Malinowa pianka idealna na upały. To ciasto orzeźwi cię, jeśli nie popełnisz błędu

Masz ochotę na słodkie, ale jednocześnie lekkie ciasto? Przygotuj malinową piankę, która praktycznie robi się sama. Wymaga chłodzenia w lodówce, jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Smak wynagrodzi wszystko.

Malinowa pianka idealna na upały.Malinowa pianka idealna na upały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, pieczenie to jedna z ostatnich czynności, na które mamy ochotę. Nie oznacza to jednak, że musimy odmawiać sobie pysznych ciast. Wręcz przeciwnie. Latem warto przyrządzić lekkie desery z dodatkiem sezonowych owoców. Poznaj przepis na malinową piankę, idealną na upały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maliny – czy musimy je myć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny i łatwy deser z 2 składników! Aż ślinka cieknie

Przepis na malinową piankę z galaretką

Składniki:

  • 3 łyżki cukru,
  • 3 duże jajka (ekologiczne, z wolnego wybiegu),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 700 ml wody,
  • 3 opakowania galaretki malinowej,
  • 500 ml śmietany kremówki (min. 32 proc.),
  • 200 gramów malin.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. W trakcie nagrzewania oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem cukru i szczypty soli ubij na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając. Włącz najniższe obroty miksera i dodawaj po jednej łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
  3. Przyszedł czas na piankę. W 700 ml ciepłej wody rozpuść dwie galaretki. Jeżeli przygotujesz ciasto w trakcie upału, zmniejsz ilość wody do 500 ml. Inaczej galaretka nie stężeje.
  4. Kremówkę ubij na sztywno. Mikser ustaw na najniższe obroty i wlej do śmietanki tężejącą galaretkę.
  5. Na ostudzony biszkopt wylej 1/3 pianki, a następnie, posyp ją malinami. Dopiero teraz możesz wylać resztę masy. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  6. Ostatnie opakowanie galaretki rozpuść w 400 ml ciepłej wody. Wyjmij tężejące ciasto i wylej na nie płynną galaretkę. Ponownie, wstaw ją do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  7. Gotowe ciasto udekoruj malinami bądź innymi, sezonowymi owocami. Malinowa pianka gotowa!


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"