Pomidorówka wyjdzie idealna. Znajoma kucharka zdradziła mi sposób z żółtkiem

Nie ma to jak zupa pomidorowa! A jednak żeby wszyscy domownicy zajadali się nią z uwielbieniem, trzeba ją przygotować w odpowiedni sposób. I tu z pomocą przychodzi... żółtko. Czy ktoś tu się nie przejęzyczył? Otóż nie. Przeczytaj i sam się przekonaj!

Co zrobić, żeby pomidorowa wyszła idealna? Użyj... żółtka!Co zrobić, żeby pomidorowa wyszła idealna? Użyj... żółtka!
Źródło zdjęć: © Canva.com, Adobe Stock

Zupa pomidorowa to już coś więcej niż kanon kuchni polskiej. To legenda. W domach Polaków gotuje się ją przynajmniej kilka razy w miesiącu. Smakuje wszystkim: dzieciom, dorosłym, łasuchom i Tadkom-Niejadkom. Uważasz, że przesadzamy? A nie słyszałeś nigdy filozoficznego porzekadła "nie jesteś zupą pomidorową, nie wszyscy muszą cię lubić"?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Oczywiście zupa pomidorowa jest dobra tylko wtedy, gdy kucharz wiedział, co robi. Albo inaczej: gdy chciał ją zrobić prawidłowo, od A do Z. Przyprawy w płynie, kostki rosołowe i inne "ulepszacze" nie są tu mile widziane. Na pewno jadłeś kiedyś pomidorową, która już po pierwszej łyżce wydała ci się "sztuczna". Dramat, prawda? Szarganie dobrego imienia tej zupy powinno być zabronione prawnie.

Dlatego właśnie postanowiliśmy zebrać w jednym artykule wszystkie triki i patenty na to, żeby zupa pomidorowa wyszła idealnie smaczna i aromatyczna. I nie, nie ma tu mowy o dolaniu do wywaru maggi. Co innego użycie żółtka. Ale tę niespodziankę, drogi czytelniku, zostawmy sobie na deser.

Idealna zupa pomidorowa

Zacznijmy od tego, że najlepszą porą na przygotowanie pomidorowej jest bez wątpienia lato. To nie tak, że zimą ta czynność powinna zostać wstrzymana, ale fakt faktem — przeciery i passaty ze sklepu to coś zupełnie innego, niż świeże pomidory. Pierwszy polecony przez nas trik? Zakasaj rękawy i przygotuj przecier osobiście. Użyj do tego soczystej odmiany pomidorów, na przykład malinowych. Wyjdą najlepsze, jeśli połączysz je z przesmażoną cebulą cukrową i czosnkiem.

No dobrze, ale zanim dodasz do garnka pomidory, musisz przecież ugotować wywar. Pomidorowa na skróty to nie to samo, co przygotowana na bazie aromatycznego rosołu. Chociaż najczęściej polecany jest tu wywar drobiowy, nie zaszkodzi, jeśli trochę zaszalejesz. Schab z kością lub szponder mogą tu nieźle namieszać. I to pozytywnie.

Idealna zupa pomidorowa? Tylko z tymi trikami!
Idealna zupa pomidorowa? Tylko z tymi trikami! © canva.com

Czas na podkręcenie smaku. Owszem, tradycyjne przyprawy są tu bardzo ważne. Sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk — to mile widziany standard. My proponujemy jeszcze odrobinę cukru. Ta słodka przyprawa podbije smak pomidorów. Uwaga: niektórzy w tym celu stosują nawet... syrop z agawy.

Dotarliśmy już prawie do końca. Prawie — bo najwyższa pora na obiecane żółtko. O co w tym chodzi? Ano o to, żeby zabielając zupę dodać je do śmietany. Ten trik znają nieliczni kucharze, ale to właśnie ich zupy pomidorowe wychodzą delikatne jak aksamit. A jak zabielać, żeby śmietana się nie zważyła? Artykuł o tym znajdziesz, klikając tutaj.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo