Ewa Wachowicz robi najlepsze buraczki. Ale nie każdy odważy się podać je w taki sposób

Buraczki Ewy Wachowicz mają w sobie coś, co nie każdemu przypadnie do gustu. I nie jest tutaj mowa o ostrej przyprawie czy innym osobliwym dodatku. Chodzi o buraki, a konkretniej o to, jak są przyrządzone. Jesteście ciekawi?

Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić pyszną sałatkę z burakówEwa Wachowicz pokazuje, jak zrobić pyszną sałatkę z buraków
Źródło zdjęć: © Canva: YelenaYemchuk, Instagram: ewawachowic | Pyszności

Ewa Wachowicz wie, jak zaimponować, zwłaszcza prostymi propozycjami. Jej sałatka z buraków potrafi nieźle zamieszać. To nie tylko wybór dla fanów tego warzywa, ale też dla odważnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Sałatka z buraków Ewy Wachowicz. Nie każdy odważy się ją podać

Dlaczego nie każdy odważy się podać sałatę z buraczków Ewy Wachowicz? Znana restauratorka przyrządza ją na bazie surowych buraków. Wiele osób żyje w przekonaniu, że buraki nie są jadalne na surowo, a niektórzy uważają nawet, że spożywane w ten sposób mogą powodować dolegliwości pokarmowe.

Buraki można, a nawet zaleca się spożywać na surowo, ponieważ w takiej formie są najzdrowsze. Oczywiście wcześniej należy je dokładnie umyć i obrać. Po przygotowaniu i podaniu ich w formie sałatki zachwycą niebywale intensywnym smakiem. Ewa Wachowicz proponuje, by sałatkę z buraków podać z sosem na bazie musztardy. Lepiej być nie mogło.

Buraczki Ewy Wachowicz
Buraczki Ewy Wachowicz © Canva | congerdesign

Buraczki do obiadu. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 2 jabłka,
  • szczypiorek.

SOS

  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania soku. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj musztardę i sok z cytryny, dokładnie całość wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj oliwy, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Na końcu dopraw mieszaninę solą i cukrem.
  2. Buraki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wymieszaj z sosem, ewentualnie dopraw i udekoruj szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis