Smaczna zupa z czasów PRL. Gdy poznasz jej nazwę, możesz wybuchnąć śmiechem

Z jednej strony to tylko mleko i żółtko, z drugiej zaś deser, który pobija podniebienia od lat. Zajadają się nim Francuzi, Niemcy, a nawet Filipińczycy. Również i my znaleźliśmy specjalne miejsce na to danie w naszej kulturze - od 2022 roku widnieje na liście produktów tradycyjnych. Nazwa tej zupy może sugerować, że mamy do czynienia z czymś byle jakim. A jest zupełnie na odwrót!

Zupa "nic" do dzisiaj pojawia się na wielu stołachZupa "nic" do dzisiaj pojawia się na wielu stołach
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | David Monniaux, CC BY-SA 3.0

Zupa "nic" największą popularnością cieszyła w się w czasach PRL-u, ale do dzisiaj w nieznacznie zmienionej formule pojawia się na wielu stołach. Jest niezwykle prosta i oszczędna, a w latach 50. stanowiła urozmaicenie powojennego ubogiego menu. O tym, jak duże znaczenie dla polskiej kultury gastronomicznej ma zupa "nic", świadczy to, że od 2022 roku widnieje na "Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi" w województwie zachodniopomorskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Totalny hit lata. Cytrynowy deser, który zrobisz w 5 minut!

Czym jest zupa "nic"? Z czego się składa?

Zupa "nic" to rodzaj zupy mlecznej z żółtkami utartymi lub ubitymi z cukrem. Tradycyjnie danie przyprawia się wanilią, ale pojawiają się też wersje z cynamonem w recepturze. Kluczowy jest również dodatek. Peerelowskie książki kucharskie instruowały, by zupę "nic" podać z bezami z białek i ugotowanym na sypko na mleku biały ryżem. Prócz bez czy ryżu do zupy dodaje się również biszkopty, kluseczki, rodzynki czy grzanki ze słodkiej bułki.

Podobne potrawy do zupy "nic" znajdziemy w kuchniach wielu innych krajów. We Francji podaje się bezę zanurzoną w kremie angielskim z dodatkiem karmelu, cynamonu lub ciasteczek nasączonych alkoholem. Deser ten (w różnych wariacjach) jest też znany w wielu innych krajach jak np.: Niemcy (Schnee-Eier), Chorwacja (šnenokle), Słowacja (vtáčie mlieko), Filipiny (kanónigo), Litwa (peldošās salas), Austria (Schneenockerl mit Kanarimilch).

Najczęściej zupę "nic" podaje się z piankami z białek
Najczęściej zupę "nic" podaje się z piankami z białek © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Dwa jajka i dwie szklanki mleka. Przepis na zupę "nic"

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Mleko przelej do garnka i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu. Po chwili dodaj cukier i rozkrojoną laskę wanilii.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
  3. Kiedy mleko będzie już gorące, wyłóż łyżką pianę z białek na mleko, formując "obłoczki".
  4. Poczekaj, aż białko zacznie się ścinać (3-5 minut). Po tym czasie zdejmij garnuszek z palnika.
  5. Gotowe pianki wyłóż na talerz, a do gorącego mleka dodaj dwa żółtka i dokładnie mieszaj całość, aż mleko zgęstnieje.
  6. Gotową masę wlej na talerz z białkami. Zupę "nic" można jeść na ciepło i zimno.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku