InspiracjeTym owocem w PRL-u zajadały się wszystkie dzieci. Ostatnio znów wraca do łask

Tym owocem w PRL‑u zajadały się wszystkie dzieci. Ostatnio znów wraca do łask

Dzieci PRL zajadały się agrestem (zdjęcie ilustracyjne)
Dzieci PRL zajadały się agrestem (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Getty Images

11.08.2023 07:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Agrest cieszył się ogromną popularnością w czasie PRL. W latach 80-tych dzieci się nim zajadały. Okazuje się, że owoce znowu wracają do łask i coraz więcej osób po niego sięga. Nic dziwnego, ma w sobie mnóstwo witaminy C oraz jest słodki w smaku (jeśli odpowiednio dojrzeje). Możemy przygotować z niego bajeczne przetwory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Agrest królował na polskich stołach w czasach PRL-u. Krzaki rosły dosłownie wszędzie - w przydomowych ogródkach, na działkach i nawet na dzikich terenach. Owoce te wykorzystywano niemalże do wszystkiego. Przygotowano z nich przetwory, dodawano do ciast i deserów. Z biegiem lat ich popularność jednak spadła i o agreście zapominaliśmy. Na szczęście dzisiaj ta tendencja się odwraca, a agrest wraca do łask.

Dlaczego agrest znowu zyskuje ogromną popularność?

To skarbnica wartości odżywczych. W owocach znajdziemy wiele witamin oraz soli mineralnych. Agrest jest źródłem witaminy C, która wspomaga procesy odpornościowe. Poza tym zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, którego potrzebują kobiety w ciąży oraz starające się o dziecko). Ponadto owoc jest źródłem antyoksydantów. Walczą one z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia się skóry. Zawiera także luteinę, dzięki czemu wspomaga wzrok. Powinny go jeść osoby, które bardzo dużo czasu spędzają przed komputerem.



Agrest to również źródło wapnia, dzięki któremu mamy silne i zdrowe kości. Zapewnia równowagę kostno-stawową w organizmie. Ponadto owoce zawierają magnez, fosfor, potas. Można je bardzo szybko wprowadzić do diety dziecka. Mają one słodki smak, więc można je chrupać na surowo lub dodać do owsianki. Dzieciaki polubią też zdrowy dżem.

Agrest
Agrest© Pixabay

Jak zrobić dobry dżem z agrestu?

Do przygotowania przetworu potrzebujesz kilograma owoców i pół kilograma cukru. Agrest umyj dokładnie, a następnie usuń z niego szypułki. Owoce włóż do garnka i zasyp je cukrem. Odczekaj 2 godziny. W tym czasie produkt wypuści soki. Od razu po tym wlej pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Gdy minie 30 minut, dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. Jak już wystygnie, przełóż go do słoika i dokładnie zakręć.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także