Deser dla dorosłych Ewy Wachowicz. Idealny na długie letnie wieczory
Galaretka z cydru - domowa, stworzona na bazie świeżego soku z pomarańczy i jabłkowego specjału doskonale sprawdzi się podczas biesiadowania w długie letnie wieczory. Jest lekka i orzeźwiająca, do tego delikatnie słodka z nutką cierpkości. Zobaczcie przepis na deser dla dorosłych Ewy Wachowicz.
15.05.2023 | aktual.: 08.08.2023 14:02
Cydr świetnie gasi pragnienie. To napój alkoholowy stworzony na bazie przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Charakteryzuje się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek. Od wina jabłkowego różni się niższą zawartością alkoholu - zawiera go od 2 do 7 proc. Ponadto, w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją. Napój ten może być bazą doskonałego deseru! Galaretka z cydru to świetny pomysł na orzeźwiający deser dla dorosłych.
Jakich owoców nie dodawać do galaretki?
Na samym wstępie warto zaznaczyć, że owoców nie dodajemy do galaretki od razu. Dopiero kiedy lekko stężeje, możemy zalać nią np. pucharki wypełnione kawałkami owoców. Kiwi, ananas, mango, papaja zawierają enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną. Można jednak temu zaradzić. Wystarczy skorzystać z owoców z puszki lub, mając do dyspozycji tylko świeże owoce, zblanszować je (w ten sposób zniszczymy obecne w nich enzymy).
Warto też wiedzieć, że gdy galaretkę robimy przy użyciu agaru, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć owoców z powyżej listy. Agar to składnik żelujący powstający z alg morskich. W odróżnieniu od żelatyny nie składa się z białek, a z cukrów. Wobec tego nie będzie angażował się w reakcje z enzymami obecnymi w kiwi, ananasie, mango czy papai.
Domowa galaretka - jak zrobić?
Jeśli chcesz przygotować galaretkę domową przy użyciu żelatyny, pamiętaj, by zachować odpowiednie proporcje. W zależności od tego, jak dużo galaretki planujesz przygotować, na każdy 1 litr płynu przygotuj ok. 20 gramów żelatyny w proszku. Możesz ułatwić sobie zadanie, namaczając wcześniej żelatynę w zimnej wodzie, by napęczniała. Żelatynę dodaje się do już zagotowanego płynu (wcześniej odstaw go z kuchenki - żelatyny nie wolno gotować), dokładnie miesza całość i odstawia w chłodne miejsce, by galaretka mogła stężeć.
W przypadku agaru (wegańskiego odpowiednia żelatyny) proces przyrządzania galaretki wygląda nieco inaczej, zmieniają się też proporcje. Na każdy 1 litr płynu dodaje się ok. 12 gramów agaru. Wcześniej dobrze jest go rozpuścić w kilku łyżkach wody. Rozpuszczony agar gotujemy wraz z płynem, z którego chcemy stworzyć galaretkę (dodajemy go już do ciepłego płynu). Tak przygotowany deser tężeje w temperaturze pokojowej. Warto wiedzieć, że proces tężenia agaru można odwrócić (żelatyny nie), wystarczy doprowadzić galaretkę z agarem do wrzenia.
Galaretka z cydru Ewy Wachowicz. Przepis
Składniki:
- 1 l cydru wytrawnego
- 2 pomarańcze
- 3 goździki
- 2 laski cynamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 6 łyżek żelatyny
- 1 jabłko
Przygotowanie:
- Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go do przez sitko.
- Do garnka wlej cydr oraz przygotowany sok, dodaj goździki i cynamon oraz cukier. Zagotuj całość.
- Zagotowaną mieszaninę odstaw z kuchenki i wsyp do niej żelatynę. Dokładnie wszystko zamieszaj, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Do pojemniczków (słoiczków czy szklanek) włóż kawałki obranego jabłka. Zalej je tężejącą galaretką.
- Przykryj pojemniczki i włóż do lodówki, by całkowicie stężały. Domowa galaretka z cydru będzie też dobrze komponowała się z innymi owocowymi dodatkami.
Koniecznie wypróbuj również przepis na tropikalne burgery z indyka: