Puszyste ciasto czekoladowe, które zrobisz w 3 minuty. Nie potrzebujesz nawet piekarnika
Jeśli lubisz ciasto czekoladowe, to już za moment znajdziesz się w siódmym niebie. A wszystko to zasługa genialnego przepisu, który nie wymaga nawet użycia piekarnika. Jak to jest w ogóle możliwe?
17.08.2023 | aktual.: 17.08.2023 16:32
Uwielbiam gotować, ale prawdziwą miłością darzę domowe wypieki. Jest to moja ulubiona kategoria kuchenna, która nie tylko sprawia mi wielką przyjemność, ale jest to też dla mnie ogromną przygodą. Wyczarować pyszne ciasto, które zniknie z talerzy do ostatniego okruszka, to naprawdę ogromny wyczyn!
Jest jeszcze jeden powód, dlaczego właśnie praca nad słodkościami sprawia mi największą radość. Jestem ogromną łakomczuszką jeśli chodzi o słodkie przysmaki. O ile mogłabym obejść się bez słonych przekąsek, to życia bez słodkiego nie jestem sobie w stanie wyobrazić. I nawet tego nie chce. Dlatego jeśli masz podobnie, musisz koniecznie zapoznać się z mega szybkim, prostym i niezawodnym przepisem na czekoladowe ciacho!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczne ciasto bez piekarnika. Wystarczy 3 minuty
Jednocześnie wiem, że wiele osób rezygnuje z domowych wypieków, bo błędnie uważa, że zawsze muszą być one skomplikowane i czasochłonne. A wcale nie musi tak być. O czym świadczy najlepiej dzisiejszy przepis.
Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników wyczarować genialny deser. I nie będzie to ciasto na zimno, które nie wymaga pieczenia. Jak najbardziej podasz je w ciepłej wersji, mimo iż nie użyjesz piekarnika. Zamiast kuchennego gadżetu, który najbardziej kojarzy się z wypiekami, użyjesz mikrofalówki.
Zobacz także
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?
Składniki:
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki drobnego cukru,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 2 kostki czekolady,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Na początku połącz ze sobą jajko, cukier, olej i mleko.
- Następnie dodawaj stopniowo sypkie produkty: mąkę tortową, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Powstałą mieszankę przelej do kubka. Pamiętaj jednak, że nie może być to przypadkowy wybór. Musi być to naczynie, które można bezpiecznie włożyć do mikrofalówki.
- Na wierzchu mieszanki ułóż dwie kostki czekolady.
- Następnie wstaw kubek do mikrofalówki dosłownie na 3 minuty. Urządzenie ma pracować na największej mocy.
- Ciasto czekoladowe najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować je cukrem pudrem lub gałką ulubionych lodów. Smacznego!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w szybki i prosty sposób wyczarować w kuchni słodką niespodziankę dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!