Większość z nas trzyma mleko i jajka na drzwiach lodówki. Duży błąd

Większość z nas trzyma mleko i jajka na drzwiach lodówki. Duży błąd

jajka na drzwiach lodówki
jajka na drzwiach lodówki
Źródło zdjęć: © Getty Images | johny007pan
11.08.2023 13:20, aktualizacja: 20.03.2024 13:32

Większość z nas przechowuje jajka i mleko na drzwiach lodówki. Okazuję się, że to poważny błąd. Jak więc należy przechowywać te produkty? Radzimy.

Dlaczego lepiej nie trzymać jajek w pojemniku na drzwiach lodówki?

Kiedy przechowujemy jajka w plastikowym pojemniku na drzwiach lodówki, jajka wysychają i przechodzą zapachami innych produktów. Takie jajka łatwo jest też rozbić lub uszkodzić. W ciągu dnia wielokrotnie otwieramy i zamykamy drzwi lodówki. Często też nie robimy tego szczególnie delikatnie. Warto też zauważyć, że jajka przechowane na drzwiach są narażone na większe wahania temperatury, przy każdym otwarciu drzwi.

Jak przechowywać jajka?

Jajka najlepiej trzymać w pojemniku, w którym je kupiliśmy. Wówczas jajka dłużej zachowują wilgotność i nie wchłaniają intensywnych zapachów serów czy wędlin. Zamiast stawiać jajka w pojemniku drzwiach, kartonowy pojemnik należy położyć na jednej z półek lodówki. Dzięki temu jajka na pewno się nie rozbiją ani nie będą narażone na zmiany temperatury.

Jak przechowywać mleko?

Podobnie jak jajka, mleko nie lubi wahania temperatur. Dlatego właśnie przechowywanie go na drzwiach lodówki nie jest najlepszym pomysłem. Wyższa temperatura sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, co prowadzi do szybszego psucia się mleka. Po otwarciu karton lub butelkę z mlekiem przechowujemy więc na zwykłej półce lodówki, gdzie temperatura zawsze jest stała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także