PrzepisDeseryObłędny kremowy deser. O niebo lepszy niż sklepowy budyń

Obłędny kremowy deser. O niebo lepszy niż sklepowy budyń

Krem cytrynowy
Krem cytrynowy
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
14.08.2023 19:06, aktualizacja: 19.03.2024 10:49

Wracamy do smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Wśród ulubionych deserów królował budyń. Idealnie kremowy, bez grudek, słodki i rozpływający się w ustach. Zamiast kupować gotowy proszek budyniowy w sklepie, sięgnij po sprawdzony przepis.

Zamiast kupować gotowy budyń, warto sięgnąć do babcinych przepisów i przygotować słodki, kremowy budyń samemu. Dzięki temu unikniemy chemicznych wzmacniaczy smaku, aromatów, sztucznych barwników i zagęstników. Lista składników domowego budyniu jest bardzo krótka, a przepis banalnie prosty.

Bazą deseru jest oczywiście mleko. Jeśli użyjemy mleka 2 proc., będzie lżejszy i mniej kaloryczny. Do mleka dodajemy mąkę, żółtko i ulubione dodatki. Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, postawiła na sok z cytryny. W ten sposób otrzymała orzeźwiający kremowy deser o smaku cytrynowym.

Jednak domowy budyń możemy przygotować również z dodatkiem kakao, wanilii, kawy rozpuszczalnej, kajmaku, wiórków kokosowych czy ulubionych owoców. Pamiętaj, by gotujący się krem ciągle mieszać, by uniknąć grudek i przypalenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krem cytrynowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 ml mleka 2 proc.,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • maliny, borówki lub inne owoce sezonowe,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj. Żółtko wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i mąką i ostrożnie dodaj gorące mleko, cały czas mieszając.
  2. Mieszankę umieść z powrotem do garnka i na małym ogniu gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszaj.
  3. Do miseczek wsyp maliny, wlej krem.
  4. Wierzch udekoruj owocami i listkami mięty.
Źródło artykułu:Kwelka Gotuje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także