PrzepisSałatkiEwa Wachowicz robi najlepsze buraczki. Ale nie każdy odważy się podać je w taki sposób

Ewa Wachowicz robi najlepsze buraczki. Ale nie każdy odważy się podać je w taki sposób

Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić pyszną sałatkę z buraków
Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić pyszną sałatkę z buraków
Źródło zdjęć: © Canva: YelenaYemchuk, Instagram: ewawachowic | Pyszności

24.09.2024 14:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Buraczki Ewy Wachowicz mają w sobie coś, co nie każdemu przypadnie do gustu. I nie jest tutaj mowa o ostrej przyprawie czy innym osobliwym dodatku. Chodzi o buraki, a konkretniej o to, jak są przyrządzone. Jesteście ciekawi?

Ewa Wachowicz wie, jak zaimponować, zwłaszcza prostymi propozycjami. Jej sałatka z buraków potrafi nieźle zamieszać. To nie tylko wybór dla fanów tego warzywa, ale też dla odważnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z buraków Ewy Wachowicz. Nie każdy odważy się ją podać

Dlaczego nie każdy odważy się podać sałatę z buraczków Ewy Wachowicz? Znana restauratorka przyrządza ją na bazie surowych buraków. Wiele osób żyje w przekonaniu, że buraki nie są jadalne na surowo, a niektórzy uważają nawet, że spożywane w ten sposób mogą powodować dolegliwości pokarmowe.

Buraki można, a nawet zaleca się spożywać na surowo, ponieważ w takiej formie są najzdrowsze. Oczywiście wcześniej należy je dokładnie umyć i obrać. Po przygotowaniu i podaniu ich w formie sałatki zachwycą niebywale intensywnym smakiem. Ewa Wachowicz proponuje, by sałatkę z buraków podać z sosem na bazie musztardy. Lepiej być nie mogło.

Buraczki Ewy Wachowicz
Buraczki Ewy Wachowicz© Canva | congerdesign

Buraczki do obiadu. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 2 jabłka,
  • szczypiorek.

SOS

  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania soku. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj musztardę i sok z cytryny, dokładnie całość wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj oliwy, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Na końcu dopraw mieszaninę solą i cukrem.
  2. Buraki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wymieszaj z sosem, ewentualnie dopraw i udekoruj szczypiorkiem.
burakisałatka z burakówprzepis