Obłędny kremowy deser. O niebo lepszy niż sklepowy budyń

Wracamy do smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Wśród ulubionych deserów królował budyń. Idealnie kremowy, bez grudek, słodki i rozpływający się w ustach. Zamiast kupować gotowy proszek budyniowy w sklepie, sięgnij po sprawdzony przepis.

Krem cytrynowyKrem cytrynowy
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje

Zamiast kupować gotowy budyń, warto sięgnąć do babcinych przepisów i przygotować słodki, kremowy budyń samemu. Dzięki temu unikniemy chemicznych wzmacniaczy smaku, aromatów, sztucznych barwników i zagęstników. Lista składników domowego budyniu jest bardzo krótka, a przepis banalnie prosty.

Bazą deseru jest oczywiście mleko. Jeśli użyjemy mleka 2 proc., będzie lżejszy i mniej kaloryczny. Do mleka dodajemy mąkę, żółtko i ulubione dodatki. Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, postawiła na sok z cytryny. W ten sposób otrzymała orzeźwiający kremowy deser o smaku cytrynowym.

Jednak domowy budyń możemy przygotować również z dodatkiem kakao, wanilii, kawy rozpuszczalnej, kajmaku, wiórków kokosowych czy ulubionych owoców. Pamiętaj, by gotujący się krem ciągle mieszać, by uniknąć grudek i przypalenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Krem cytrynowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 ml mleka 2 proc.,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • maliny, borówki lub inne owoce sezonowe,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj. Żółtko wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i mąką i ostrożnie dodaj gorące mleko, cały czas mieszając.
  2. Mieszankę umieść z powrotem do garnka i na małym ogniu gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszaj.
  3. Do miseczek wsyp maliny, wlej krem.
  4. Wierzch udekoruj owocami i listkami mięty.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej