Smaczna zupa z czasów PRL. Gdy poznasz jej nazwę, możesz wybuchnąć śmiechem
Z jednej strony to tylko mleko i żółtko, z drugiej zaś deser, który pobija podniebienia od lat. Zajadają się nim Francuzi, Niemcy, a nawet Filipińczycy. Również i my znaleźliśmy specjalne miejsce na to danie w naszej kulturze - od 2022 roku widnieje na liście produktów tradycyjnych. Nazwa tej zupy może sugerować, że mamy do czynienia z czymś byle jakim. A jest zupełnie na odwrót!
19.08.2023 15:11
Zupa "nic" największą popularnością cieszyła w się w czasach PRL-u, ale do dzisiaj w nieznacznie zmienionej formule pojawia się na wielu stołach. Jest niezwykle prosta i oszczędna, a w latach 50. stanowiła urozmaicenie powojennego ubogiego menu. O tym, jak duże znaczenie dla polskiej kultury gastronomicznej ma zupa "nic", świadczy to, że od 2022 roku widnieje na "Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi" w województwie zachodniopomorskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest zupa "nic"? Z czego się składa?
Zupa "nic" to rodzaj zupy mlecznej z żółtkami utartymi lub ubitymi z cukrem. Tradycyjnie danie przyprawia się wanilią, ale pojawiają się też wersje z cynamonem w recepturze. Kluczowy jest również dodatek. Peerelowskie książki kucharskie instruowały, by zupę "nic" podać z bezami z białek i ugotowanym na sypko na mleku biały ryżem. Prócz bez czy ryżu do zupy dodaje się również biszkopty, kluseczki, rodzynki czy grzanki ze słodkiej bułki.
Podobne potrawy do zupy "nic" znajdziemy w kuchniach wielu innych krajów. We Francji podaje się bezę zanurzoną w kremie angielskim z dodatkiem karmelu, cynamonu lub ciasteczek nasączonych alkoholem. Deser ten (w różnych wariacjach) jest też znany w wielu innych krajach jak np.: Niemcy (Schnee-Eier), Chorwacja (šnenokle), Słowacja (vtáčie mlieko), Filipiny (kanónigo), Litwa (peldošās salas), Austria (Schneenockerl mit Kanarimilch).
Dwa jajka i dwie szklanki mleka. Przepis na zupę "nic"
Składniki:
- 2 jajka,
- 400 ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- łyżka cukru,
- łyżeczka cukru pudru.
Przygotowanie:
- Mleko przelej do garnka i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu. Po chwili dodaj cukier i rozkrojoną laskę wanilii.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
- Kiedy mleko będzie już gorące, wyłóż łyżką pianę z białek na mleko, formując "obłoczki".
- Poczekaj, aż białko zacznie się ścinać (3-5 minut). Po tym czasie zdejmij garnuszek z palnika.
- Gotowe pianki wyłóż na talerz, a do gorącego mleka dodaj dwa żółtka i dokładnie mieszaj całość, aż mleko zgęstnieje.
- Gotową masę wlej na talerz z białkami. Zupę "nic" można jeść na ciepło i zimno.