Koleżanka z Niemiec dała mi przepis na ten szybki gulasz. U nich jest hitem
Uwielbiamy dania jednogarnkowe za to, że w zasadzie robią się same. Gulasze, które przyrządzamy według wielu wariacji, to nieodłączny element naszego (ale nie tylko) stołu. Nasi sąsiedzi od dawna szykują Pichelsteiner, czyli gulasz z kilku gatunków mięs, z dodatkiem warzyw i przypraw. Warto wiedzieć, że potrawa ta należy do złotej kolekcji 100 najsłynniejszych przepisów świata.
07.08.2024 11:18
Gulasz niemiecki, znany jako Pichelsteiner lub gulasz Bismarcka, to prosta jednogarnkowa potrawa, którą bez problemu przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Przepis na to danie dostałam od znajomej z Bawarii. W jej rodzinnym domu Pichelsteiner to danie kultowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz Bismarcka. Danie jednogarnkowe rodem z Niemiec
Gulasz Bismarcka (Pichelsteiner) to niemiecka potrawa gulaszowa składająca się z kilku rodzajów mięsa i warzyw. Danie pochodzi z Bawarii, ale to, kiedy zostało po raz pierwszy przyrządzone, wciąż jest przedmiotem debaty. Niektóre opowieści mówią, że gulasz niemiecki powstał w 1742 r., kiedy żona rolnika musiała wyżywić duży oddział wojskowy przejeżdżający przez miasto. Miała tylko resztki mięsa, kapustę i rzepę, które umieściła w dużym garnku (zwanym "pichel") i ugotowała na ogniu.
Inni przypisują stworzenie dania bawarskiej karczmarce Auguście Winkler, która pracowała w Grattersdorf. Z kolei nazwa Pichelsteiner prawdopodobnie pochodzi od nazwy pobliskiej góry Büchelstein, gdzie od 1839 r. obchodzony jest coroczny Büchelsteiner Fest (w miejscowym dialekcie literę ü wymawia się jak i). Szybko przygotowane, ciepłe danie cieszyło się tam i wciąż cieszy powszechną popularnością.
Niemiecki gulasz. Przepis na Pichelsteiner
Składniki:
- 1 l bulionu mięsnego,
- 1 cebula,
- korzeń pietruszki,
- 300 g marchwi,
- 700 g ziemniaków,
- 1 por,
- 400 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
- 400 g mięsa wołowego (np. mostku),
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz, sól,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Z mięsa usuń ścięgna i pokrój je w kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Ziemniaki, pietruszkę, pora i marchew pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
- Mięso podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym przez 5-8 minut z wszystkich stron. Pod koniec dopraw mięso solą i pieprzem.
- Następnie dodaj warzywa, dopraw całość kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj liść laurowy. Podsmaż całość.
- Następnie podlej zawartość garnka bulionem i zagotuj.
- Kiedy gulasz zawrze, zmniejsz ogień i gotuj całość, aż mięso zmięknie.
- Gotowy gulasz niemiecki ewentualnie dopraw i posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami, kluskami, kaszą lub chlebem.