PrzepisProste przepisyŚcieram marchewkę i dodaję ser. W kwadrans na stole mam gotowy obiad

Ścieram marchewkę i dodaję ser. W kwadrans na stole mam gotowy obiad

Chociaż z warzywnymi plackami kojarzą się przede wszystkim te z ziemniaków lub cukinii, to moją kuchnią zawładnęło zupełnie inne warzywo. Placki z jego dodatkiem są pyszne, delikatne i lekkie w smaku.

Placki z marchewki - Pyszności
Placki z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Froggery

18.04.2024 08:57

Taki obiad pokochają wszyscy fani marchewki, bo to właśnie ona odgrywa tutaj główną rolę. Nie oznacza to jednak, że placki serwowane są na słodko - w masie ląduje czosnek i ser, dodając wytrawności całemu daniu. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe - wystarczy zetrzeć marchewki, dodaj pozostałe składniki i wymieszać. Trochę czasu na smażenie i gotowe placki lądują na talerzach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z marchewki

Po ten przepis sięgam zawsze wtedy, gdy brakuje mi czasu na przygotowanie obiadu. W zabiegane dni cała rodzina wie, że na obiad pojawią się placki marchewkowe i na samą myśl zacierają ręce. Placki marchewkowe to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru marchwi i pyszny sposób na przemycenie warzyw do diety.

Placki z marchewki - Pyszności
Placki z marchewki - Pyszności© Canva | freeskyline

Ser nadaje im dodatkowego smaku i apetycznie ciągnie się po roztopieniu. Jestem pewna, że każdy, kto spróbuje tych placuszków, będzie zachwycony. Są proste do zrobienia, a efekt końcowy przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 350 g marchewki przed obraniem,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych lub średnich oczkach.
  2. Do startej marchewki dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, starty ser oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  4. Usmażone placki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu będą lżejsze.

Gotowe placki podaj z ulubionym dodatkiem: kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, keczupem lub sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się również pokruszony ser feta. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad bez mięsaplacuszki
Wybrane dla Ciebie