Ma śmieszną nazwę, ale jest pyszna. Dzieci zajadały się nią w czasach PRL

Czy pamiętasz leguminę, którą robiły nasze babcie? Dotarłam do starego przepisu, który pozwoli ci przenieść się, choć na chwilę do szczęśliwych lat dzieciństwa. To kolejny genialny przepis z ery PRL, który nie powinien zostać zapomniany!

LeguminaLegumina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | merko
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kultowe przepisy z okresu PRL mają w sobie coś wyjątkowego. Może wynika to z faktu, że brakowało wtedy praktycznie wszystkiego i naprawdę trzeba było wykazać się ogromną kreatywnością, aby wyczarować w kuchni coś pysznego. 

Moja babcia Zosia kiedy wspomina dawne czasy, zawsze podkreśla, że wtedy popularne było hasło "zrobić coś z niczego". Nie inaczej było też w przypadku deserów. I właśnie na jednym takim smakołyku chciałabym się dzisiaj skupić. Jeśli jesteś ciekaw, o jaki przepis dokładnie chodzi, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na deser z czerstwego pieczywa

Legumina - czy pamiętasz ten przysmak?

Jednym z najbardziej popularnych deserów tamtego okresu była kultowa legumina. Był to szybki i prosty smakołyk przygotowany na bazie podstawowych składników takich jak kasza manna, mleko i cukier. 

Kasza manna była bazą kultowej leguminy
Kasza manna była bazą kultowej leguminy © Adobe Stock | CUKMEN

Z czasem powstały różne modyfikacje przepysznej przekąski na słodko. Dziś jednak chciałabym powrócić do korzeni i podzielić się recepturą na tradycyjną leguminę

Jak zrobić leguminę jak u babci?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać, że cała procedura jest banalnie prosta. Dlatego na pewno sobie z nią poradzisz. Zaczynamy!

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • ⅓ szkl. kaszy manny,
  • ¼ szkl. cukru,
  • domowa konfitura do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia mleka na dwie porcje 350 ml150 ml.
  2. Pierwszą część przelej do garnka i zacznij gotować na palniku. 
  3. Zaś mniejszą porcję mleka wymieszaj dokładnie z kaszą manną. 
  4. Kiedy już uzyskasz jednolitą mieszankę, zacznij dodawać ją powoli do garnka na palniku. 
  5. Energicznie mieszaj powstały miks. 
  6. Na koniec dodaj cukier i gotuj mieszankę tak długo, aż słodki dodatek się rozpuści.
  7. Po schłodzeniu deseru w lodówce babcia zawsze serwowała go z dodatkiem domowej konfitury. Smacznego!

Oczywiście gotowy deser możesz podać z ulubionymi owocami, kawałkami czekolady, a nawet herbatnikami. Wystarczy dosłownie jedna łyżeczka, aby w mgnieniu oka przypomnieć sobie szczęśliwe lata dzieciństwa. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jaką wersję leguminy ty jadłeś w dzieciństwie. W domu rodzinnym mojego męża robi się ją z galaretką i dopiero, kiedy zaczęłam się z nim spotykać, poznałam nową wersję kultowego deseru z okresu PRL. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej