U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Kiedy na polskim stole pojawiają się gołąbki, można oczekiwać mięsa zawiniętego w kapustę. W Egipcie nie ma jednak miejsca na grę słowną, na talerzu wyląduje pieczone mięso.
Dla jednych są symbolem pokoju, inni narzekają, że hałasuje za oknem i zanieczyszcza parapet. W Egipcie gołąb to z kolei świąteczne danie Hamam Mahshi, które serwują na specjalne okazje i święta. Oczywiście nie są to gołębie miejskie, jak u nas na parapecie. Są to specjalnie hodowane gołębie pocztowe lub mięsne (często młode, zwane squab), które mają delikatne, chude i ciemne mięso. Po nafaszerowaniu i upieczeniu zaskoczą smakiem niejednego miłośnika drobiu.
Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś
Gołębie w egipskiej kuchni
Hamam mahshi jest uważany za danie świąteczne i wykwintne. Tradycyjnie serwuje się je podczas ważnych uroczystości rodzinnych, na przykład wesel, urodzin, świętowania zaręczyn, a także gdy do domu przybywają szczególnie ważni goście. Nie jest to tania potrawa, a i samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, więc gość poczęstowany pieczonym gołębiem może poczuć się naprawdę wyjątkowo.
Mięso gołębia jest delikatne, ale ma wyrazisty, dziki smak, często opisywany jako połączenie kurczaka i kaczki. Jest chude i delikatne, ale przy tym też pełne białka oraz żelaza.
Przepis na faszerowanego gołębia
Sekretem tego dania jest aromatyczny farsz, którym nadziewa się ptaki, a następnie piecze je do chrupkości. Farsz bywa przygotowywany z ryżu lub, w bardziej tradycyjnej wersji, z kaszy freekeh, czyli prażonej, zielonej pszenicy.
Do farszu dodawane są czasem także posiekane podroby, ale jeśli nie lubisz tego smaku, śmiało możesz je pominąć.
Składniki:
- 2 młode, oczyszczone gołębie hodowlane,
- 1 szklanka okrągłego ryżu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół łyżeczki kolendry mielonej,
- szczypta kardamonu,
- 1 litr bulionu drobiowego lub wody
- 1-2 liście laurowe,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka masła do natarcia skóry.
Sposób przygotowania:
- Ryż opłucz i odcedź.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
- Dodaj ryż i wszystkie przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, sól, pieprz).
- Podsmażaj przez chwilę.
- Wlej do ryżu ok. pół szklanki bulionu. Gotuj, aż bulion odparuje, a ryż będzie półmiękki. Farsz musi być suchy i sypki. Odstaw do ostygnięcia.
- Nadziej gołębie ostudzonym farszem. Ważne jest, by nie nadziewać ich zbyt ciasno, ponieważ ryż zwiększy swoją objętość podczas dalszego gotowania i pieczenia. Otwory gołębi zamknij za pomocą nici kuchennej lub małych wykałaczek.
- Umieść faszerowane gołębie w garnku z bulionem lub wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
- Wyjmij gołębie z bulionu i osusz je.
- Natrzyj skórę solą, pieprzem i roztopionym masłem. Ułóż ptaki na blasze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca.
Serwuj na gorąco, polewając sosem powstałym z bulionu. Nie potrzebujesz do tego ziemniaków, w środku jest już skrobiowy dodatek pod postacią ryżu. Smacznego!