Cud w peerelowskich kuchniach. Każda pani domu korzystała z tego urządzenia

Prodiż wywołał niemałą rewolucję w peerelowskich kuchniach. Urządzenie miało tak ułatwić pracę gospodyniom, że nazwano je z języka francuskiego "cudem". Dzisiaj już mało kto pamięta, czym był stary dobry prodiż. Urządzenie to było synonimem wygody i prostoty, a przygotowane w nim potrawy, np. mięsa charakteryzowały się wybitną soczystością.

Prodiż był niezwykle popularnym urządzeniem w czasach PRL-uProdiż był niezwykle popularnym urządzeniem w czasach PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Narodowe Archiwum Cyfrowe

Prodiż to ikona kuchni w PRL-u, która symbolizuje zarówno wyzwania, jak i kreatywne sposoby radzenia sobie z ograniczeniami. To również element kulturowy i sentymentalny. Lata temu urządzenie to było uważane za "cud", ułatwiający przyrządzanie potraw oraz pozwalający poszerzyć kulinarne horyzonty polskich gospodyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak pieczony z ziemniakami i papryką

Prodiż - synonim wygody i prostoty

Prodiż można nazwać przenośnym piekarnikiem. W czasach PRL-u służył do pieczenia ciast, chleba i innych potraw. Wynalazcą urządzenia był Czechosłowak Oldrich Homut, a produkcją zajmowały się zakłady REMOS. Stąd też wielu krajach prodiż funkcjonował pod nazwą remoska. W Polsce urządzenie spodobało się na tyle, że nazwano je prodiżem - od francuskiego słowa "prodige," które oznacza "cud".

W czasach, gdy dostępność piekarników w gospodarstwach domowych była ograniczona, prodiż stał się cennym narzędziem w kuchni. Pozwalał na przygotowanie świeżych wypieków w warunkach, które wciąż były naznaczone niedoborami i ograniczeniami. Niemniej, gospodynie mogły przyrządzić potrawy łatwiej i szybciej.

Prodiż był wyposażeniem prawie każdej kuchni w PRL-u
Prodiż był wyposażeniem prawie każdej kuchni w PRL-u © Licencjodawca

Prodiż na wagę złota. Takich urządzeń już nie ma

Urządzenie składało się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer. Działało na zasadzie ogrzewania elektrycznego, umożliwiając pieczenie ciast, chleba, drożdżówek i innych wypieków w warunkach domowych. Jego zaletą była wygoda i prostota obsługi, chociaż minusem jest to, że w prodiżu nie można było regulować temperatury.

Mimo że kuchenki i inne zaczęły wypierać prodiże, urządzenie to nie odeszło w zapomnienie. Według opinii wielu mięso pieczone w prodiżu jest bardzo kruche i soczyste, dlatego też urządzenie to wraca pomału do łask. W sklepach z artykułami AGD znajdziemy nowoczesne wersje prodiży w cenie od 200 do nawet 600 zł. Ten tradycyjny, pozbawiony "ulepszaczy" na aukcjach internetowych kosztuje 100 - 200 zł.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej