Przed laty tak robiono surówkę z buraków. W takim wydaniu smakują wybornie!

Surówka z buraków to klasyka polskiej kuchni, która od lat gości na naszych stołach. Jej prostota i bogaty smak sprawiają, że jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Przed laty przygotowywano ją w bardzo prosty, ale niezwykle smaczny sposób. Jak zrobić surówkę, która smakuje wybornie tak jak za dawnych lat? Dzielimy się przepisem, który przypomni nam smaki z przeszłości.

Surówka w burakówBurak czerwony to polski superfood
Źródło zdjęć: © Getty Images | Esin Deniz

Buraki to jedno z tych warzyw, które od pokoleń króluje w polskich kuchniach. Surówka z buraków była nieodłącznym elementem tradycyjnych obiadów – serwowano ją do mięs, ziemniaków, a także jako lekką przekąskę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Dziś często sięgamy po nowoczesne wersje tej surówki, dodając różne składniki, ale warto wrócić do dawnych metod, by odkryć, jak wybornie mogą smakować buraki w najprostszym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki to warzywo pełne wartości odżywczych, które warto regularnie włączać do diety. Są bogate w witaminy (A, C, K oraz z grupy B), a także minerały, takie jak potas, magnez i żelazo. Co więcej, buraki zawierają naturalne antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy i pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Ich regularne spożywanie wspiera również układ krwionośny – pomagają one w produkcji czerwonych krwinek i mogą obniżać ciśnienie krwi.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika buraki korzystnie wpływają na trawienie, wspierając prawidłową pracę jelit. Co więcej, ich naturalna słodycz sprawia, że są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, nie tylko w formie surówki.

Przepis na surówkę z buraków

Surówka z buraków to danie, które warto odtworzyć w swojej kuchni. Jej prostota i wyjątkowy smak sprawiają, że pasuje do wielu dań, od mięsnych pieczeni po lekkie obiady. Dzięki tradycyjnemu przepisowi możemy cieszyć się smakiem buraków tak, jak to robiono przed laty – bez zbędnych dodatków, za to z pełnym smakiem.

Składniki:

  • 4 średnie buraki,
  • 1 jabłko (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta),
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru (lub miodu),
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. słonecznikowy),
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Tradycja przyrządzania surówki z buraków sięga dawnych czasów, gdy były one jednym z najczęściej uprawianych warzyw w polskich gospodarstwach. Dzięki łatwej uprawie i długiemu przechowywaniu buraki były dostępne przez cały rok, co czyniło je idealnym składnikiem na surówki i sałatki.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż staną się miękkie. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
  2. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i również ścieramy na tarce.
  3. W misce łączymy starte buraki i jabłko, dodajemy ocet jabłkowy (lub sok z cytryny), cukier, sól oraz pieprz, wlewamy olej i dokładnie mieszamy.
  4. Surówkę najlepiej odstawić na około 15-30 minut do lodówki, aby smaki się "przegryzły", a następnie podawać.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy