WideoTruskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Obłędnie pyszny truskawkowy deser bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie. Pyszny i prosty sernik na zimno z owocami i kremem z bitą śmietaną.

Truskawkowe ciasto bez pieczenia- Pyszności
Truskawkowe ciasto bez pieczenia- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Latem w mojej kuchni zdecydowanie królują desery, których przygotowanie nie wymaga piekarnika. Potrzebna jest jedynie cierpliwość, bo muszą one spędzić odpowiednią ilość czasu w lodówce. Dla tej truskawkowej pyszności zdecydowanie warto jest trochę poczekać. Idealnie kremowa masa z bitej śmietany cudownie komponuje się z chrupkim spodem z owsianych ciasteczek i soczystymi, letnimi truskawkami. To pyszny przepis, który przypomina nieco sernik na zimno. Jest jednak delikatniejszy i bardziej śmietankowy. W moim domu mówi się na ten deser "truskawkowa rozkosz", co zdecydowanie świadczy o tym, jak pyszne jest to ciasto.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Truskawkowy deser bez pieczenia

Składniki:

  • ok. 16 sztuk truskawek,
  • 100 g masła - roztopionego,
  • 185 g ciastek owsianych.

Jasny krem:

  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • 330 ml śmietanki 36 proc.

Różowy krem:

  • 1 galaretka malinowa,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 330 ml śmietanki 36 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ciastka owsiane wrzucam do robota kuchennego i mielę na drobniejszą masę. Wlewam do nich roztopione masło i dokładnie mieszam.

Krok 2: Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Spód pokrywam przygotowaną masą ciasteczkową. Dociskam ją przy pomocy łyżki do dna foremki, aby powstała zwarta i zbita masa. Wstawiam do lodówki.

Ciasteczkowy spód- Pyszności
Ciasteczkowy spód- Pyszności© Licencjodawca


Krok 3: Na schłodzonym spodzie układam plasterki truskawek.

Krok 4: Przechodzę do przygotowania kremów. Do miski dodaję serek śmietankowy i miksuję go wraz z ekstraktem waniliowym, cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem.

Krok 5: Schłodzoną śmietankę ubijam na bitą śmietanę. Dodaję przygotowany serek i mieszam przy pomocy szpatułki lub łyżki. Połowę przygotowanej masy rozprowadzam na truskawkach i wstawiam do lodówki.

Krem śmietankowy- Pyszności
Krem śmietankowy- Pyszności© Licencjodawca


Krok 6: Malinową galaretką rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę dobrze ubijam, na koniec wlewając do niej powoli tężejącą galaretkę.

Krok 7: Różową masę rozprowadzam jako kolejną warstwę w tortownicy i wstawiam do lodówki, aby dobrze zastygła.

Truskawkowy tort z warstwą z galaretką- Pyszności
Truskawkowy tort z warstwą z galaretką- Pyszności© Licencjodawca


Krok 8: Następnie na samej górze ciasta rozprowadzam pozostałą masę z serka śmietankowego. Dodaję plasterki truskawek i wstawiam całość do lodówki. Deser powinien chłodzić się przez 4 godziny, ale najlepiej jest zostawić go na całą noc.

Krok 9: Schłodzone ciasto wyciągam z lodówki i usuwam obręcz tortownicy. Kroję na porcje i obserwuję, jak moi bliscy zajadają ze smakiem. Smacznego!

Truskawkowe ciasto bez pieczenia- Pyszności
Truskawkowe ciasto bez pieczenia- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
deserprzepistruskawki

Wybrane dla Ciebie