Zamiast śmietany dodaję do sosu pieczarkowego inny składnik. Wychodzi gęsty, kremowy i bez grudek

Te przepis na sos pieczarkowy to prawdziwe kulinarne cudo. Śmietana została w nim zastąpiona innym składnikiem, dzięki któremu efekt przekracza najśmielsze oczekiwania. Spróbuj raz, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Sos pieczarkowy z niezwykłym składnikiem
Sos pieczarkowy z niezwykłym składnikiem
Źródło zdjęć: © canva.com

12.09.2023 11:05

Grzybiarze z zapartym tchem oczekują nadejścia jesieni. Według prognoz specjalistów, ten okres ma być dla fanów grzybów wyjątkowo owocny. Wszystko wskazuje na to, że już za kilka tygodni w polskich lasach czekają nas obfite łowy. Czy ty też już planujesz, co zrobić z zebranymi okazami?

Zanim jednak będziemy pławić się w borowikach, maślakach i innych gatunkach leśnych grzybów, skupmy się przez chwilę na tym, co możemy zrobić z całorocznych pieczarek. Te popularne grzyby bardzo często są przerabiane na aromatyczny sos, doskonale komponujący się z daniami mięsnymi i makaronami. Jego przyrządzenie jest bardzo proste i zazwyczaj opiera się na użyciu między innymi śmietany. A co jeśli powiemy ci, że jeden nietypowy składnik sprawdzi się w tym przypadku znacznie lepiej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okazuje się, że zastąpienie śmietany serkiem mascarpone to totalny strzał w dziesiątkę. Ten włoski, kremowy ser nie tylko zabieli sos, ale również nada mu aksamitnej konsystencji, której nie zapomnisz nigdy. Nie wierz nam jednak na słowo. Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj!

Sos pieczarkowy z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku.
Sos pieczarkowy doskonale sprawdza się np. z kurczakiem
Sos pieczarkowy doskonale sprawdza się np. z kurczakiem© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że o ile nie zamierzasz serwować ich na surowo, nie trzeba ich obierać. Następnie pokrój je w plasterki.
  2. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij je na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Dodaj do nich listki laurowe, ziele angielskie, a kiedy cebula się podsmaży, dorzuć również pieczarki. Dopraw pieprzem i słodką papryką.
  3. Grzyby podsmażaj do momentu, w którym zmniejszą swoją objętość i będą miękkie. Jest to moment, w którym możesz już dolać do nich bulion. Gotuj przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij listki laurowe, a sos zabiel serkiem mascarpone. Jak to zrobić? Podobnie jak ze śmietaną - hartując go z kilkoma łyżkami sosu.
  5. Całość duś jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw solą i, jeśli jest taka potrzeba, pieprzem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie