Sernik jajko sadzone z brzoskwiniami i galaretką. Ciasto bez pieczenia

Prosty sernik na zimno jajko sadzone to przepis na pyszne ciasto idealne na Wielkanoc. Ta dekoracja skradnie twoje serce.

Sernik jajko sadzone- PysznościSernik jajko sadzone- Pyszności
Ewa

Sernik to jeden z tradycyjnych deserów, który pojawia się na wielkanocnym stole. W dzisiejszym wydaniu zyskuje jeszcze bardziej odświętny charakter- znajdujące się na nim połówki brzoskwiń nawiązują do jednego z najważniejszych symboli tych świąt- jajek. W roli spodu występują biszkopty, chociaż możesz sięgnąć również po maślane herbatniki. Całość zalana jest krystaliczną galaretką. Całość smakuje naprawdę wspaniale- masa twarogowa jest aksamitna i świetnie komponuje się z pozostałymi dodatkami. Porcje ciasta możesz posypać kilkoma kawałkami posiekanych pistacji, które będą imitować szczypiorek. To ciasto zdecydowanie wywoła efekt zaskoczenia na niejednym stole wielkanocnym.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sernik jajko sadzone

Składniki:

           
  • 150 g galaretki krystalicznej (do masy serowej)
  • 120 ml ciepłej wody (do masy serowej)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 450 g twarogu sernikowego
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 100 g biszkoptów
  • 6-8 połówek brzoskwiń w syropie
  • 70 g galaretki krystalicznej
  • 350 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

1. Galaretkę krystaliczna przesyp do miski i zalej ciepłą wodą. Wymieszaj dokładnie, aby proszek się rozpuścił i odstaw do wystudzenia.

2. Prostokątną blaszkę wyłóż folią lub papierem do pieczenia i ułóż spód z biszkoptów.

Sernik jajko sadzone- Pyszności
Sernik jajko sadzone- Pyszności

3. W misce ubij schłodzoną śmietankę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy dodaj twaróg sernikowy oraz tężejącą galaretkę krystaliczną. Dokładnie połącz składniki przy pomocy miksera.

Sernik jajko sadzone- Pyszności
Sernik jajko sadzone- Pyszności

4. Powstałą masę serową rozprowadź na biszkoptowym spodzie i wyrównaj górę. Ułóż połówki brzoskwiń wypukłą stroną do góry. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki.

Sernik jajko sadzone- Pyszności
Sernik jajko sadzone- Pyszności

5. Pozostałą galaretkę rozpuść w wodzie i dokładnie wymieszaj. Zalej nią przygotowane ciasto i wstaw całość do lodówki na minimum 3 godziny, aby wszystkie masy dobrze stężały i galaretki zastygły. Najlepiej trzymać deser w lodówce nawet całą noc.

Obrazek

6. Gotowy deser podziel na porcje i podaj swoim bliskim. Lekki, smaczny i puszysty sernik na zimno jest już gotowy. Smacznego!

Sernik jajko sadzone- Pyszności
Sernik jajko sadzone- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło