PrzepisDania mięsneUkładam udka kurczaka na patelni, dodaję pomidorki i wlewam wino. Godzinę później wszyscy się zajadają
Układam udka kurczaka na patelni, dodaję pomidorki i wlewam wino. Godzinę później wszyscy się zajadają
Kurczak pieczony w winie z pomidorkami, oliwkami i karczochami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości i dużo serca, włożonego w przygotowanie tego dania.
Kurczak po prowansalsku
03.09.2023 15:52
Kiedy nie wiesz, co przyrządzić na obiad, sięgnij po doskonały przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami". Miękkie i niezwykle aromatyczne kawałki kurczaka będą doskonale komponować z ryżem i białą fasolą cannelini.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak po prowansalsku — przepis
Składniki:
- 2 udka kurczaka z wolnego wybiegu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka mąki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 4-5 obranych ząbków czosnku,
- 4 szalotki, obrane i przekrojone na pół,
- 250 g pomidorów koktajlowych,
- 4 serca karczochów, pokrojone w ćwiartki (moje z oliwy, odsączone),
- 1 szklanka oliwek (z pestkami lub bez pestek),
- 200 ml wytrawnego wina (u mnie białe) lub wermutu,
- 3 gałązki świeżego tymianku.
Sposób przygotowania:
- Udka przekrój na pół, dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron i obtocz w mące.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Podgrzej oliwę na dużej żaroodpornej patelni i umieść kurczaka skórą do dołu. Smaż kurczaka bez poruszania go przez 5 minut, aż uzyska złoty kolor. Odwróć kurczaka i smaż ponownie przez 5 minut.
- Posyp kawałki kurczaka ziołami prowansalskimi. Ułóż ząbki czosnku, szalotki, pomidorki koktajlowe, oliwki i karczochy wokół kurczaka, a następnie wlej wino.
- Na wierzchu kurczaka ułóż kilka gałązek tymianku. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
- Zdejmij pokrywkę, polej kurczaka sokami z patelni i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki i zrumieniony. Podawaj z ryżem, ziemniakami, fasolą cannellini, z chrupiącym chlebem do maczania.