Kroję kurczaka i dodaję warzywa. Szybszego i zdrowszego obiadu nie ma

Pokrojony filet z kurczaka
Pokrojony filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

29.08.2023 15:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na prosty i zdrowy obiad? Mam bardzo ciekawy przepis. To gulasz z kurczakiem i warzywami. Jest obłędny w smaku i moim zdaniem smakuje o wiele lepiej niż wołowy lub wieprzowy. Poza tym ma o wiele mniej kalorii i dzięki warzywom syci na długo.

To danie sprawdzi się nie tylko na obiad, możesz podać je nawet na imprezie rodzinnej lub podać też na kolację. Gulasz przygotujesz w dosłownie godzinę. W tym czasie nie musisz cały stać przy garnku i go obserwować. Możesz w międzyczasie robić zupełnie coś innego. Ja zazwyczaj szydełkuję i czasem doglądam dania. Bez zbędnego przedłużania przedstawiam przepis na obłędny gulasz z kurczakiem i warzywami

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zdrowy i pożywny gulasz. Potrzebujesz tylko godziny, by go zrobić

Przede wszystkim przygotuj składniki. Będą ci potrzebne:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • dwie papryki - czerwona i żółta (może być też zielona),
  • dwa duże ziemniaki,
  • 25 dk pieczarek,
  • duża cebula,
  • garść natki pietruszki (wcześniej ją posiekaj),
  • 1,5 szklanki wody,
  • trzy łyżki oleju rzepakowego,
  • czubata łyżka masła,
  • sól oraz pieprz do smaku,
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego.

Potrzebujesz też kilku składników do zamarynowania piersi z kurczaka:

  • szczyptę soli,
  • po płaskiej łyżeczce kurkumy, kuminu, papryki ostrej oraz pieprzu ziołowego.
Gulasz
Gulasz© pxfuel

Teraz możesz już przystąpić do przygotowania. Może wydawać się to trochę trudne, ale przepis na gulasz jest banalnie prosty. Do tego jego smak jest pełen aromatów i nie będziesz mogła się mu oprzeć. Najpierw dokładnie przeczytaj instrukcję:

  1. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i zasyp przyprawami do marynaty. Wymieszaj wszystko dokładnie. Możesz to zrobić nawet za pomocą dłoni. Kurczaka warto wstawić na kilka godzin do lodówki. To jednak zależy od ciebie.
  2. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój. Pieczarki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, zaś paprykę i ziemniaki w grubszą.
  3. Na patelnie wylej olej i go dobrze rozgrzej. Na początek wrzuć cebulę i lekko zeszklij, potem dodaj kurczaka i podsmaż chwilę. Za moment dorzuć też pieczarki, a po pięciu minutach kartofle i papryki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Dodaj wodę, masło oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, możesz też dołożyć łyżeczkę cukru, wtedy zmniejszysz kwaśność pomidorów.
  5. Przykryj patelnię i duś danie przez 20-25 minut na wolnym ogniu.
  6. Gulasz podawaj z posiekaną natką pietruszki i chlebem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także