Wiele osób dodaje ten składnik do sernika, a jest zupełnie zbędny

Często pieczesz sernik w swojej kuchni? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu. Jeden ze składników jest tutaj totalnie niepotrzebny. Sukces udanego wypieku tkwi w zupełnie innym miejscu.

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chaechaebyv
SKOMENTUJ

Moja przygoda z wypiekami może nie jest zbyt długa, ale jednocześnie jest dość intensywna. Przez pewien czas bałam się ich, dlatego unikałam jak ognia. Kiedy jednak się w końcu przełamałam, to totalnie przepadłam. To teraz moja ulubiona dziedzina w kuchni, która sprawia mi wielką przyjemność.

Oczywiście na początku mojej drogi nie obyło się bez wielu wpadek i błędów. Ale każdy przepis i niepowodzenie, sprawiały, że uczyłam się czegoś nowego. Dziś mogę podzielić się swoją wiedzą i sprawić, że ty nie popełnisz podobnych błędów. Jeśli więc lubisz wypieki w równym stopniu jak ja, zachęcam cię do zapoznania się moim artykułem do końca. Już za chwilę dowiesz się, czy nie popełniasz przypadkiem podstawowego błędu przy pracy nad sernikiem. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dlaczego akurat sernik?

Zanim przejdziemy do szczegółów, chciałabym jeszcze szybko wyjaśnić, dlaczego padło dziś na sernik. Chyba zgodzisz się ze mną, że jest to jedno z najbardziej kultowych ciast w naszym kraju. Dlatego też dobrze wiedzieć, jak je przygotować w idealnym wydaniu.

Sernik to również proste ciasto do przygotowania. Wystarczy kilka składników dobrej jakości i w ciągu dwóch godzin w twojej kuchni może pojawić się przepyszny wypiek domowej roboty.

Sernik domowej roboty może być idealnie puszysty i wysoki
Sernik domowej roboty może być idealnie puszysty i wysoki © Adobe Stock | karepa

Sernik bez jakiego składnika?

Na początku mojej przygody z wypiekami twardo trzymałam się przepisów. I faktycznie jest to bardzo ważne. Z drugiej strony warto też od czasu do czasu porównać różne receptury

Przez długi czas do sernika dodawałam proszek do pieczenia, aby ciasto ładnie wyrosło i było puszyste. I dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się, że składnik ten w przepisie na sernik jest zupełnie zbędny. Jeśli zależy ci, aby sernik był wysoki i puszysty jak chmurka, skup się na jajkach. Nie dziel ich na żółtka i białka. Ubij je szybko w całości z pozostałymi składnikami i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Osobiście polecam też piec sernik w kąpieli wodnej. Dzięki tej metodzie moje domowe wypieki dosłownie rozpływają się w ustach. U ciebie będzie tak samo!

Koniecznie daj mi znać, czy też dodawałeś do sernika proszek do pieczenia. A może popełniałeś inny błąd? Jeśli tak, podziel się swoimi doświadczeniami. Na naukę w kuchni nigdy nie jest za późno!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna