PrzepisSzybkie i tanieCiocia z Niemiec czerstwe pieczywo zamienia w knedle. Taki obiad kosztuje grosze

Ciocia z Niemiec czerstwe pieczywo zamienia w knedle. Taki obiad kosztuje grosze

Knedle bawarskie  - Pyszności
Knedle bawarskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein
17.04.2024 10:40, aktualizacja: 17.04.2024 10:53

Naturalnym drugim życiem suchego pieczywa jest ścieranie go na tarce i wykorzystywanie do panierki. Moja ciocia ma jednak zupełnie inny, jeszcze smaczniejszy patent na wykorzystanie czerstwych bułek. Zamienia je w pyszny i tani obiad - aż ciężko uwierzyć, że powstał z resztek.

Wyrzucanie chleba to marnotrawstwo, szczególnie w dzisiejszych czasach. Najlepszym rozwiązaniem byłoby oczywiście kupowanie odpowiedniej ilości pieczywa, jednak umówmy się - każdemu z nas zdarzyło się zapomnieć o bułkach w chlebaku. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na bawarskie knedle, czyli semmelnknödel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle po bawarsku - sposób na czerstwe pieczywo

Bawarskie knedle to nie tylko pyszne i sycące danie, ale również świetny dodatek do dań mięsnych, sosów i zup. Knedle można przygotować z różnych rodzajów pieczywa, ale najlepiej sprawdzają się bułki pszenne lub kajzerki.

Knedle bawarskie  - Pyszności
Knedle bawarskie - Pyszności© Licencjodawca | vikif

Składniki:

  • 6 czerstwych bułek pszennych lub kajzerek,
  • 3 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę i zalej gorącym mlekiem. Odstaw na 10 minut do namoczenia.
  2. W misce wymieszaj jajka z solą oraz pieprzem. Możesz dodać też szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Do namoczonego pieczywa dodaj jajka, posiekaną natkę pietruszki i cebulkę dymkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Masę podziel na dwie części. Z każdej z nich uformować okrągłą kulkę. Jeśli chcesz, aby knedle miały ładny kształt i nie rozpadły się podczas gotowania, możesz je owinąć siatką wędliniarską lub damską pończochą. Jeśli nie masz siatki wędliniarskiej ani damskiej pończochy, możesz uformować knedle rękami, zwracając uwagę, aby były dobrze ugniecione.
  5. Knedle wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 30 minut.
  6. Po ugotowaniu wyjmij knedle z wody i osączyć.

Gotowe knedle podaj z ulubionym sosem lub dorzuć do zupy. W wersji wegetariańskiej polecam przygotować prosty sos pieczarkowy - idealny obiad na bezmięsne dni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także