Kroję kurczaka i dodaję warzywa. Szybszego i zdrowszego obiadu nie ma 

Szukasz pomysłu na prosty i zdrowy obiad? Mam bardzo ciekawy przepis. To gulasz z kurczakiem i warzywami. Jest obłędny w smaku i moim zdaniem smakuje o wiele lepiej niż wołowy lub wieprzowy. Poza tym ma o wiele mniej kalorii i dzięki warzywom syci na długo.

Pokrojony filet z kurczakaPokrojony filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Paulina Hermann

To danie sprawdzi się nie tylko na obiad, możesz podać je nawet na imprezie rodzinnej lub podać też na kolację. Gulasz przygotujesz w dosłownie godzinę. W tym czasie nie musisz cały stać przy garnku i go obserwować. Możesz w międzyczasie robić zupełnie coś innego. Ja zazwyczaj szydełkuję i czasem doglądam dania. Bez zbędnego przedłużania przedstawiam przepis na obłędny gulasz z kurczakiem i warzywami

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Przepis na zdrowy i pożywny gulasz. Potrzebujesz tylko godziny, by go zrobić

Przede wszystkim przygotuj składniki. Będą ci potrzebne:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • dwie papryki - czerwona i żółta (może być też zielona),
  • dwa duże ziemniaki,
  • 25 dk pieczarek,
  • duża cebula,
  • garść natki pietruszki (wcześniej ją posiekaj),
  • 1,5 szklanki wody,
  • trzy łyżki oleju rzepakowego,
  • czubata łyżka masła,
  • sól oraz pieprz do smaku,
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego.

Potrzebujesz też kilku składników do zamarynowania piersi z kurczaka:

  • szczyptę soli,
  • po płaskiej łyżeczce kurkumy, kuminu, papryki ostrej oraz pieprzu ziołowego.
Gulasz
Gulasz © pxfuel

Teraz możesz już przystąpić do przygotowania. Może wydawać się to trochę trudne, ale przepis na gulasz jest banalnie prosty. Do tego jego smak jest pełen aromatów i nie będziesz mogła się mu oprzeć. Najpierw dokładnie przeczytaj instrukcję:

  1. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i zasyp przyprawami do marynaty. Wymieszaj wszystko dokładnie. Możesz to zrobić nawet za pomocą dłoni. Kurczaka warto wstawić na kilka godzin do lodówki. To jednak zależy od ciebie.
  2. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój. Pieczarki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, zaś paprykę i ziemniaki w grubszą.
  3. Na patelnie wylej olej i go dobrze rozgrzej. Na początek wrzuć cebulę i lekko zeszklij, potem dodaj kurczaka i podsmaż chwilę. Za moment dorzuć też pieczarki, a po pięciu minutach kartofle i papryki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Dodaj wodę, masło oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, możesz też dołożyć łyżeczkę cukru, wtedy zmniejszysz kwaśność pomidorów.
  5. Przykryj patelnię i duś danie przez 20-25 minut na wolnym ogniu.
  6. Gulasz podawaj z posiekaną natką pietruszki i chlebem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟