PrzepisOdkąd dodaje go do rosołu, zwykły bulion już mi nie smakuje. Nawet jedna miska bosko krzepi

Odkąd dodaje go do rosołu, zwykły bulion już mi nie smakuje. Nawet jedna miska bosko krzepi

Odkąd dodaje go do rosołu, zwykły bulion już mi nie smakuje. Nawet jedna miska bosko krzepi
Paulina
19.09.2022 13:22

Rosół to popularne polskie danie obiadowe. Wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że potrawa ta bardzo często gości na naszych stołach. Natomiast jesienią i zimą sięgamy po nią bardzo często, by rozgrzała nas od środka. Przychodzimy wiec z przepisem na tę popularną zupę z niezwykłym dodatkiem żółtka.

Rozgrzewający rosół

Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1,5 kilograma kury
  • 0,5 kg wołowiny na rosół
  • 3 małe marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/8 selera
  • pół pora
  • 1 duża cebula
  • 1 goździk
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 1,5 litra wody
  • żółtka po 1 na porcję
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania: 

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Umyj dokładnie mięso, podziel je na kawałki i umieść je w dużym garnku. Dodaj warzywa do mięsa. Seler, pietruszkę, grzyby i por podziel na mniejsze części i umieść w garnku. Następnie przypraw wywar lubczykiem, goździkiem, zielem angielski, liściem laurowym oraz solą. Tak przyprawiony wywar uzupełnij podpieczona marchewką i cebulą. Możesz to zrobić przy użyciu patelni lub piekarnika. Garnek ze wszystkimi składnikami umieść na ogniu, zmniejsz gaz i gotuj przez 2 godziny.

Przecedź rosół i następnie połącz go z białkiem. Na początku pamiętaj o tym, by ubić białko na piane i potem wlej je do bulionu. Całości zamieszaj i gdy piana się zetnie, to przecedź je przez sito. Podawaj bulion w małych miseczkach z dodatkiem zieleniny i żółtka.

Obraz

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu?

Rosół zrobiony i zjedzony, ale w garnku zostają ugotowane warzywa i mięso. Co możemy z nich przygotować? Jednym ze sposobów będzie przygotowanie pasztetu z ugotowanego mięsa. Możemy dodać do niego wątróbkę lub inny kawałek pieczonego mięsa. Wszystko razem miksując, można przyprawić i zapiec w piekarniku. Takie zmielone mięso też dobrze sprawdzi się do pierogów, pasztecików czy naleśnikom z mięsem. Warzywa możemy wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej.

Jeśli masz ochotę na inną zupę, przedstawiamy nasz przepis na ogórkową na wędzonych żeberkach:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także