Większość z nas trzyma mleko i jajka na drzwiach lodówki. Duży błąd

Większość z nas przechowuje jajka i mleko na drzwiach lodówki. Okazuję się, że to poważny błąd. Jak więc należy przechowywać te produkty? Radzimy.

jajka na drzwiach lodówkijajka na drzwiach lodówki
Źródło zdjęć: © Getty Images | johny007pan

Dlaczego lepiej nie trzymać jajek w pojemniku na drzwiach lodówki?

Kiedy przechowujemy jajka w plastikowym pojemniku na drzwiach lodówki, jajka wysychają i przechodzą zapachami innych produktów. Takie jajka łatwo jest też rozbić lub uszkodzić. W ciągu dnia wielokrotnie otwieramy i zamykamy drzwi lodówki. Często też nie robimy tego szczególnie delikatnie. Warto też zauważyć, że jajka przechowane na drzwiach są narażone na większe wahania temperatury, przy każdym otwarciu drzwi.

Jak przechowywać jajka?

Jajka najlepiej trzymać w pojemniku, w którym je kupiliśmy. Wówczas jajka dłużej zachowują wilgotność i nie wchłaniają intensywnych zapachów serów czy wędlin. Zamiast stawiać jajka w pojemniku drzwiach, kartonowy pojemnik należy położyć na jednej z półek lodówki. Dzięki temu jajka na pewno się nie rozbiją ani nie będą narażone na zmiany temperatury.

Jak przechowywać mleko?

Podobnie jak jajka, mleko nie lubi wahania temperatur. Dlatego właśnie przechowywanie go na drzwiach lodówki nie jest najlepszym pomysłem. Wyższa temperatura sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, co prowadzi do szybszego psucia się mleka. Po otwarciu karton lub butelkę z mlekiem przechowujemy więc na zwykłej półce lodówki, gdzie temperatura zawsze jest stała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie w nowym wydaniu. Już więcej nie zrobisz klasycznych

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa