PrzepisDeseryMa śmieszną nazwę, ale jest pyszna. Dzieci zajadały się nią w czasach PRL

Ma śmieszną nazwę, ale jest pyszna. Dzieci zajadały się nią w czasach PRL

Czy pamiętasz leguminę, którą robiły nasze babcie? Dotarłam do starego przepisu, który pozwoli ci przenieść się, choć na chwilę do szczęśliwych lat dzieciństwa. To kolejny genialny przepis z ery PRL, który nie powinien zostać zapomniany!

Legumina
Legumina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | merko

18.08.2023 09:28

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kultowe przepisy z okresu PRL mają w sobie coś wyjątkowego. Może wynika to z faktu, że brakowało wtedy praktycznie wszystkiego i naprawdę trzeba było wykazać się ogromną kreatywnością, aby wyczarować w kuchni coś pysznego. 

Moja babcia Zosia kiedy wspomina dawne czasy, zawsze podkreśla, że wtedy popularne było hasło "zrobić coś z niczego". Nie inaczej było też w przypadku deserów. I właśnie na jednym takim smakołyku chciałabym się dzisiaj skupić. Jeśli jesteś ciekaw, o jaki przepis dokładnie chodzi, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Legumina - czy pamiętasz ten przysmak?

Jednym z najbardziej popularnych deserów tamtego okresu była kultowa legumina. Był to szybki i prosty smakołyk przygotowany na bazie podstawowych składników takich jak kasza manna, mleko i cukier. 

Kasza manna była bazą kultowej leguminy
Kasza manna była bazą kultowej leguminy© Adobe Stock | CUKMEN

Z czasem powstały różne modyfikacje przepysznej przekąski na słodko. Dziś jednak chciałabym powrócić do korzeni i podzielić się recepturą na tradycyjną leguminę

Jak zrobić leguminę jak u babci?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać, że cała procedura jest banalnie prosta. Dlatego na pewno sobie z nią poradzisz. Zaczynamy!

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • ⅓ szkl. kaszy manny,
  • ¼ szkl. cukru,
  • domowa konfitura do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia mleka na dwie porcje 350 ml150 ml.
  2. Pierwszą część przelej do garnka i zacznij gotować na palniku. 
  3. Zaś mniejszą porcję mleka wymieszaj dokładnie z kaszą manną. 
  4. Kiedy już uzyskasz jednolitą mieszankę, zacznij dodawać ją powoli do garnka na palniku. 
  5. Energicznie mieszaj powstały miks. 
  6. Na koniec dodaj cukier i gotuj mieszankę tak długo, aż słodki dodatek się rozpuści.
  7. Po schłodzeniu deseru w lodówce babcia zawsze serwowała go z dodatkiem domowej konfitury. Smacznego!

Oczywiście gotowy deser możesz podać z ulubionymi owocami, kawałkami czekolady, a nawet herbatnikami. Wystarczy dosłownie jedna łyżeczka, aby w mgnieniu oka przypomnieć sobie szczęśliwe lata dzieciństwa. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jaką wersję leguminy ty jadłeś w dzieciństwie. W domu rodzinnym mojego męża robi się ją z galaretką i dopiero, kiedy zaczęłam się z nim spotykać, poznałam nową wersję kultowego deseru z okresu PRL. 

Wybrane dla Ciebie