Ścieram marchewkę i dodaję ser. W kwadrans na stole mam gotowy obiad

Chociaż z warzywnymi plackami kojarzą się przede wszystkim te z ziemniaków lub cukinii, to moją kuchnią zawładnęło zupełnie inne warzywo. Placki z jego dodatkiem są pyszne, delikatne i lekkie w smaku.

Placki z marchewki - PysznościPlacki z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Froggery
Ewa Malinowska

Taki obiad pokochają wszyscy fani marchewki, bo to właśnie ona odgrywa tutaj główną rolę. Nie oznacza to jednak, że placki serwowane są na słodko - w masie ląduje czosnek i ser, dodając wytrawności całemu daniu. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe - wystarczy zetrzeć marchewki, dodaj pozostałe składniki i wymieszać. Trochę czasu na smażenie i gotowe placki lądują na talerzach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Placki z marchewki

Po ten przepis sięgam zawsze wtedy, gdy brakuje mi czasu na przygotowanie obiadu. W zabiegane dni cała rodzina wie, że na obiad pojawią się placki marchewkowe i na samą myśl zacierają ręce. Placki marchewkowe to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru marchwi i pyszny sposób na przemycenie warzyw do diety.

Placki z marchewki - Pyszności
Placki z marchewki - Pyszności © Canva | freeskyline

Ser nadaje im dodatkowego smaku i apetycznie ciągnie się po roztopieniu. Jestem pewna, że każdy, kto spróbuje tych placuszków, będzie zachwycony. Są proste do zrobienia, a efekt końcowy przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 350 g marchewki przed obraniem,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych lub średnich oczkach.
  2. Do startej marchewki dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, starty ser oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  4. Usmażone placki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu będą lżejsze.

Gotowe placki podaj z ulubionym dodatkiem: kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, keczupem lub sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się również pokruszony ser feta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości