Ciocia z Niemiec czerstwe pieczywo zamienia w knedle. Taki obiad kosztuje grosze

Naturalnym drugim życiem suchego pieczywa jest ścieranie go na tarce i wykorzystywanie do panierki. Moja ciocia ma jednak zupełnie inny, jeszcze smaczniejszy patent na wykorzystanie czerstwych bułek. Zamienia je w pyszny i tani obiad - aż ciężko uwierzyć, że powstał z resztek.

Knedle bawarskie  - PysznościKnedle bawarskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein
Ewa Malinowska

Wyrzucanie chleba to marnotrawstwo, szczególnie w dzisiejszych czasach. Najlepszym rozwiązaniem byłoby oczywiście kupowanie odpowiedniej ilości pieczywa, jednak umówmy się - każdemu z nas zdarzyło się zapomnieć o bułkach w chlebaku. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na bawarskie knedle, czyli semmelnknödel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z 4 składników robię genialną przekąskę na ciepło. Znika w mgnieniu oka

Knedle po bawarsku - sposób na czerstwe pieczywo

Bawarskie knedle to nie tylko pyszne i sycące danie, ale również świetny dodatek do dań mięsnych, sosów i zup. Knedle można przygotować z różnych rodzajów pieczywa, ale najlepiej sprawdzają się bułki pszenne lub kajzerki.

Knedle bawarskie  - Pyszności
Knedle bawarskie - Pyszności © Licencjodawca | vikif

Składniki:

  • 6 czerstwych bułek pszennych lub kajzerek,
  • 3 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę i zalej gorącym mlekiem. Odstaw na 10 minut do namoczenia.
  2. W misce wymieszaj jajka z solą oraz pieprzem. Możesz dodać też szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Do namoczonego pieczywa dodaj jajka, posiekaną natkę pietruszki i cebulkę dymkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Masę podziel na dwie części. Z każdej z nich uformować okrągłą kulkę. Jeśli chcesz, aby knedle miały ładny kształt i nie rozpadły się podczas gotowania, możesz je owinąć siatką wędliniarską lub damską pończochą. Jeśli nie masz siatki wędliniarskiej ani damskiej pończochy, możesz uformować knedle rękami, zwracając uwagę, aby były dobrze ugniecione.
  5. Knedle wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 30 minut.
  6. Po ugotowaniu wyjmij knedle z wody i osączyć.

Gotowe knedle podaj z ulubionym sosem lub dorzuć do zupy. W wersji wegetariańskiej polecam przygotować prosty sos pieczarkowy - idealny obiad na bezmięsne dni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej