PrzepisDania mięsneKoleżanka z Niemiec dała mi przepis na ten szybki gulasz. U nich jest hitem

Koleżanka z Niemiec dała mi przepis na ten szybki gulasz. U nich jest hitem

Uwielbiamy dania jednogarnkowe za to, że w zasadzie robią się same. Gulasze, które przyrządzamy według wielu wariacji, to nieodłączny element naszego (ale nie tylko) stołu. Nasi sąsiedzi od dawna szykują Pichelsteiner, czyli gulasz z kilku gatunków mięs, z dodatkiem warzyw i przypraw. Warto wiedzieć, że potrawa ta należy do złotej kolekcji 100 najsłynniejszych przepisów świata.

Gulasz niemiecki
Gulasz niemiecki
Źródło zdjęć: © Canva | Angelika Mostova

07.08.2024 11:18

Gulasz niemiecki, znany jako Pichelsteiner lub gulasz Bismarcka, to prosta jednogarnkowa potrawa, którą bez problemu przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Przepis na to danie dostałam od znajomej z Bawarii. W jej rodzinnym domu Pichelsteiner to danie kultowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulasz Bismarcka. Danie jednogarnkowe rodem z Niemiec

Gulasz Bismarcka (Pichelsteiner) to niemiecka potrawa gulaszowa składająca się z kilku rodzajów mięsa i warzyw. Danie pochodzi z Bawarii, ale to, kiedy zostało po raz pierwszy przyrządzone, wciąż jest przedmiotem debaty. Niektóre opowieści mówią, że gulasz niemiecki powstał w 1742 r., kiedy żona rolnika musiała wyżywić duży oddział wojskowy przejeżdżający przez miasto. Miała tylko resztki mięsa, kapustę i rzepę, które umieściła w dużym garnku (zwanym "pichel") i ugotowała na ogniu.

Inni przypisują stworzenie dania bawarskiej karczmarce Auguście Winkler, która pracowała w Grattersdorf. Z kolei nazwa Pichelsteiner prawdopodobnie pochodzi od nazwy pobliskiej góry Büchelstein, gdzie od 1839 r. obchodzony jest coroczny Büchelsteiner Fest (w miejscowym dialekcie literę ü wymawia się jak i). Szybko przygotowane, ciepłe danie cieszyło się tam i wciąż cieszy powszechną popularnością.

Gulasz Bismarcka to przysmak w Niemczech
Gulasz Bismarcka to przysmak w Niemczech © Adobe Stock

Niemiecki gulasz. Przepis na Pichelsteiner

Składniki:

  • 1 l bulionu mięsnego,
  • 1 cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • 300 g marchwi,
  • 700 g ziemniaków,
  • 1 por,
  • 400 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
  • 400 g mięsa wołowego (np. mostku),
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Z mięsa usuń ścięgna i pokrój je w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Ziemniaki, pietruszkę, pora i marchew pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
  4. Mięso podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym przez 5-8 minut z wszystkich stron. Pod koniec dopraw mięso solą i pieprzem.
  5. Następnie dodaj warzywa, dopraw całość kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj liść laurowy. Podsmaż całość.
  6. Następnie podlej zawartość garnka bulionem i zagotuj.
  7. Kiedy gulasz zawrze, zmniejsz ogień i gotuj całość, aż mięso zmięknie.
  8. Gotowy gulasz niemiecki ewentualnie dopraw i posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami, kluskami, kaszą lub chlebem.
Wybrane dla Ciebie