PrzepisDania mięsneUkładam udka kurczaka na patelni, dodaję pomidorki i wlewam wino. Godzinę później wszyscy się zajadają

Układam udka kurczaka na patelni, dodaję pomidorki i wlewam wino. Godzinę później wszyscy się zajadają

Kurczak po prowansalsku
Kurczak po prowansalsku
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta
03.09.2023 15:52

Kurczak pieczony w winie z pomidorkami, oliwkami i karczochami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości i dużo serca, włożonego w przygotowanie tego dania.

Kiedy nie wiesz, co przyrządzić na obiad, sięgnij po doskonały przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami". Miękkie i niezwykle aromatyczne kawałki kurczaka będą doskonale komponować z ryżem i białą fasolą cannelini.

Uwielbiam ten przepis pełen aromatów i prowansalskich smaków. Soczyste doskonałe mięso i mnóstwo sezonowych dodatków, choć danie przygotowuję także w zimowe dni, kiedy tęsknię za latem

Anna Kamińska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak po prowansalsku — przepis

Składniki:

  • 2 udka kurczaka z wolnego wybiegu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 4-5 obranych ząbków czosnku,
  • 4 szalotki, obrane i przekrojone na pół,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • 4 serca karczochów, pokrojone w ćwiartki (moje z oliwy, odsączone),
  • 1 szklanka oliwek (z pestkami lub bez pestek),
  • 200 ml wytrawnego wina (u mnie białe) lub wermutu,
  • 3 gałązki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Udka przekrój na pół, dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron i obtocz w mące.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Podgrzej oliwę na dużej żaroodpornej patelni i umieść kurczaka skórą do dołu. Smaż kurczaka bez poruszania go przez 5 minut, aż uzyska złoty kolor. Odwróć kurczaka i smaż ponownie przez 5 minut.
  3. Posyp kawałki kurczaka ziołami prowansalskimi. Ułóż ząbki czosnku, szalotki, pomidorki koktajlowe, oliwki i karczochy wokół kurczaka, a następnie wlej wino.
  4. Na wierzchu kurczaka ułóż kilka gałązek tymianku. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
  5. Zdejmij pokrywkę, polej kurczaka sokami z patelni i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki i zrumieniony. Podawaj z ryżem, ziemniakami, fasolą cannellini, z chrupiącym chlebem do maczania.
Źródło artykułu:kuchennymidrzwiami.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także