do efektywnego wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn z organizmu.
  • zapobiega zaparciom,
  • wspomaga odchudzanie,
  • obniża poziom cholesterolu i ryzyko miażdżycy,
  • reguluje poziom glukozy we krwi,
  • pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze,
  • pobudza ukrwienie jelit,
  • poprawia wygląd skóry, dodaje włosom blasku, wzmacnia paznokcie i wyszczupla sylwetkę.

Co jednak istotne, podaż błonnika w diecie należy zwiększać stopniowo. Zbyt duża dawka jednorazowa może wywołać efekt odwrotny do zamierzonego, czyli np. zaparcia, a także bóle brzucha, wzdęcia. Dieta bogata w błonnik wymaga też spożywania większej ilości wody.

Warzywa to bogate źródło błonnika, warto dorzucać je do posiłków
Warzywa to bogate źródło błonnika, warto dorzucać je do posiłków © Pixabay

Które produkty są bogate w błonnik? Tak najłatwiej wprowadzić błonnik do diety

Dietetyczki Lauren Harris-Pincus i Sarah Schlichter w rozmowie z portalem Yahoo.com wskazują, jak zmienić nawyki żywieniowe, by dostarczyć organizmowi więcej niezbędnego błonnika.

  • Zacznij dzień od płatków owsianych lub innych płatków bogatych w błonnik. Już filiżanka ugotowanych płatków to ok. 4 gramy błonnika. Do nich warto dodać inne źródła tej drogocennej substancji np. orzechy włoskie i migdały, nasiona chia, lnu i dyni.
  • Jedz więcej warzyw strączkowych - pół szklanki fasoli z puszki dostarcza nawet 9 gramów błonnika. Fasolę możesz dodać do wielu dań, ciecierzycę upiec i podać na chrupko, a edamame ma potencjał stać się twoją ulubioną przekąską podczas wieczoru filmowego.
  • Sięgaj po produkty pełnoziarniste (nie mylić z wieloziarniste, które mogą być jednie z dodatkiem ziarnem). Zamień produkty z białej mąki rafinowanej na te z pełnego ziarna, a tym samym diametralnie zwiększysz podaż błonnika w diecie oraz wyświadczysz wielką przysługę organizmowi. Biała oczyszczona mąka jest uboga w składniki odżywcze.
  • Spróbuj częściej jadać posiłki bazujące na warzywach. Dlaczego? Błonnik występuje głównie w żywności pochodzenia roślinnego, dlatego też zaleca się spożywanie posiłku roślinnego kilka razy w tygodniu, aby zwiększyć ilość spożywanych warzyw i – tym samym – błonnika.
  • Owoce i warzywa powinny lądować w każdym posiłku. Do owsianki na słodko dodaj małe, ale potężne jagody – takie jak maliny i jeżyny – zawierają 8 gramów błonnika na filiżankę. Warzywa serwuj też w ramach przekąski z ulubionymi sosami czy dodatkami – tak, by jedzenie ich sprawiało ci przyjemność.
  • Pamiętaj, że im mniej przetworzone są produkty ze zbóż, tym więcej zawierają błonnika.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier