Te cukierki to przysmak mojego dzieciństwa. Kiedyś wszystkie babcie takie robiły
Są takie momenty, kiedy masz ochotę uwolnić się od codziennych problemów i choć na chwilę powrócić do czasów dzieciństwa. W takiej sytuacji, najczęściej sięga się po słodycze, których smak przypomina te najlepsze czasy. Możesz to zrobić również teraz, gdy w swoim domu zdecydujesz się przygotować galaretki cukierki. Jak je zrobić?
20.03.2023 | aktual.: 19.03.2024 11:23
Galaretki cukierki - pomysł na powrót do słodkich czasów dzieciństwa
Z pewnością, przygotowywała je twoja babcia. Ta słodkość pozwoli przypomnieć te najlepsze, słodkie czasy dzieciństwa, w których wszystko wydawało się zdecydowanie lepsze. Jeśli miałeś okazję spróbować galaretki cukierki, to z pewnością wiesz, jak wyjątkowa jest ta słodka przekąska. Rozpływa się w ustach i jest pewnego rodzaju alternatywą dla chętnie wybieranych słodkości, jaką są żelki.
W przeciwieństwie do tych popularnych słodyczy, możesz zrobić je w swojej kuchni. Sam przepis jest stosunkowo prosty, a ta słodka przekąska - jedyna w swoim rodzaju. Takie galaretki są zdrowe, bo do ich przygotowania wykorzystuje się naturalny sok pomarańczowy lub inny dowolny sok. Co ważne, ten wyjątkowy smak podkreślą owoce. Grzechem będzie przejść obok takiego przepisu obojętnie.
Jak przygotować galaretki cukierki?
Można pokusić się o stwierdzenie, że jest to bardzo łatwa w przygotowaniu słodka przekąska. Przenieś się w czasie i zrób galaretki cukierki w swojej kuchni. Jeśli nie miałeś okazji ich spróbować, to gwarantujemy, że szybko staną się twoim ulubionym słodkim przysmakiem. Ten smak cię zachwyci.
Składniki:
- około 40 g żelatyny w proszku
- 3 pomarańcze
- sok pomarańczowy lub inny dowolny sok
- 160 g cukru
Sposób przygotowania:
Galaretki cukierki zachwycają smakiem i wyglądem. Ich przygotowanie rozpocznij od pomarańczy. Przekrój owoce na pół i wyciśnij z nich sok. W ten sposób jesteś w stanie otrzymać 300 ml soku. Dobrze będzie przecedzić sok przez sito, aby pozbyć się miąższu. W następnej kolejności, połącz sok z cukrem z misce. Dolej jeszcze odrobinę soku pomarańczowego i dodaj żelatynę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Pozostaw na kilka minut powstałą mieszankę, a następnie przystąp do jej podgrzania. Pamiętaj, że masa nie powinna się zagotować. Gdy się całkowicie rozpuści, to przecedź ją przez sito i następnie przelej do foremek. Pozostaw galaretkę do ostygnięcia i włóż ją do zamrażarki na około godzinę. Gdy galaretka zastygnie, to wyjmij ją z zamrażarki i pokrój w kostkę. Na sam koniec posyp ją cukrem. Smacznego!
Lubisz dania kuchni włoskiej? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gigantyczną włoską kanapkę: