WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm

Nie daj się zwieść pozorom – zupa ogórkowa to nie tylko rozgrzewający klasyk. Okazuje się, że jest prawdziwym eliksirem. Sekret tkwi w kiszonkach, które nawet po ugotowaniu wspierają zdrowie jelit i naturalny detoks organizmu.

Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowiaTa zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zupa ogórkowa to klasyk, który przez lata nieco odszedł w cień, ustępując miejsca nowoczesnym kremom, zupom orientalnym z modnymi dodatkami. A szkoda, bo ta niepozorna potrawa ma ogromną moc – wspiera układ trawienny, pomaga oczyścić organizm z toksyn i wzmacnia odporność. Jeśli szukasz naturalnego sposobu na wzmocnienie jelit, to właśnie zupa ogórkowa może być twoim sprzymierzeńcem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Zupa ogórkowa – zdrowie w klasycznej misce

Nie ma drugiego takiego dania w polskiej kuchni jak zupa ogórkowa. To połączenie prostoty, smaku i tradycji, które kryje w sobie prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Kluczowy składnik – kiszone ogórki – to naturalny probiotyk, który dba o mikroflorę jelitową i wspiera odporność. Dzięki procesowi fermentacji zawierają one mnóstwo witamin, minerałów i enzymów ułatwiających trawienie.

Tradycyjnie zupę ogórkową gotuje się na żeberkach lub delikatnym wywarze warzywnym z marchewką, pietruszką, selerem i porem. Do tego dodaje się starte na tarce ogórki kiszone wraz z odrobiną ich zalewy, która nadaje potrawie charakterystycznej kwaskowatości. Zupa jest lekka, pożywna i doskonale rozgrzewa w chłodne dni – to idealny wybór na jesień i zimę.

Jeśli zależy ci na wersji fit, zrezygnuj z zabielania śmietaną. Właśnie wtedy zachowasz nie tylko jej niską kaloryczność, ale też pełnię prozdrowotnych właściwości. Nadmiar tłuszczu niestety może osłabić działanie naturalnych bakterii probiotycznych, które są największym skarbem tej potrawy.

Dlaczego zupa ogórkowa to bomba witaminowa?

Niepozorna zupa ogórkowa dostarcza całego zestawu składników odżywczych. Kiszone ogórki to źródło witamin A, C i K oraz kwasu foliowego, a także pierwiastków takich jak magnez, potas, mangan i fosfor. Z kolei warzywa użyte do bulionu – marchew, seler czy pietruszka – to prawdziwa apteka natury: zawierają beta-karoten, żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz błonnik wspomagający pracę jelit.

Ta zupa nie tylko wspiera trawienie, ale też oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. Kiszone ogórki działają moczopędnie, dlatego pomagają pozbyć się obrzęków i wspierają prawidłową filtrację nerek. Regularne jedzenie zupy ogórkowej może więc przynieść ulgę osobom borykającym się z problemami trawiennymi czy nadkwaśnością żołądka.

To także świetny wybór dla osób na diecie – 100 gramów ogórków kiszonych to zaledwie około 8 kcal! Dzięki temu zupa jest lekka, ale bardzo sycąca. Jeśli chcesz przygotować ją w wersji jeszcze bardziej odchudzonej, zamiast mięsa użyj bulionu warzywnego, a ziemniaki zastąp np. kaszą jaglaną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟