Obłędny kremowy deser. O niebo lepszy niż sklepowy budyń
14.08.2023 19:06, aktual.: 19.03.2024 10:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wracamy do smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Wśród ulubionych deserów królował budyń. Idealnie kremowy, bez grudek, słodki i rozpływający się w ustach. Zamiast kupować gotowy proszek budyniowy w sklepie, sięgnij po sprawdzony przepis.
Zamiast kupować gotowy budyń, warto sięgnąć do babcinych przepisów i przygotować słodki, kremowy budyń samemu. Dzięki temu unikniemy chemicznych wzmacniaczy smaku, aromatów, sztucznych barwników i zagęstników. Lista składników domowego budyniu jest bardzo krótka, a przepis banalnie prosty.
Bazą deseru jest oczywiście mleko. Jeśli użyjemy mleka 2 proc., będzie lżejszy i mniej kaloryczny. Do mleka dodajemy mąkę, żółtko i ulubione dodatki. Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, postawiła na sok z cytryny. W ten sposób otrzymała orzeźwiający kremowy deser o smaku cytrynowym.
Jednak domowy budyń możemy przygotować również z dodatkiem kakao, wanilii, kawy rozpuszczalnej, kajmaku, wiórków kokosowych czy ulubionych owoców. Pamiętaj, by gotujący się krem ciągle mieszać, by uniknąć grudek i przypalenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krem cytrynowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 ml mleka 2 proc.,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- maliny, borówki lub inne owoce sezonowe,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotuj. Żółtko wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i mąką i ostrożnie dodaj gorące mleko, cały czas mieszając.
- Mieszankę umieść z powrotem do garnka i na małym ogniu gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszaj.
- Do miseczek wsyp maliny, wlej krem.
- Wierzch udekoruj owocami i listkami mięty.