Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka

Obłędne i chrupiące placki warzywne stoją na szczycie listy moich ulubionych posiłków. Do masy dodaję grecki ser, który wcześniej ścieram na tarce, a następnie całość smażę na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili czeka na mnie pyszny obiad, który zawsze poprawia nastrój.

Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony serDo warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ana

Halloumi, prawdziwy grecki skarb, to jeden z moich ulubionych serów. Wystarczy pokroić go w plastry, wrzucić na suchą patelnię i po chwili jest gotowy; idealny do sałatki lub tortilli z warzywami. Osobiście lubię też dodawać go do placków warzywnych na bazie cukinii i marchewki, ponieważ dzięki niemu są znacznie bardziej sycące, smaczniejsze i bardziej słone. To także prosty sposób, aby urozmaicić swoją dietę i spróbować nowego połączenia.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Warzywne placki z halloumi

Placki świetnie pasują na obiad, ale równie dobrze smakują na zimno następnego dnia. Choć zdecydowanie polecam je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem koperkowym, które doskonale podkreślają ich smak i dodają świeżości.

Dzięki obecności halloumi masa na placki jest bardziej zwarta, co sprawia, że placuszki dobrze się smażą i mają ciekawszy smak. Halloumi nadaje im serowego charakteru, więc mogą przypaść do gustu nawet osobom, które zwykle nie przepadają za warzywami.

Przepis na placki warzywne z serem halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi,
  • 1 cukinia,
  • 1 mała marchewka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka płatków chilli,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię i marchew na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, oprósz szczyptą soli i odstaw na 15-20 minut, by puściły sok.
  2. Następnie dokładnie odciśnij warzywa z nadmiaru wody.
  3. W międzyczasie zetrzyj halloumi na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulkę dymkę umyj, osusz, odetnij zielone części i posiekaj.
  4. Wszystkie przygotowane składniki połącz w dużej misce z jajkami, bułką tartą, mąką, płatkami chilli oraz pieprzem.
  5. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, zwartej masy i odstaw ją na 15 minut, by składniki się przegryzły.
  6. Po tym czasie z masy formuj placuszki i smaż je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟