PrzepisDeseryMalinowa pianka idealna na upały. To ciasto orzeźwi cię, jeśli nie popełnisz błędu

Malinowa pianka idealna na upały. To ciasto orzeźwi cię, jeśli nie popełnisz błędu

Malinowa pianka idealna na upały
Malinowa pianka idealna na upały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
16.08.2023 15:43, aktualizacja: 17.08.2023 16:50

Masz ochotę na słodkie, ale jednocześnie lekkie ciasto? Przygotuj malinową piankę, która praktycznie robi się sama. Wymaga chłodzenia w lodówce, jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Smak wynagrodzi wszystko.

Kiedy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, pieczenie to jedna z ostatnich czynności, na które mamy ochotę. Nie oznacza to jednak, że musimy odmawiać sobie pysznych ciast. Wręcz przeciwnie. Latem warto przyrządzić lekkie desery z dodatkiem sezonowych owoców. Poznaj przepis na malinową piankę, idealną na upały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maliny – czy musimy je myć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na malinową piankę z galaretką

Składniki:

  • 3 łyżki cukru,
  • 3 duże jajka (ekologiczne, z wolnego wybiegu),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 700 ml wody,
  • 3 opakowania galaretki malinowej,
  • 500 ml śmietany kremówki (min. 32 proc.),
  • 200 gramów malin.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. W trakcie nagrzewania oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem cukru i szczypty soli ubij na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając. Włącz najniższe obroty miksera i dodawaj po jednej łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
  3. Przyszedł czas na piankę. W 700 ml ciepłej wody rozpuść dwie galaretki. Jeżeli przygotujesz ciasto w trakcie upału, zmniejsz ilość wody do 500 ml. Inaczej galaretka nie stężeje.
  4. Kremówkę ubij na sztywno. Mikser ustaw na najniższe obroty i wlej do śmietanki tężejącą galaretkę.
  5. Na ostudzony biszkopt wylej 1/3 pianki, a następnie, posyp ją malinami. Dopiero teraz możesz wylać resztę masy. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  6. Ostatnie opakowanie galaretki rozpuść w 400 ml ciepłej wody. Wyjmij tężejące ciasto i wylej na nie płynną galaretkę. Ponownie, wstaw ją do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  7. Gotowe ciasto udekoruj malinami bądź innymi, sezonowymi owocami. Malinowa pianka gotowa!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także