Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm

Nie daj się zwieść pozorom – zupa ogórkowa to nie tylko rozgrzewający klasyk. Okazuje się, że jest prawdziwym eliksirem. Sekret tkwi w kiszonkach, które nawet po ugotowaniu wspierają zdrowie jelit i naturalny detoks organizmu.

Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowiaTa zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zupa ogórkowa to klasyk, który przez lata nieco odszedł w cień, ustępując miejsca nowoczesnym kremom, zupom orientalnym z modnymi dodatkami. A szkoda, bo ta niepozorna potrawa ma ogromną moc – wspiera układ trawienny, pomaga oczyścić organizm z toksyn i wzmacnia odporność. Jeśli szukasz naturalnego sposobu na wzmocnienie jelit, to właśnie zupa ogórkowa może być Twoim sprzymierzeńcem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Zupa ogórkowa – zdrowie w klasycznej misce

Nie ma drugiego takiego dania w polskiej kuchni jak zupa ogórkowa. To połączenie prostoty, smaku i tradycji, które kryje w sobie prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Kluczowy składnik – kiszone ogórki – to naturalny probiotyk, który dba o mikroflorę jelitową i wspiera odporność. Dzięki procesowi fermentacji zawierają one mnóstwo witamin, minerałów i enzymów ułatwiających trawienie.

Tradycyjnie zupę ogórkową gotuje się na żeberkach lub delikatnym wywarze warzywnym z marchewką, pietruszką, selerem i porem. Do tego dodaje się starte na tarce ogórki kiszone wraz z odrobiną ich zalewy, która nadaje potrawie charakterystycznej kwaskowatości. Zupa jest lekka, pożywna i doskonale rozgrzewa w chłodne dni – to idealny wybór na jesień i zimę.

Jeśli zależy ci na wersji fit, zrezygnuj z zabielania śmietaną. Właśnie wtedy zachowasz nie tylko jej niską kaloryczność, ale też pełnię prozdrowotnych właściwości. Nadmiar tłuszczu niestety może osłabić działanie naturalnych bakterii probiotycznych, które są największym skarbem tej potrawy.

Dlaczego zupa ogórkowa to bomba witaminowa?

Niepozorna zupa ogórkowa dostarcza całego zestawu składników odżywczych. Kiszone ogórki to źródło witamin A, C i K oraz kwasu foliowego, a także pierwiastków takich jak magnez, potas, mangan i fosfor. Z kolei warzywa użyte do bulionu – marchew, seler czy pietruszka – to prawdziwa apteka natury: zawierają beta-karoten, żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz błonnik wspomagający pracę jelit.

Ta zupa nie tylko wspiera trawienie, ale też oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. Kiszone ogórki działają moczopędnie, dlatego pomagają pozbyć się obrzęków i wspierają prawidłową filtrację nerek. Regularne jedzenie zupy ogórkowej może więc przynieść ulgę osobom borykającym się z problemami trawiennymi czy nadkwaśnością żołądka.

To także świetny wybór dla osób na diecie – 100 gramów ogórków kiszonych to zaledwie około 8 kcal! Dzięki temu zupa jest lekka, ale bardzo sycąca. Jeśli chcesz przygotować ją w wersji jeszcze bardziej odchudzonej, zamiast mięsa użyj bulionu warzywnego, a ziemniaki zastąp np. kaszą jaglaną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin