Większość z nas trzyma mleko i jajka na drzwiach lodówki. Duży błąd

Większość z nas przechowuje jajka i mleko na drzwiach lodówki. Okazuję się, że to poważny błąd. Jak więc należy przechowywać te produkty? Radzimy.

Większość z nas trzyma mleko i jajka na drzwiach lodówki. Duży błądjajka na drzwiach lodówki
Źródło zdjęć: © Getty Images | johny007pan
SKOMENTUJ

Dlaczego lepiej nie trzymać jajek w pojemniku na drzwiach lodówki?

Kiedy przechowujemy jajka w plastikowym pojemniku na drzwiach lodówki, jajka wysychają i przechodzą zapachami innych produktów. Takie jajka łatwo jest też rozbić lub uszkodzić. W ciągu dnia wielokrotnie otwieramy i zamykamy drzwi lodówki. Często też nie robimy tego szczególnie delikatnie. Warto też zauważyć, że jajka przechowane na drzwiach są narażone na większe wahania temperatury, przy każdym otwarciu drzwi.

Jak przechowywać jajka?

Jajka najlepiej trzymać w pojemniku, w którym je kupiliśmy. Wówczas jajka dłużej zachowują wilgotność i nie wchłaniają intensywnych zapachów serów czy wędlin. Zamiast stawiać jajka w pojemniku drzwiach, kartonowy pojemnik należy położyć na jednej z półek lodówki. Dzięki temu jajka na pewno się nie rozbiją ani nie będą narażone na zmiany temperatury.

Jak przechowywać mleko?

Podobnie jak jajka, mleko nie lubi wahania temperatur. Dlatego właśnie przechowywanie go na drzwiach lodówki nie jest najlepszym pomysłem. Wyższa temperatura sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, co prowadzi do szybszego psucia się mleka. Po otwarciu karton lub butelkę z mlekiem przechowujemy więc na zwykłej półce lodówki, gdzie temperatura zawsze jest stała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie