Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka

Obłędne i chrupiące placki warzywne stoją na szczycie listy moich ulubionych posiłków. Do masy dodaję grecki ser, który wcześniej ścieram na tarce, a następnie całość smażę na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili czeka na mnie pyszny obiad, który zawsze poprawia nastrój.

Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony serDo warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ana

Halloumi, prawdziwy grecki skarb, to jeden z moich ulubionych serów. Wystarczy pokroić go w plastry, wrzucić na suchą patelnię i po chwili jest gotowy; idealny do sałatki lub tortilli z warzywami. Osobiście lubię też dodawać go do placków warzywnych na bazie cukinii i marchewki, ponieważ dzięki niemu są znacznie bardziej sycące, smaczniejsze i bardziej słone. To także prosty sposób, aby urozmaicić swoją dietę i spróbować nowego połączenia.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Warzywne placki z halloumi

Placki świetnie pasują na obiad, ale równie dobrze smakują na zimno następnego dnia. Choć zdecydowanie polecam je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem koperkowym, które doskonale podkreślają ich smak i dodają świeżości.

Dzięki obecności halloumi masa na placki jest bardziej zwarta, co sprawia, że placuszki dobrze się smażą i mają ciekawszy smak. Halloumi nadaje im serowego charakteru, więc mogą przypaść do gustu nawet osobom, które zwykle nie przepadają za warzywami.

Przepis na placki warzywne z serem halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi,
  • 1 cukinia,
  • 1 mała marchewka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka płatków chilli,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię i marchew na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, oprósz szczyptą soli i odstaw na 15-20 minut, by puściły sok.
  2. Następnie dokładnie odciśnij warzywa z nadmiaru wody.
  3. W międzyczasie zetrzyj halloumi na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulkę dymkę umyj, osusz, odetnij zielone części i posiekaj.
  4. Wszystkie przygotowane składniki połącz w dużej misce z jajkami, bułką tartą, mąką, płatkami chilli oraz pieprzem.
  5. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, zwartej masy i odstaw ją na 15 minut, by składniki się przegryzły.
  6. Po tym czasie z masy formuj placuszki i smaż je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem