WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Układam udka kurczaka na patelni, dodaję pomidorki i wlewam wino. Godzinę później wszyscy się zajadają

Kurczak pieczony w winie z pomidorkami, oliwkami i karczochami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości i dużo serca, włożonego w przygotowanie tego dania.

Kurczak po prowansalskuKurczak po prowansalsku
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Kiedy nie wiesz, co przyrządzić na obiad, sięgnij po doskonały przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami". Miękkie i niezwykle aromatyczne kawałki kurczaka będą doskonale komponować z ryżem i białą fasolą cannelini.

Uwielbiam ten przepis pełen aromatów i prowansalskich smaków. Soczyste doskonałe mięso i mnóstwo sezonowych dodatków, choć danie przygotowuję także w zimowe dni, kiedy tęsknię za latem

Anna Kamińska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Kurczak po prowansalsku — przepis

Składniki:

  • 2 udka kurczaka z wolnego wybiegu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 4-5 obranych ząbków czosnku,
  • 4 szalotki, obrane i przekrojone na pół,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • 4 serca karczochów, pokrojone w ćwiartki (moje z oliwy, odsączone),
  • 1 szklanka oliwek (z pestkami lub bez pestek),
  • 200 ml wytrawnego wina (u mnie białe) lub wermutu,
  • 3 gałązki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Udka przekrój na pół, dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron i obtocz w mące.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Podgrzej oliwę na dużej żaroodpornej patelni i umieść kurczaka skórą do dołu. Smaż kurczaka bez poruszania go przez 5 minut, aż uzyska złoty kolor. Odwróć kurczaka i smaż ponownie przez 5 minut.
  3. Posyp kawałki kurczaka ziołami prowansalskimi. Ułóż ząbki czosnku, szalotki, pomidorki koktajlowe, oliwki i karczochy wokół kurczaka, a następnie wlej wino.
  4. Na wierzchu kurczaka ułóż kilka gałązek tymianku. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
  5. Zdejmij pokrywkę, polej kurczaka sokami z patelni i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki i zrumieniony. Podawaj z ryżem, ziemniakami, fasolą cannellini, z chrupiącym chlebem do maczania.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser