Sąsiadka przywiozła z Niemiec przepis na ten schab. Już nie robię go inaczej

Soczysty, kruchy i pełen aromatu schab szykuję z przepisu sąsiadki, która to zajadała się właśnie takim specjałem w Niemczech. Tam bowiem można zjeść kassler, czyli wieprzowinę przygotowaną podobnie do naszego baleronu. Przepis jest warty polecenia.

Kassler to niemiecki przysmakKassler to niemiecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kassler pochodzi z kuchni niemieckiej i jest niczym innym jak zapeklowaną i lekko podwędzaną wieprzowiną, którą można piec, gotować lub smażyć. Najczęściej stosowanymi kawałkami są karkówki i schaby wieprzowe, chociaż można wykorzystać także żeberka, łopatki i boczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasy tradycyjne czy samoobsługowe - które wybierają Polacy?

Kassler - idealny na rodzinne obiady i uroczystości

Kassler, czyli wędzona i zapeklowana wieprzowina, stanowi podstawę wielu wyśmienitych potraw. Największą popularnością cieszy się danie z kiszoną kapustą i odrobiną wina. Ten wyjątkowy przepis przywiozła moja sąsiadka z wycieczki do Niemiec, co sprawiło, że od tego czasu schab przygotowuje właśnie w ten sposób.

Istotnym elementem w przygotowaniu kasslera jest unikanie parzenia mięsa przed pieczeniem. Dzięki temu mięso zachowuje swoją soczystość i nie jest suche. Peklowane i wędzone mięso zapewnia wyjątkowy smak i aromat. Kluczowym składnikiem jest kiszona kapusta, najlepiej domowa, która nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale jest też zdrowsza od sklepowych odpowiedników. Ważnym dodatkiem jest także trochę wina lub cydru.

Kassler przypomina baleron
Kassler przypomina baleron © Adobe Stock

Kassler w sosie musztardowym. Przepis

Składniki:

  • 600 g wędzonej wieprzowiny (na przykład schab),
  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 120 ml wina lub cydru,
  • 3 listki laurowe,
  • rękaw lub torebki do pieczenia.

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3-4 łyżki musztardy,
  • 1/2 małej cebuli,
  • starty ząbek czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj, możesz też ewentualnie ją przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna.
  2. Jabłka umyj i pokrój w większą kostkę.
  3. Do torebki do pieczenia włóż kapustę kiszoną, następnie liście laurowe i pokrojone jabłka. Na końcu włóż schab i zalej całość winem.
  4. Rękaw do pieczenia zawiń i zrób w nim kilka nakłuć.
  5. Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz całość 45-60 minut w 200 st.C.
  6. Po tym wyjmij naczynie z piekarnika, a rękaw do pieczenia natnij i wyjmij z niego kassler.
  7. Mięso pokrój w plastry i razem z kapustą ułóż na półmisku.
  8. Przygotuj sos musztardowy. Bulion podgrzej, a na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj do masła mąkę i szybko wymieszaj. Kiedy składniki się dobrze połączą, dolej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty, dodaj musztardę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz starty czosnek.
  9. Kassler polej sosem i podaj z ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie