Polacy uwielbiają takie połączenie. Niestety wcale nie jest dla nas zdrowe

Jesteśmy fanami pewnego zestawu obiadowego: gotowanych ziemniaków i jajek oraz kefiru. Okazuje się, że takie połączenie jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Wyjaśniamy, czemu jajka, kefir oraz kartofle nie powinny być podawane razem. Wszystkiemu winne są pewne związki, które znajdziemy w ziemniakach.

Jajko sadzone z ziemniaczkamiJajko sadzone z ziemniaczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Podczas upałów sięgamy po produkty, które nas nasycą i jednocześnie orzeźwią. Dlatego też często podajemy jajko sadzone z gotowanymi ziemniakami. Okazuje się, że takie danie może nam bardzo mocno zaszkodzić. Nie powinniśmy przygotowywać go zbyt często, a niektóre osoby muszą całkowicie z niego zrezygnować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jajka i ziemniaki razem? Lepiej zrezygnuj z takiego połączenia

Każda informacja tego typu wywołuje u nas niemały szok. Przecież zajadamy się takimi zestawami i nic nam nie jest. Nie ulega jednak wątpliwości, że w ziemniakach znajdziemy szczawiany. Związki te są niebezpieczne dla osób, które mają problemy ze wchłanianiem, układem trawiennym i nerkami. Przez nie nasz organizm ma trudności z przyswajaniem wapnia i żelaza. Te składniki znajdziemy w... jajkach. Co więc dzieje się, gdy łączymy ziemniaki i jajka? Nie dostarczamy sobie najważniejszych składników odżywczych. Dodatkowo będziemy dłużej wszystko trawić, a pokarm będzie przez kilka godzin zalegał w żołądku. Jeśli do tego zestawu dodamy wysokobiałkowy kefir, niestety podbijemy działanie szczawianów.

Jajka sadzone z ziemniakami
Jajka sadzone z ziemniakami © Adobe Stock

Co ważne, szczawiany znajdują się w wielu produktach, więc są na stałe obecne w naszej diecie. Są obecne w pszenicy, owocach, szpinaku, herbacie i kakao. Nadmierne spożywanie produktów bogatych w szczawiany może nawet doprowadzić do rozwoju kamieni nerkowych. Jeśli już się z tym poważnym problemem zmagasz, lepiej unikaj pokarmów, które zawierają ten składnik. Będzie to o wiele korzystniejsze dla twojego organizmu.

Na szczęście możemy zniwelować szkodliwe działanie szczawianów. Wystarczy, że z diety wyeliminujemy kilka produktów lub po prostu je ograniczymy. Należą do nich sok z cytryny, sól oraz produkty wysokobiałkowe. Dla zdrowia warto odpowiednio rozplanować sobie dietę.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane