Sama chemia i niezdrowe dodatki. Niestety w większości polskich domów używamy codziennie

Od dawna wiadomo, że maggi jest najgorszą przyprawą. Nie ma w niej nic dobrego. Chemia, glutaminian sodu i ogromne ilości soli negatywnie wpływają na nasz organizm. Niestety, w naszych domach gości do tej pory, chociaż nie ma w sobie nic z dawnych aromatów.

Mięso w sosie z pureeMięso w sosie z puree
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

Wiele lat temu maggi przygotowywano z lubczyku ogrodowego. To bardzo aromatyczna roślina. W obecnej przyprawie znajdziemy jego śladową ilość. Przyprawa zawiera wiele składników, które są szkodliwe. Powinniśmy omijać je szerokim łukiem. Nie bez powodu to najgorszy dodatek zup, jaki istnieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Jak najszybciej powinniśmy wyrzucić maggi

Już samo przeczytanie składu zapala czerwoną lampkę. To, co zostało użyte do przygotowania przyprawy, woła o pomstę do nieba. Barwniki, sztuczne aromaty, konserwanty oraz ogromne ilości soli to tylko niektóre związki. Są one niezwykle szkodliwe. Jednak najgorsze są wzmacniacze smaku, czyli glutaminian monosodowy oraz 5'-rybonukleotydy disodowe. W nadmiarze sieją spustoszenie w naszym organizmie. Mogą wywołać problemy ze wzrokiem, zaostrzenie objawów astmy, uczucie niepokoju i palpitacje serca.

Nie zostało nic z dawnej przyprawy

Jak już wcześniej wspominałam, prawdziwe maggi składało się głównie z lubczyka i różnych dodatków. Obecnie składnik ten jest praktycznie pomijany. Dodaje się tylko śladowe ilości. Jego dobroczynne działanie nie przebije się przez to, co z naszym organizmem robią konserwanty i wzmacniacze smaku.

Jeśli chcesz, by zupa lepiej smakowała, wykorzystaj sos sojowy, który jest o wiele zdrowszy. Nie powinnaś z nim przesadzać, gdyż zawiera bardzo dużo soli. Możesz też wykorzystać zwykłe przyprawy lub przygotować wegetę z naturalnych składników.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść