Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa

To danie, które błyskawicznie otwiera szufladkę ze wspomnieniami. Dziś coraz rzadziej gości na stołach, ale warto przywrócić mu dawny blask.

Bryzole to klasyk polskiej kuchniBryzole to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W czasach PRL bryzole były hitem barów mlecznych i stołówek, chociaż znaleźć go można było także w restauracjach. Uznawany był nawet za danie wykwintne, nieco bardziej odświętne niż klasyczny kotlet mielony. Jego podstawą jest bowiem wołowina, przykryta kołderką z cebuli oraz pieczarek.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Bryzole jak z PRL

Bryzole przygotowywano kiedyś na dwa sposoby. Pierwszy z nich polegał na krojeniu mięsa wołowego bardzo cienko w poprzek włókien, a następnie rozbijaniu tłuczkiem, aby uzyskać jak najcieńszy płat. Po oprószeniu mąką i przyprawami mięso trafiało na patelnię. Większą popularnością cieszył się jednak drugi sposób z wykorzystaniem maszynki. Mięso wołowe mieliło się na grubych oczkach lub drobno siekało. Była to szybsza metoda, która pozwała na przemycenie tańszych i mniej szlachetnych kawałków wołowiny.

Choć w teorii bryzol kojarzył się z lepszą kuchnią, w praktyce nie używano polędwicy. Często sięgano po udziec czy szponder. Bryzole pozostawały jednak smaczniejszą i bardziej soczystą alternatywą dla klasycznych mielonych z wieprzowiny.

Składniki:

  • 500 g wołowiny, np. łopatki lub udźca,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do oprószenia,
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 3-4 cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel na dużych oczkach lub posiekaj i przełóż do miski.
  2. Dodaj jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wyrób masę przy pomocy rąk.
  3. Z masy uformuj okrągłe kulki, spłaszcz je lekko ręką i delikatnie oprósz je mąką.
  4. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przygotowaną cebulę.
  6. Dorzuć pokrojone pieczarki i duś całość na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
  7. Dopraw do smaku solą.
  8. Na osobnej patelni dobrze rozgrzej tłuszcz i wyłóż przygotowane bryzole.
  9. Smaż z obu stron, aż się zarumienią. Nie trzymaj ich jednak za długo, aby nie wysuszyć wołowiny. Wystarczy ok. 1 minuta na każdą stronę.

Gotowe bryzole przełóż na talerz i dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥