Ścieram marchewkę i dodaję ser. W kwadrans na stole mam gotowy obiad
Chociaż z warzywnymi plackami kojarzą się przede wszystkim te z ziemniaków lub cukinii, to moją kuchnią zawładnęło zupełnie inne warzywo. Placki z jego dodatkiem są pyszne, delikatne i lekkie w smaku.
18.04.2024 08:57
Taki obiad pokochają wszyscy fani marchewki, bo to właśnie ona odgrywa tutaj główną rolę. Nie oznacza to jednak, że placki serwowane są na słodko - w masie ląduje czosnek i ser, dodając wytrawności całemu daniu. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe - wystarczy zetrzeć marchewki, dodaj pozostałe składniki i wymieszać. Trochę czasu na smażenie i gotowe placki lądują na talerzach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki z marchewki
Po ten przepis sięgam zawsze wtedy, gdy brakuje mi czasu na przygotowanie obiadu. W zabiegane dni cała rodzina wie, że na obiad pojawią się placki marchewkowe i na samą myśl zacierają ręce. Placki marchewkowe to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru marchwi i pyszny sposób na przemycenie warzyw do diety.
Ser nadaje im dodatkowego smaku i apetycznie ciągnie się po roztopieniu. Jestem pewna, że każdy, kto spróbuje tych placuszków, będzie zachwycony. Są proste do zrobienia, a efekt końcowy przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
- 350 g marchewki przed obraniem,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 3 łyżki startego sera żółtego,
- sól, pieprz, szczypta kurkumy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych lub średnich oczkach.
- Do startej marchewki dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, starty ser oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
- Usmażone placki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu będą lżejsze.
Gotowe placki podaj z ulubionym dodatkiem: kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, keczupem lub sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się również pokruszony ser feta. Smacznego!