Sama chemia i niezdrowe dodatki. Niestety w większości polskich domów używamy codziennie
Od dawna wiadomo, że maggi jest najgorszą przyprawą. Nie ma w niej nic dobrego. Chemia, glutaminian sodu i ogromne ilości soli negatywnie wpływają na nasz organizm. Niestety, w naszych domach gości do tej pory, chociaż nie ma w sobie nic z dawnych aromatów.
21.08.2023 15:19
Wiele lat temu maggi przygotowywano z lubczyku ogrodowego. To bardzo aromatyczna roślina. W obecnej przyprawie znajdziemy jego śladową ilość. Przyprawa zawiera wiele składników, które są szkodliwe. Powinniśmy omijać je szerokim łukiem. Nie bez powodu to najgorszy dodatek zup, jaki istnieje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika
Jak najszybciej powinniśmy wyrzucić maggi
Już samo przeczytanie składu zapala czerwoną lampkę. To, co zostało użyte do przygotowania przyprawy, woła o pomstę do nieba. Barwniki, sztuczne aromaty, konserwanty oraz ogromne ilości soli to tylko niektóre związki. Są one niezwykle szkodliwe. Jednak najgorsze są wzmacniacze smaku, czyli glutaminian monosodowy oraz 5'-rybonukleotydy disodowe. W nadmiarze sieją spustoszenie w naszym organizmie. Mogą wywołać problemy ze wzrokiem, zaostrzenie objawów astmy, uczucie niepokoju i palpitacje serca.
Nie zostało nic z dawnej przyprawy
Jak już wcześniej wspominałam, prawdziwe maggi składało się głównie z lubczyka i różnych dodatków. Obecnie składnik ten jest praktycznie pomijany. Dodaje się tylko śladowe ilości. Jego dobroczynne działanie nie przebije się przez to, co z naszym organizmem robią konserwanty i wzmacniacze smaku.
Jeśli chcesz, by zupa lepiej smakowała, wykorzystaj sos sojowy, który jest o wiele zdrowszy. Nie powinnaś z nim przesadzać, gdyż zawiera bardzo dużo soli. Możesz też wykorzystać zwykłe przyprawy lub przygotować wegetę z naturalnych składników.