Koleżanka z Niemiec dała mi przepis na ten szybki gulasz. U nich jest hitem

Uwielbiamy dania jednogarnkowe za to, że w zasadzie robią się same. Gulasze, które przyrządzamy według wielu wariacji, to nieodłączny element naszego (ale nie tylko) stołu. Nasi sąsiedzi od dawna szykują Pichelsteiner, czyli gulasz z kilku gatunków mięs, z dodatkiem warzyw i przypraw. Warto wiedzieć, że potrawa ta należy do złotej kolekcji 100 najsłynniejszych przepisów świata.

Gulasz niemiecki Gulasz niemiecki
Źródło zdjęć: © Canva | Angelika Mostova

Gulasz niemiecki, znany jako Pichelsteiner lub gulasz Bismarcka, to prosta jednogarnkowa potrawa, którą bez problemu przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Przepis na to danie dostałam od znajomej z Bawarii. W jej rodzinnym domu Pichelsteiner to danie kultowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Gulasz Bismarcka. Danie jednogarnkowe rodem z Niemiec

Gulasz Bismarcka (Pichelsteiner) to niemiecka potrawa gulaszowa składająca się z kilku rodzajów mięsa i warzyw. Danie pochodzi z Bawarii, ale to, kiedy zostało po raz pierwszy przyrządzone, wciąż jest przedmiotem debaty. Niektóre opowieści mówią, że gulasz niemiecki powstał w 1742 r., kiedy żona rolnika musiała wyżywić duży oddział wojskowy przejeżdżający przez miasto. Miała tylko resztki mięsa, kapustę i rzepę, które umieściła w dużym garnku (zwanym "pichel") i ugotowała na ogniu.

Inni przypisują stworzenie dania bawarskiej karczmarce Auguście Winkler, która pracowała w Grattersdorf. Z kolei nazwa Pichelsteiner prawdopodobnie pochodzi od nazwy pobliskiej góry Büchelstein, gdzie od 1839 r. obchodzony jest coroczny Büchelsteiner Fest (w miejscowym dialekcie literę ü wymawia się jak i). Szybko przygotowane, ciepłe danie cieszyło się tam i wciąż cieszy powszechną popularnością.

Gulasz Bismarcka to przysmak w Niemczech
Gulasz Bismarcka to przysmak w Niemczech © Adobe Stock

Niemiecki gulasz. Przepis na Pichelsteiner

Składniki:

  • 1 l bulionu mięsnego,
  • 1 cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • 300 g marchwi,
  • 700 g ziemniaków,
  • 1 por,
  • 400 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
  • 400 g mięsa wołowego (np. mostku),
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Z mięsa usuń ścięgna i pokrój je w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Ziemniaki, pietruszkę, pora i marchew pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
  4. Mięso podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym przez 5-8 minut z wszystkich stron. Pod koniec dopraw mięso solą i pieprzem.
  5. Następnie dodaj warzywa, dopraw całość kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj liść laurowy. Podsmaż całość.
  6. Następnie podlej zawartość garnka bulionem i zagotuj.
  7. Kiedy gulasz zawrze, zmniejsz ogień i gotuj całość, aż mięso zmięknie.
  8. Gotowy gulasz niemiecki ewentualnie dopraw i posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami, kluskami, kaszą lub chlebem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej