Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato
Obłędnie pyszny truskawkowy deser bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie. Pyszny i prosty sernik na zimno z owocami i kremem z bitą śmietaną.
09.08.2023 | aktual.: 19.03.2024 10:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Latem w mojej kuchni zdecydowanie królują desery, których przygotowanie nie wymaga piekarnika. Potrzebna jest jedynie cierpliwość, bo muszą one spędzić odpowiednią ilość czasu w lodówce. Dla tej truskawkowej pyszności zdecydowanie warto jest trochę poczekać. Idealnie kremowa masa z bitej śmietany cudownie komponuje się z chrupkim spodem z owsianych ciasteczek i soczystymi, letnimi truskawkami. To pyszny przepis, który przypomina nieco sernik na zimno. Jest jednak delikatniejszy i bardziej śmietankowy. W moim domu mówi się na ten deser "truskawkowa rozkosz", co zdecydowanie świadczy o tym, jak pyszne jest to ciasto.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawkowy deser bez pieczenia
Składniki:
- ok. 16 sztuk truskawek,
- 100 g masła - roztopionego,
- 185 g ciastek owsianych.
Jasny krem:
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 400 g serka śmietankowego,
- 330 ml śmietanki 36 proc.
Różowy krem:
- 1 galaretka malinowa,
- 200 ml gorącej wody,
- 330 ml śmietanki 36 proc.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ciastka owsiane wrzucam do robota kuchennego i mielę na drobniejszą masę. Wlewam do nich roztopione masło i dokładnie mieszam.
Krok 2: Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Spód pokrywam przygotowaną masą ciasteczkową. Dociskam ją przy pomocy łyżki do dna foremki, aby powstała zwarta i zbita masa. Wstawiam do lodówki.
Krok 3: Na schłodzonym spodzie układam plasterki truskawek.
Krok 4: Przechodzę do przygotowania kremów. Do miski dodaję serek śmietankowy i miksuję go wraz z ekstraktem waniliowym, cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem.
Krok 5: Schłodzoną śmietankę ubijam na bitą śmietanę. Dodaję przygotowany serek i mieszam przy pomocy szpatułki lub łyżki. Połowę przygotowanej masy rozprowadzam na truskawkach i wstawiam do lodówki.
Krok 6: Malinową galaretką rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę dobrze ubijam, na koniec wlewając do niej powoli tężejącą galaretkę.
Krok 7: Różową masę rozprowadzam jako kolejną warstwę w tortownicy i wstawiam do lodówki, aby dobrze zastygła.
Krok 8: Następnie na samej górze ciasta rozprowadzam pozostałą masę z serka śmietankowego. Dodaję plasterki truskawek i wstawiam całość do lodówki. Deser powinien chłodzić się przez 4 godziny, ale najlepiej jest zostawić go na całą noc.
Krok 9: Schłodzone ciasto wyciągam z lodówki i usuwam obręcz tortownicy. Kroję na porcje i obserwuję, jak moi bliscy zajadają ze smakiem. Smacznego!