Sama chemia i niezdrowe dodatki. Niestety w większości polskich domów używamy codziennie

Od dawna wiadomo, że maggi jest najgorszą przyprawą. Nie ma w niej nic dobrego. Chemia, glutaminian sodu i ogromne ilości soli negatywnie wpływają na nasz organizm. Niestety, w naszych domach gości do tej pory, chociaż nie ma w sobie nic z dawnych aromatów.

Mięso w sosie z pureeMięso w sosie z puree
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

Wiele lat temu maggi przygotowywano z lubczyku ogrodowego. To bardzo aromatyczna roślina. W obecnej przyprawie znajdziemy jego śladową ilość. Przyprawa zawiera wiele składników, które są szkodliwe. Powinniśmy omijać je szerokim łukiem. Nie bez powodu to najgorszy dodatek zup, jaki istnieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Jak najszybciej powinniśmy wyrzucić maggi

Już samo przeczytanie składu zapala czerwoną lampkę. To, co zostało użyte do przygotowania przyprawy, woła o pomstę do nieba. Barwniki, sztuczne aromaty, konserwanty oraz ogromne ilości soli to tylko niektóre związki. Są one niezwykle szkodliwe. Jednak najgorsze są wzmacniacze smaku, czyli glutaminian monosodowy oraz 5'-rybonukleotydy disodowe. W nadmiarze sieją spustoszenie w naszym organizmie. Mogą wywołać problemy ze wzrokiem, zaostrzenie objawów astmy, uczucie niepokoju i palpitacje serca.

Nie zostało nic z dawnej przyprawy

Jak już wcześniej wspominałam, prawdziwe maggi składało się głównie z lubczyka i różnych dodatków. Obecnie składnik ten jest praktycznie pomijany. Dodaje się tylko śladowe ilości. Jego dobroczynne działanie nie przebije się przez to, co z naszym organizmem robią konserwanty i wzmacniacze smaku.

Jeśli chcesz, by zupa lepiej smakowała, wykorzystaj sos sojowy, który jest o wiele zdrowszy. Nie powinnaś z nim przesadzać, gdyż zawiera bardzo dużo soli. Możesz też wykorzystać zwykłe przyprawy lub przygotować wegetę z naturalnych składników.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku