Smaczna zupa z czasów PRL. Gdy poznasz jej nazwę, możesz wybuchnąć śmiechem

Z jednej strony to tylko mleko i żółtko, z drugiej zaś deser, który pobija podniebienia od lat. Zajadają się nim Francuzi, Niemcy, a nawet Filipińczycy. Również i my znaleźliśmy specjalne miejsce na to danie w naszej kulturze - od 2022 roku widnieje na liście produktów tradycyjnych. Nazwa tej zupy może sugerować, że mamy do czynienia z czymś byle jakim. A jest zupełnie na odwrót!

Zupa "nic" do dzisiaj pojawia się na wielu stołachZupa "nic" do dzisiaj pojawia się na wielu stołach
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | David Monniaux, CC BY-SA 3.0

Zupa "nic" największą popularnością cieszyła w się w czasach PRL-u, ale do dzisiaj w nieznacznie zmienionej formule pojawia się na wielu stołach. Jest niezwykle prosta i oszczędna, a w latach 50. stanowiła urozmaicenie powojennego ubogiego menu. O tym, jak duże znaczenie dla polskiej kultury gastronomicznej ma zupa "nic", świadczy to, że od 2022 roku widnieje na "Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi" w województwie zachodniopomorskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Totalny hit lata. Cytrynowy deser, który zrobisz w 5 minut!

Czym jest zupa "nic"? Z czego się składa?

Zupa "nic" to rodzaj zupy mlecznej z żółtkami utartymi lub ubitymi z cukrem. Tradycyjnie danie przyprawia się wanilią, ale pojawiają się też wersje z cynamonem w recepturze. Kluczowy jest również dodatek. Peerelowskie książki kucharskie instruowały, by zupę "nic" podać z bezami z białek i ugotowanym na sypko na mleku biały ryżem. Prócz bez czy ryżu do zupy dodaje się również biszkopty, kluseczki, rodzynki czy grzanki ze słodkiej bułki.

Podobne potrawy do zupy "nic" znajdziemy w kuchniach wielu innych krajów. We Francji podaje się bezę zanurzoną w kremie angielskim z dodatkiem karmelu, cynamonu lub ciasteczek nasączonych alkoholem. Deser ten (w różnych wariacjach) jest też znany w wielu innych krajach jak np.: Niemcy (Schnee-Eier), Chorwacja (šnenokle), Słowacja (vtáčie mlieko), Filipiny (kanónigo), Litwa (peldošās salas), Austria (Schneenockerl mit Kanarimilch).

Najczęściej zupę "nic" podaje się z piankami z białek
Najczęściej zupę "nic" podaje się z piankami z białek © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Dwa jajka i dwie szklanki mleka. Przepis na zupę "nic"

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Mleko przelej do garnka i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu. Po chwili dodaj cukier i rozkrojoną laskę wanilii.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
  3. Kiedy mleko będzie już gorące, wyłóż łyżką pianę z białek na mleko, formując "obłoczki".
  4. Poczekaj, aż białko zacznie się ścinać (3-5 minut). Po tym czasie zdejmij garnuszek z palnika.
  5. Gotowe pianki wyłóż na talerz, a do gorącego mleka dodaj dwa żółtka i dokładnie mieszaj całość, aż mleko zgęstnieje.
  6. Gotową masę wlej na talerz z białkami. Zupę "nic" można jeść na ciepło i zimno.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil