Deser dla dorosłych Ewy Wachowicz. Idealny na długie letnie wieczory

Galaretka z cydru - domowa, stworzona na bazie świeżego soku z pomarańczy i jabłkowego specjału doskonale sprawdzi się podczas biesiadowania w długie letnie wieczory. Jest lekka i orzeźwiająca, do tego delikatnie słodka z nutką cierpkości. Zobaczcie przepis na deser dla dorosłych Ewy Wachowicz. 

ObrazekGalaretka z cydru - deser dla dorosłych - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: ewawachowicz (screenshot)

Cydr świetnie gasi pragnienie. To napój alkoholowy stworzony na bazie przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Charakteryzuje się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek. Od wina jabłkowego różni się niższą zawartością alkoholu - zawiera go od 2 do 7 proc. Ponadto, w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją. Napój ten może być bazą doskonałego deseru! Galaretka z cydru to świetny pomysł na orzeźwiający deser dla dorosłych.

Jakich owoców nie dodawać do galaretki?

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że owoców nie dodajemy do galaretki od razu. Dopiero kiedy lekko stężeje, możemy zalać nią np. pucharki wypełnione kawałkami owoców. Kiwi, ananas, mango, papaja zawierają enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną. Można jednak temu zaradzić. Wystarczy skorzystać z owoców z puszki lub, mając do dyspozycji tylko świeże owoce, zblanszować je (w ten sposób zniszczymy obecne w nich enzymy).

Warto też wiedzieć, że gdy galaretkę robimy przy użyciu agaru, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć owoców z powyżej listy. Agar to składnik żelujący powstający z alg morskich. W odróżnieniu od żelatyny nie składa się z białek, a z cukrów. Wobec tego nie będzie angażował się w reakcje z enzymami obecnymi w kiwi, ananasie, mango czy papai.

Obrazek
Galaretka z cydru świetnie ugasi pragnienie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Domowa galaretka - jak zrobić?

Jeśli chcesz przygotować galaretkę domową przy użyciu żelatyny, pamiętaj, by zachować odpowiednie proporcje. W zależności od tego, jak dużo galaretki planujesz przygotować, na każdy 1 litr płynu przygotuj ok. 20 gramów żelatyny w proszku. Możesz ułatwić sobie zadanie, namaczając wcześniej żelatynę w zimnej wodzie, by napęczniała. Żelatynę dodaje się do już zagotowanego płynu (wcześniej odstaw go z kuchenki - żelatyny nie wolno gotować), dokładnie miesza całość i odstawia w chłodne miejsce, by galaretka mogła stężeć.

W przypadku agaru (wegańskiego odpowiednia żelatyny) proces przyrządzania galaretki wygląda nieco inaczej, zmieniają się też proporcje. Na każdy 1 litr płynu dodaje się ok. 12 gramów agaru. Wcześniej dobrze jest go rozpuścić w kilku łyżkach wody. Rozpuszczony agar gotujemy wraz z płynem, z którego chcemy stworzyć galaretkę (dodajemy go już do ciepłego płynu). Tak przygotowany deser tężeje w temperaturze pokojowej. Warto wiedzieć, że proces tężenia agaru można odwrócić (żelatyny nie), wystarczy doprowadzić galaretkę z agarem do wrzenia.

Galaretka z cydru Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

         
  • 1 l cydru wytrawnego
  • 2 pomarańcze
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

       
  1. Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go do przez sitko.
  2. Do garnka wlej cydr oraz przygotowany sok, dodaj goździki i cynamon oraz cukier. Zagotuj całość.
  3. Zagotowaną mieszaninę odstaw z kuchenki i wsyp do niej żelatynę. Dokładnie wszystko zamieszaj, a następnie odstaw do wystudzenia.
  4. Do pojemniczków (słoiczków czy szklanek) włóż kawałki obranego jabłka. Zalej je tężejącą galaretką.
  5. Przykryj pojemniczki i włóż do lodówki, by całkowicie stężały. Domowa galaretka z cydru będzie też dobrze komponowała się z innymi owocowymi dodatkami.

Koniecznie wypróbuj również przepis na tropikalne burgery z indyka:

Wybrane dla Ciebie

Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek