W PRL-u wszystkie dzieci uwielbiały ten słodki owoc. Dziś trudno go kupić

Te niepozorne owoce o żółtej barwie kilkadziesiąt lat temu cieszyły się ogromną popularnością. Mirabelki mogliśmy znaleźć niemalże na każdym kroku. Dzieciaki zajadały się nimi ze smakiem. Nic dziwnego, w końcu owoc zawiera bardzo dużo witamin, w tym kwas foliowy, którego potrzebują kobiety będące w ciąży.

Dzieci chętnie jadły mirabelkiDzieci chętnie jadły mirabelki
Źródło zdjęć: © SNS Group via Getty Images
Paulina Hermann

Mirabelki mogliśmy znaleźć wszędzie. Wiele osób miało własne plantacje z tymi owocami, ale drzewka posadzone były także blisko ulic i na osiedlach. Owoce są słodkie i soczyste. Idealnie nadawały się do przetworów, soków oraz deserów. W PRL uchodziły za produkt niemalże doskonały. Dziś niewiele osób o nich pamięta. A w sklepach wcale nie jest łatwo je znaleźć

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Dlaczego warto jeść mirabelki?

Owoce są niskokaloryczne (mają tylko 46 kalorii w 100 gramach), więc możemy zajadać się nimi na diecie. Zawiera wiele składników odżywczych, witamin (A, C, E oraz grupy B) i minerałów, czyli potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz polifenole.


Nie możemy zapomnieć o tym, że mirabelki są doskonałym źródłem kwasu foliowego. Składnik ten wspiera gospodarkę hormonalną oraz poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Najbardziej potrzebują go kobiety planujące ciąże lub już w niej będące. Dzięki niemu unikniemy wad cewy nerwowej płodu.


Mało tego, owoce śliwy wiśniowej (bo taką nazwę nosi mirabelka) wspomagają układ odpornościowy organizmu. Wszystko to zasługa polifenoli i witaminy C. Dzięki nim wirusy nie przenikają przez błonę śluzową, a organizm produkuje przeciwciała. Mirabelki zawierają też antyoksydanty, które oczyszczają narządy z toksycznych związków.

Mirabelki
Mirabelki © wikimedia commons

Z mirabelek możemy zrobić mnóstwo rzeczy

Nasze babcie najczęściej wykorzystywały je do zrobienia soków, kompotów lub dżemów. Możemy też zajadać się nimi w formie surowej - w końcu są bardzo słodkie. Ich smak spodoba się dzieciom, które potrzebują witamin i minerałów zawartych w owocach. Mirabelki nadają się także do przygotowania sosów, które będą dodatkiem do dań mięsnych. Dzięki nim potrawy zyskają oryginalny słodki smak.


Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie nalewki z mirabelek lub pożywnego i smacznego purre. Możemy też dodać je do ciast i deserów. Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń co do wykorzystania owoców.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej