Tym owocem w PRL-u zajadały się wszystkie dzieci. Ostatnio znów wraca do łask

Agrest cieszył się ogromną popularnością w czasie PRL. W latach 80-tych dzieci się nim zajadały. Okazuje się, że owoce znowu wracają do łask i coraz więcej osób po niego sięga. Nic dziwnego, ma w sobie mnóstwo witaminy C oraz jest słodki w smaku (jeśli odpowiednio dojrzeje). Możemy przygotować z niego bajeczne przetwory.

Dzieci PRL zajadały się agrestem (zdjęcie ilustracyjne)Dzieci PRL zajadały się agrestem (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Agrest królował na polskich stołach w czasach PRL-u. Krzaki rosły dosłownie wszędzie - w przydomowych ogródkach, na działkach i nawet na dzikich terenach. Owoce te wykorzystywano niemalże do wszystkiego. Przygotowano z nich przetwory, dodawano do ciast i deserów. Z biegiem lat ich popularność jednak spadła i o agreście zapominaliśmy. Na szczęście dzisiaj ta tendencja się odwraca, a agrest wraca do łask.

Dlaczego agrest znowu zyskuje ogromną popularność?

To skarbnica wartości odżywczych. W owocach znajdziemy wiele witamin oraz soli mineralnych. Agrest jest źródłem witaminy C, która wspomaga procesy odpornościowe. Poza tym zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, którego potrzebują kobiety w ciąży oraz starające się o dziecko). Ponadto owoc jest źródłem antyoksydantów. Walczą one z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia się skóry. Zawiera także luteinę, dzięki czemu wspomaga wzrok. Powinny go jeść osoby, które bardzo dużo czasu spędzają przed komputerem.



Agrest to również źródło wapnia, dzięki któremu mamy silne i zdrowe kości. Zapewnia równowagę kostno-stawową w organizmie. Ponadto owoce zawierają magnez, fosfor, potas. Można je bardzo szybko wprowadzić do diety dziecka. Mają one słodki smak, więc można je chrupać na surowo lub dodać do owsianki. Dzieciaki polubią też zdrowy dżem.

Agrest
Agrest © Pixabay

Jak zrobić dobry dżem z agrestu?

Do przygotowania przetworu potrzebujesz kilograma owoców i pół kilograma cukru. Agrest umyj dokładnie, a następnie usuń z niego szypułki. Owoce włóż do garnka i zasyp je cukrem. Odczekaj 2 godziny. W tym czasie produkt wypuści soki. Od razu po tym wlej pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Gdy minie 30 minut, dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. Jak już wystygnie, przełóż go do słoika i dokładnie zakręć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują