Kroję kurczaka i dodaję warzywa. Szybszego i zdrowszego obiadu nie ma 

Szukasz pomysłu na prosty i zdrowy obiad? Mam bardzo ciekawy przepis. To gulasz z kurczakiem i warzywami. Jest obłędny w smaku i moim zdaniem smakuje o wiele lepiej niż wołowy lub wieprzowy. Poza tym ma o wiele mniej kalorii i dzięki warzywom syci na długo.

Pokrojony filet z kurczakaPokrojony filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Paulina Hermann

To danie sprawdzi się nie tylko na obiad, możesz podać je nawet na imprezie rodzinnej lub podać też na kolację. Gulasz przygotujesz w dosłownie godzinę. W tym czasie nie musisz cały stać przy garnku i go obserwować. Możesz w międzyczasie robić zupełnie coś innego. Ja zazwyczaj szydełkuję i czasem doglądam dania. Bez zbędnego przedłużania przedstawiam przepis na obłędny gulasz z kurczakiem i warzywami

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Przepis na zdrowy i pożywny gulasz. Potrzebujesz tylko godziny, by go zrobić

Przede wszystkim przygotuj składniki. Będą ci potrzebne:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • dwie papryki - czerwona i żółta (może być też zielona),
  • dwa duże ziemniaki,
  • 25 dk pieczarek,
  • duża cebula,
  • garść natki pietruszki (wcześniej ją posiekaj),
  • 1,5 szklanki wody,
  • trzy łyżki oleju rzepakowego,
  • czubata łyżka masła,
  • sól oraz pieprz do smaku,
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego.

Potrzebujesz też kilku składników do zamarynowania piersi z kurczaka:

  • szczyptę soli,
  • po płaskiej łyżeczce kurkumy, kuminu, papryki ostrej oraz pieprzu ziołowego.
Gulasz
Gulasz © pxfuel

Teraz możesz już przystąpić do przygotowania. Może wydawać się to trochę trudne, ale przepis na gulasz jest banalnie prosty. Do tego jego smak jest pełen aromatów i nie będziesz mogła się mu oprzeć. Najpierw dokładnie przeczytaj instrukcję:

  1. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i zasyp przyprawami do marynaty. Wymieszaj wszystko dokładnie. Możesz to zrobić nawet za pomocą dłoni. Kurczaka warto wstawić na kilka godzin do lodówki. To jednak zależy od ciebie.
  2. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój. Pieczarki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, zaś paprykę i ziemniaki w grubszą.
  3. Na patelnie wylej olej i go dobrze rozgrzej. Na początek wrzuć cebulę i lekko zeszklij, potem dodaj kurczaka i podsmaż chwilę. Za moment dorzuć też pieczarki, a po pięciu minutach kartofle i papryki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Dodaj wodę, masło oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, możesz też dołożyć łyżeczkę cukru, wtedy zmniejszysz kwaśność pomidorów.
  5. Przykryj patelnię i duś danie przez 20-25 minut na wolnym ogniu.
  6. Gulasz podawaj z posiekaną natką pietruszki i chlebem.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu