U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad

Kiedy na polskim stole pojawiają się gołąbki, można oczekiwać mięsa zawiniętego w kapustę. W Egipcie nie ma jednak miejsca na grę słowną, na talerzu wyląduje pieczone mięso.

Pieczony gołąb to tradycyjne danie kuchni egipskiejPieczony gołąb to tradycyjne danie kuchni egipskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dla jednych są symbolem pokoju, inni narzekają, że hałasuje za oknem i zanieczyszcza parapet. W Egipcie gołąb to z kolei świąteczne danie Hamam Mahshi, które serwują na specjalne okazje i święta. Oczywiście nie są to gołębie miejskie, jak u nas na parapecie. Są to specjalnie hodowane gołębie pocztowe lub mięsne (często młode, zwane squab), które mają delikatne, chude i ciemne mięso. Po nafaszerowaniu i upieczeniu zaskoczą smakiem niejednego miłośnika drobiu.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Gołębie w egipskiej kuchni

Hamam mahshi jest uważany za danie świąteczne i wykwintne. Tradycyjnie serwuje się je podczas ważnych uroczystości rodzinnych, na przykład wesel, urodzin, świętowania zaręczyn, a także gdy do domu przybywają szczególnie ważni goście. Nie jest to tania potrawa, a i samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, więc gość poczęstowany pieczonym gołębiem może poczuć się naprawdę wyjątkowo.

Gołębie kiedyś lądowały na stołach
Gołębie kiedyś lądowały na stołach © Adobe Stock

Mięso gołębia jest delikatne, ale ma wyrazisty, dziki smak, często opisywany jako połączenie kurczaka i kaczki. Jest chude i delikatne, ale przy tym też pełne białka oraz żelaza.

Przepis na faszerowanego gołębia

Sekretem tego dania jest aromatyczny farsz, którym nadziewa się ptaki, a następnie piecze je do chrupkości. Farsz bywa przygotowywany z ryżu lub, w bardziej tradycyjnej wersji, z kaszy freekeh, czyli prażonej, zielonej pszenicy.

Do farszu dodawane są czasem także posiekane podroby, ale jeśli nie lubisz tego smaku, śmiało możesz je pominąć.

Składniki:

  • 2 młode, oczyszczone gołębie hodowlane,
  • 1 szklanka okrągłego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki kolendry mielonej,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 litr bulionu drobiowego lub wody
  • 1-2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka masła do natarcia skóry.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż opłucz i odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Dodaj ryż i wszystkie przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, sól, pieprz).
  4. Podsmażaj przez chwilę.
  5. Wlej do ryżu ok. pół szklanki bulionu. Gotuj, aż bulion odparuje, a ryż będzie półmiękki. Farsz musi być suchy i sypki. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Nadziej gołębie ostudzonym farszem. Ważne jest, by nie nadziewać ich zbyt ciasno, ponieważ ryż zwiększy swoją objętość podczas dalszego gotowania i pieczenia. Otwory gołębi zamknij za pomocą nici kuchennej lub małych wykałaczek.
  7. Umieść faszerowane gołębie w garnku z bulionem lub wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  8. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
  9. Wyjmij gołębie z bulionu i osusz je.
  10. Natrzyj skórę solą, pieprzem i roztopionym masłem. Ułóż ptaki na blasze do pieczenia.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca.

Serwuj na gorąco, polewając sosem powstałym z bulionu. Nie potrzebujesz do tego ziemniaków, w środku jest już skrobiowy dodatek pod postacią ryżu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu