Ewa Wachowicz robi najlepsze buraczki. Ale nie każdy odważy się podać je w taki sposób
Buraczki Ewy Wachowicz mają w sobie coś, co nie każdemu przypadnie do gustu. I nie jest tutaj mowa o ostrej przyprawie czy innym osobliwym dodatku. Chodzi o buraki, a konkretniej o to, jak są przyrządzone. Jesteście ciekawi?
24.09.2024 14:33
Ewa Wachowicz wie, jak zaimponować, zwłaszcza prostymi propozycjami. Jej sałatka z buraków potrafi nieźle zamieszać. To nie tylko wybór dla fanów tego warzywa, ale też dla odważnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z buraków Ewy Wachowicz. Nie każdy odważy się ją podać
Dlaczego nie każdy odważy się podać sałatę z buraczków Ewy Wachowicz? Znana restauratorka przyrządza ją na bazie surowych buraków. Wiele osób żyje w przekonaniu, że buraki nie są jadalne na surowo, a niektórzy uważają nawet, że spożywane w ten sposób mogą powodować dolegliwości pokarmowe.
Buraki można, a nawet zaleca się spożywać na surowo, ponieważ w takiej formie są najzdrowsze. Oczywiście wcześniej należy je dokładnie umyć i obrać. Po przygotowaniu i podaniu ich w formie sałatki zachwycą niebywale intensywnym smakiem. Ewa Wachowicz proponuje, by sałatkę z buraków podać z sosem na bazie musztardy. Lepiej być nie mogło.
Buraczki do obiadu. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 buraki,
- 2 jabłka,
- szczypiorek.
SOS
- 3 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- sól,
- szczypta cukru,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania soku. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj musztardę i sok z cytryny, dokładnie całość wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj oliwy, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Na końcu dopraw mieszaninę solą i cukrem.
- Buraki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wymieszaj z sosem, ewentualnie dopraw i udekoruj szczypiorkiem.