Sąsiadka przywiozła z Niemiec przepis na ten schab. Już nie robię go inaczej

Soczysty, kruchy i pełen aromatu schab szykuję z przepisu sąsiadki, która to zajadała się właśnie takim specjałem w Niemczech. Tam bowiem można zjeść kassler, czyli wieprzowinę przygotowaną podobnie do naszego baleronu. Przepis jest warty polecenia.

Kassler to niemiecki przysmakKassler to niemiecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kassler pochodzi z kuchni niemieckiej i jest niczym innym jak zapeklowaną i lekko podwędzaną wieprzowiną, którą można piec, gotować lub smażyć. Najczęściej stosowanymi kawałkami są karkówki i schaby wieprzowe, chociaż można wykorzystać także żeberka, łopatki i boczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasy tradycyjne czy samoobsługowe - które wybierają Polacy?

Kassler - idealny na rodzinne obiady i uroczystości

Kassler, czyli wędzona i zapeklowana wieprzowina, stanowi podstawę wielu wyśmienitych potraw. Największą popularnością cieszy się danie z kiszoną kapustą i odrobiną wina. Ten wyjątkowy przepis przywiozła moja sąsiadka z wycieczki do Niemiec, co sprawiło, że od tego czasu schab przygotowuje właśnie w ten sposób.

Istotnym elementem w przygotowaniu kasslera jest unikanie parzenia mięsa przed pieczeniem. Dzięki temu mięso zachowuje swoją soczystość i nie jest suche. Peklowane i wędzone mięso zapewnia wyjątkowy smak i aromat. Kluczowym składnikiem jest kiszona kapusta, najlepiej domowa, która nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale jest też zdrowsza od sklepowych odpowiedników. Ważnym dodatkiem jest także trochę wina lub cydru.

Kassler przypomina baleron
Kassler przypomina baleron © Adobe Stock

Kassler w sosie musztardowym. Przepis

Składniki:

  • 600 g wędzonej wieprzowiny (na przykład schab),
  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 120 ml wina lub cydru,
  • 3 listki laurowe,
  • rękaw lub torebki do pieczenia.

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3-4 łyżki musztardy,
  • 1/2 małej cebuli,
  • starty ząbek czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj, możesz też ewentualnie ją przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna.
  2. Jabłka umyj i pokrój w większą kostkę.
  3. Do torebki do pieczenia włóż kapustę kiszoną, następnie liście laurowe i pokrojone jabłka. Na końcu włóż schab i zalej całość winem.
  4. Rękaw do pieczenia zawiń i zrób w nim kilka nakłuć.
  5. Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz całość 45-60 minut w 200 st.C.
  6. Po tym wyjmij naczynie z piekarnika, a rękaw do pieczenia natnij i wyjmij z niego kassler.
  7. Mięso pokrój w plastry i razem z kapustą ułóż na półmisku.
  8. Przygotuj sos musztardowy. Bulion podgrzej, a na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj do masła mąkę i szybko wymieszaj. Kiedy składniki się dobrze połączą, dolej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty, dodaj musztardę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz starty czosnek.
  9. Kassler polej sosem i podaj z ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar