Sąsiadka przywiozła z Niemiec przepis na ten schab. Już nie robię go inaczej
Soczysty, kruchy i pełen aromatu schab szykuję z przepisu sąsiadki, która to zajadała się właśnie takim specjałem w Niemczech. Tam bowiem można zjeść kassler, czyli wieprzowinę przygotowaną podobnie do naszego baleronu. Przepis jest warty polecenia.
23.09.2024 13:04
Kassler pochodzi z kuchni niemieckiej i jest niczym innym jak zapeklowaną i lekko podwędzaną wieprzowiną, którą można piec, gotować lub smażyć. Najczęściej stosowanymi kawałkami są karkówki i schaby wieprzowe, chociaż można wykorzystać także żeberka, łopatki i boczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kassler - idealny na rodzinne obiady i uroczystości
Kassler, czyli wędzona i zapeklowana wieprzowina, stanowi podstawę wielu wyśmienitych potraw. Największą popularnością cieszy się danie z kiszoną kapustą i odrobiną wina. Ten wyjątkowy przepis przywiozła moja sąsiadka z wycieczki do Niemiec, co sprawiło, że od tego czasu schab przygotowuje właśnie w ten sposób.
Istotnym elementem w przygotowaniu kasslera jest unikanie parzenia mięsa przed pieczeniem. Dzięki temu mięso zachowuje swoją soczystość i nie jest suche. Peklowane i wędzone mięso zapewnia wyjątkowy smak i aromat. Kluczowym składnikiem jest kiszona kapusta, najlepiej domowa, która nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale jest też zdrowsza od sklepowych odpowiedników. Ważnym dodatkiem jest także trochę wina lub cydru.
Kassler w sosie musztardowym. Przepis
Składniki:
- 600 g wędzonej wieprzowiny (na przykład schab),
- 800 g kiszonej kapusty,
- 1 kwaśne jabłko,
- 120 ml wina lub cydru,
- 3 listki laurowe,
- rękaw lub torebki do pieczenia.
Sos musztardowy:
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- 2 szklanki bulionu,
- 3-4 łyżki musztardy,
- 1/2 małej cebuli,
- starty ząbek czosnku,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną posiekaj, możesz też ewentualnie ją przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna.
- Jabłka umyj i pokrój w większą kostkę.
- Do torebki do pieczenia włóż kapustę kiszoną, następnie liście laurowe i pokrojone jabłka. Na końcu włóż schab i zalej całość winem.
- Rękaw do pieczenia zawiń i zrób w nim kilka nakłuć.
- Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz całość 45-60 minut w 200 st.C.
- Po tym wyjmij naczynie z piekarnika, a rękaw do pieczenia natnij i wyjmij z niego kassler.
- Mięso pokrój w plastry i razem z kapustą ułóż na półmisku.
- Przygotuj sos musztardowy. Bulion podgrzej, a na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj do masła mąkę i szybko wymieszaj. Kiedy składniki się dobrze połączą, dolej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty, dodaj musztardę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz starty czosnek.
- Kassler polej sosem i podaj z ziemniakami.