Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka
Kurczak z patelni w kremowym sosie z dodatkiem cytryny to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak na długo pozostanie w pamięci.
08.09.2023 | aktual.: 19.03.2024 09:45
Uwielbiam przygotowywać posiłki, które wymagają użycia ograniczonej ilości garnków i patelni. W tym przypadku wystarczy tylko jedna, na której zarówno podsmażymy kurczaka, jak i przygotujemy kremowy makaron z cytrynową nutą. To połączenie jest po prostu boskie.
Przepis jest naprawdę prosty, a wygląda jak danie prosto z menu dobrej restauracji. Uwielbiam sięgać po nie w zabiegane dni. Wykorzystuję tutaj drobny makaron orzo, który przypomina nieco ryż. Jest jednak znacznie szybszy w przygotowaniu, dzięki czemu zrobienie tego pysznego obiadu nie zajmie zbyt dużo czasu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Kurczak w kremowym sosie cytrynowym z makaronem
Składniki:
- 4 piersi z fileta z kurczaka,
- łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- łyżka tartej skórki z cytryny,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 duża szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- ⅓ szklanki białego wina,
- 1 litr bulionu,
- 400 g makaronu orzo,
- 100 ml śmietanki 18 proc.,
- ½ cytryny sok,
- ⅓ szklanki tartego parmezanu,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Piersi z kurczaka przyprawiam z obu stron solą oraz pieprzem. Cytrynę sparzam i ścieram jej skórkę na tarce. Dodaję do kurczaka. Smażę mięso na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem po 8 minut z każdej strony.
Krok 2: Usmażone mięso ściągam z patelni. Wrzucam na nią posiekaną szalotkę oraz czosnek i podsmażam chwilę. Wlewam białe wino, wsypuję makaron orzo i dodaję bulion. Gotuję do momentu, aż makaron będzie miękki.
Krok 3: Następnie dodaję śmietankę i wyciskam sok z cytryny. Dokładnie mieszam, dorzucając jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan.
Krok 4: Do makaronu dorzucam przygotowanego kurczaka i podgrzewam chwilę całość. Serwuję na ciepło, posypując całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!