W PRL‑u wszystkie dzieci uwielbiały ten słodki owoc. Dziś trudno go kupić
Te niepozorne owoce o żółtej barwie kilkadziesiąt lat temu cieszyły się ogromną popularnością. Mirabelki mogliśmy znaleźć niemalże na każdym kroku. Dzieciaki zajadały się nimi ze smakiem. Nic dziwnego, w końcu owoc zawiera bardzo dużo witamin, w tym kwas foliowy, którego potrzebują kobiety będące w ciąży.
15.08.2023 10:10
Mirabelki mogliśmy znaleźć wszędzie. Wiele osób miało własne plantacje z tymi owocami, ale drzewka posadzone były także blisko ulic i na osiedlach. Owoce są słodkie i soczyste. Idealnie nadawały się do przetworów, soków oraz deserów. W PRL uchodziły za produkt niemalże doskonały. Dziś niewiele osób o nich pamięta. A w sklepach wcale nie jest łatwo je znaleźć
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść mirabelki?
Owoce są niskokaloryczne (mają tylko 46 kalorii w 100 gramach), więc możemy zajadać się nimi na diecie. Zawiera wiele składników odżywczych, witamin (A, C, E oraz grupy B) i minerałów, czyli potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz polifenole.
Nie możemy zapomnieć o tym, że mirabelki są doskonałym źródłem kwasu foliowego. Składnik ten wspiera gospodarkę hormonalną oraz poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Najbardziej potrzebują go kobiety planujące ciąże lub już w niej będące. Dzięki niemu unikniemy wad cewy nerwowej płodu.
Mało tego, owoce śliwy wiśniowej (bo taką nazwę nosi mirabelka) wspomagają układ odpornościowy organizmu. Wszystko to zasługa polifenoli i witaminy C. Dzięki nim wirusy nie przenikają przez błonę śluzową, a organizm produkuje przeciwciała. Mirabelki zawierają też antyoksydanty, które oczyszczają narządy z toksycznych związków.
Z mirabelek możemy zrobić mnóstwo rzeczy
Nasze babcie najczęściej wykorzystywały je do zrobienia soków, kompotów lub dżemów. Możemy też zajadać się nimi w formie surowej - w końcu są bardzo słodkie. Ich smak spodoba się dzieciom, które potrzebują witamin i minerałów zawartych w owocach. Mirabelki nadają się także do przygotowania sosów, które będą dodatkiem do dań mięsnych. Dzięki nim potrawy zyskają oryginalny słodki smak.
Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie nalewki z mirabelek lub pożywnego i smacznego purre. Możemy też dodać je do ciast i deserów. Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń co do wykorzystania owoców.